Η πόλη Λοντ (βιβλική Λοντ, κατόπιν Λύδδα, αραβική Αλ Λιντ) βρίσκεται στα νότια περίχωρα του Τελ Αβίβ, δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο. Εκεί, κατά τη χριστιανική παράδοση, βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Γεωργίου, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων.
Το βράδυ της Τρίτης, καθώς έπεφταν βροχή οι ρουκέτες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στην ευρύτερη περιοχή, η Λοντ τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γιατί το ένα τρίτο των κατοίκων της πόλης είναι «Ισραηλινοί Άραβες», δηλαδή Παλαιστίνιοι με ισραηλινή υπηκοότητα, και πολλοί από αυτούς βγήκαν στους δρόμους μετά την απόπειρα επέκτασης του εποικισμού στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, τα αιματηρά επεισόδια και την επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ Άκσα, τον τρίτο πιο ιερό τόπο των μουσουλμάνων.
Μετά τον θάνατο διαδηλωτή σε οδομαχίες με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και τον τραυματισμό ακόμα 12 ατόμων και από τις δυο πλευρές, τις εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον καταστημάτων και συναγωγών, όπως έγραψε ο ισραηλινός Τύπος, ο δήμαρχος Γιαΐρ Ρεβιβό έκανε λόγο για «εμφύλιο πόλεμο» και απέδωσε τις ταραχές σε εγκληματικά στοιχεία.
Στην απογραφή του 1922 (από τις αρχές της Βρετανικής Εντολής της Παλαιστίνης), η Λύδδα είχε 8.103 κατοίκους. Από αυτούς, 7.166 ήταν μουσουλμάνοι, 926 χριστιανοί (921 ορθόδοξοι) και 11 Εβραίοι. Το 1945 στη Λύδδα κατοικούσαν 14.910 μουσουλμάνοι, 1.840 χριστιανοί και 20 Εβραίοι.
Με βάση το σχέδιο του ΟΗΕ για τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης (που απέρριψαν οι Άραβες), η Λύδδα θα ανήκε στο αραβικό κράτος. Στον πόλεμο που ακολούθησε η πόλη καταλήφθηκε από τους Ισραηλινούς και εντάχθηκε στο κράτος του Ισραήλ. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν μετά την είσοδο του ισραηλινού στρατού στην πόλη τον Ιούλιο του 1948. Ωστόσο χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες κατέφυγαν στη Λύδδα από άλλες περιοχές. Περίπου 50.000 άνθρωποι βρίσκονταν στην πόλη όταν άρχισε η απέλαση του αραβικού πληθυσμού από τη Λύδδα και τη γειτονική Ράμλα. Και από τις δυο πόλεις περίπου 70.000 Παλαιστίνιοι εξαναγκάστηκαν από τους Ισραηλινούς να πορευτούν για 17 χιλιόμετρα προς τις γραμμές του ιορδανικού στρατού. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών στην «Πορεία Θανάτου της Λύδδας» κυμαίνονται από λίγες δεκάδες έως εκατοντάδες.
Οι Ισραηλινοί άφησαν στη Λύδδα περίπου 1.000 Άραβες. Πολλά σπίτια λεηλατήθηκαν, άλλα καταστράφηκαν. Στην πόλη εγκαταστάθηκαν Εβραίοι κατά κύματα, πρώτα από την Τυνησία και το Μαρόκο, κατόπιν από την Αιθιοπία και πιο πρόσφατα από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Σήμερα η Λοντ έχει περίπου 80.000 κατοίκους και είναι από τις πιο υποβαθμισμένες του Ισραήλ. Tο ένα τρίτο του πληθυσμού της είναι «Ισραηλινοί Άραβες», στη συντριπτική πλειονότητά τους μουσουλμάνοι.
Εν μέσω βομβαρδισμών, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πήγε στη Λοντ, καταδίκασε την «αναρχία» και διακήρυξε ότι θα υπερισχύσει ο νόμος γιατί χωρίς αυτόν δεν υπάρχει κράτος, στέλνοντας το μήνυμα στα 1,9 εκατομμύρια των «Αράβων» που ζουν μέσα στο Ισραήλ (21% του συνολικού πληθυσμού). Ο Νετανιάχου, που παραμένει στην πρωθυπουργία μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και πιστεύει ότι θα καταφέρει τελικά να ηγηθεί νέου δεξιού – εθνικιστικού κυβερνητικού σχήματος, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του δημάρχου και πρώην στενού συνεργάτη του να κατασταλεί ο «εμφύλιος» στη Λοντ με την αποστολή ενισχύσεων από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
ΥΓ.: Από τις εκλογές του Μαρτίου το Ισραήλ βρίσκεται σε εσωτερικό πολιτικό αδιέξοδο. Η νέα κρίση βρήκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα χέρια του Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην εταίρου, νυν αντιπάλου του Νετανιάχου. Ο Λαπίντ επιχειρούσε να συγκροτήσει έναν ετερόκλητο συνασπισμό από δεξιά, κεντρώα, αριστερά και αραβικά κόμματα, όμως τον… πρόλαβαν οι εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα. Σε αδιέξοδα έχει οδηγηθεί και η παλαιστινιακή πλευρά, με αποτέλεσμα την αναβολή, για πολλοστή φορά, των εκλογών από τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.