ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Επετειακό και διεύρυνση

Πριν από έξι ακριβώς χρόνια, συνέβη κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για τα μέχρι τότε πολιτικά ειωθότα, ευρωπαϊκά και ελληνικά. Οι συμπολίτες μας, αψηφώντας τον φόβο και τους εκβιασμούς, με αξιοπρέπεια έγραψαν Ιστορία και αναζήτησαν να γυρίσουν σελίδα.

Η κυβερνητική εντολή δόθηκε στην Αριστερά, από συγκεκριμένα στρώματα ενός απελπισμένου απ’ τα Μνημόνια λαού αλλά και μεσαίων παραγωγικών στρωμάτων με υψηλή μόρφωση, δημοκρατική συνείδηση και κινηματική κουλτούρα…

…Για να ξελασπώσει τη χώρα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες – και αυτό όφειλε να κάνει και έκανε, με πολλή δουλειά και επιμονή!

Δεν υπήρχε άλλος δρόμος, παρά να συνεχιστεί με υπομονή και δύναμη, με δυσκολίες, με επιτυχίες και λάθη, με συμβιβασμούς, με νίκες αλλά και ήττες, αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτόλμησε να αναλάβει.

Αριστερή διακυβέρνηση σε μια καθημαγμένη κοινωνία

Τη διαχείριση, δηλαδή, του ιδιόμορφου ελληνικού καπιταλιστικού μοντέλου στη βαθύτερη κρίση του, προσπαθώντας να βάλει οριστικά τέλος σ’ ένα σάπιο σύστημα εξουσίας που για δεκαετίες είχε οικοδομηθεί και έφερε τη χώρα έως εδώ. Έχοντας ως πρώτιστο καθήκον τον απόλυτο σεβασμό στους εντολοδότες πολίτες και τις ελπίδες που εκείνοι επένδυσαν στο εγχείρημα μιας αριστερής διακυβέρνησης, σε μια καθημαγμένη από τη ρεμούλα και τα Μνημόνια κοινωνία.

Το “Όχι” του δημοψηφίσματος, τον Ιούλιο του ´15 , άσχετα από το ποιος και με ποια αφορμή το προκάλεσε, αποτελεί θαρραλέα στάση και σπουδαία νίκη ενός ολόκληρου λαού, που αψήφησε τα capital controls και τον καλλιεργούμενο φόβο και κανένας δεν πρέπει να το οικειοποιείται κατά πώς τον βολεύει.

Επεξεργασμένο εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από το κοινό νόμισμα και επιστροφή σε εθνικό δεν υπήρξε ποτέ, ούτε σε καμία στιγμή υποσχεθήκαμε ή επεξεργαστήκαμε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Πολιτικός στόχος της Αριστεράς παραμένει η προσδοκία για μια άλλη Ευρώπη, μακριά από τον άγριο ανταγωνισμό, τις βάναυσες πολιτικές λιτότητας και την αποπληρωμή των αιωνίων χρεών, με συμμάχους πάντα τους λαούς της, σε υπερεθνικό επίπεδο.

Αυτό ήταν, δυστυχώς, το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μιας χώρας που χρεοκόπησε πριν 10 και πλέον χρόνια και προσπαθούσε να αναταχθεί εντός ευρώ, ευρισκόμενη σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας από τους δανειστές.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς, ουσιαστικά, αυτό που σίγουρα κέρδισε ήταν η δυνατότητα και ο πολιτικός χρόνος που χρειάστηκε, κυβερνώντας σε περιβάλλον σχετικής ομαλότητας και παρά τον βαρύ λογαριασμό, να βγάλει τη χώρα από την πολύχρονη κρίση, προς όφελος των πολιτών της.

Και ας μην ξεχνάμε σε καμία στιγμή… Πώς, ποιοι και πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να χρεοκοπήσουν τη χώρα και, δυστυχώς, σήμερα, με εντολή των Ελλήνων πολιτών, να βρίσκονται ξανά στη διακυβέρνηση.

Και ερχόμαστε στο σημερινό διακύβευμα

Στην προσπάθεια δημιουργίας μιας προοδευτικής αριστερής κυβερνητικής παράταξης, κατά του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς, υπάρχει η αναγκαιότητα εφαρμογής πολιτικών, με στόχο τη σύγκλιση δυνάμεων αλλά και διεύρυνσης του χώρου.

Τα κόμματα δημιουργούνται και συνεχίζουν να υπάρχουν, καθοριζόμενα από τις ανάγκες της κοινωνίας, έχοντας καθαρό πρόσημο, αλλιώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Η Σοσιαλδημοκρατία εξαφανίζεται εδώ και καιρό ή έστω υποχωρεί σταδιακά, πράγμα που είναι πλέον φανερό, επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε επιλογές νεοφιλελεύθερες, απομακρυνόμενη από αυτό που ιστορικά αντιπροσώπευε.

Χωρίς να επικαλούμαι τη θεωρία του ώριμου φρούτου και να αρνούμαι τις δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω ότι, ειδικά στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. νομοτελειακά καλύπτει πλέον αυτό τον χώρο.

…Με δύο κουβέντες

Στόχος τής ήδη δρομολογημένης διεύρυνσης πρέπει να είναι η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, η περαιτέρω απήχησή του στη κοινωνία και τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, η ένταξη και η συμμετοχή στο κόμμα των πολιτών που τον στήριξαν και τον στηρίζουν και όχι η αλλαγή της αριστερής ριζοσπαστικής φυσιογνωμίας του.

Οι πόρτες είναι ανοιχτές!

Όλους αυτούς τους συμπολίτες μας τους θέλουμε και τους περιμένουμε να σταθούν στο πλάι μας, ισότιμα και χωρίς επιφυλάξεις. Ο κίνδυνος “πασοκοποίησης” δεν έρχεται από το άνοιγμα στους νέους συντρόφους μας, έρχεται μόνο από τη διολίσθηση και την υιοθέτηση ανάλογων νοοτροπιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ό,τι εξέφρασε τα τελευταία χρόνια, στεκόμενος κριτικά απέναντι και σε αυτό που γνωρίσαμε ως… εκσυγχρονιστικό, και όχι μόνο, ΠΑΣΟΚ. Και όταν οι πολίτες φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν θέλουν εντασσόμενοι ή πλησιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να δουν μπροστά τους αυτό το οποίο εγκατέλειψαν…

Όσο πιο σύντομα γίνεται, γενικεύοντας και εξειδικεύοντας. Ο αντίπαλος σε ένα κόμμα, όταν παραμένει κάποιος ή προσέρχεται κάποιος νέος σύντροφος, δεν είναι τα παλαιότερα στελέχη και μέλη ούτε ο πρόεδρος.

Ο αντίπαλος βρίσκεται απέναντι και όχι εντός!

Δερματολόγος – αφροδισιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ/ΠΦΥ, συντονιστής ΟΜ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αττικής.