ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Επικοινωνιακός ολοκληρωτισμός Μητσοτάκη. Κιμ Γιονγκ Ουν ή Ερντογάν;

Σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, η επικοινωνιακή μηχανή της κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενη τον απόλυτο έλεγχο μέσων και τον ισχυρό σχεδιασμό της, διεξήγαγε “ψυχολογικές επιχειρήσεις” μαζικής κλίμακας και κατάφερε να συντηρεί μια εξόχως πλασματική εικόνα για τη -μάλλον- χειρότερη κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

Το αφήγημα φαίνεται ότι συνετρίβη στην πραγματικότητα, μετά την αδιανόητη καταστροφή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές λόγω της κατάρρευσης κυβέρνησης και κρατικού μηχανισμού, καθώς και τις ρωγμές που παρουσιάστηκαν στη χειραγώγηση των ΜΜΕ. Και η αντίδραση του Μαξίμου, μπροστά στον πανικό, είναι ένας επικοινωνιακός ολοκληρωτισμός που δοκιμάζει πλέον τα όρια των πιο θεμελιωδών λειτουργιών μιας -αστικής- δημοκρατίας.

Τα πραγματικά δεδομένα στο ξέσπασμα της τραγωδίας είναι τα εξής: Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός εφάρμοσε τα αναμενόμενα μέτρα ακόμη και την  κατασκευή και διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών ειδήσεων αλλά δεν επαρκούν και δεν πείθουν, η αντιπολίτευση  φρόντισε να βγει από το κάδρο της τοξικής αντιπαράθεσης και των συμψηφισμών ενώ η οργή και το δέος των πολιτών για την ολοκληρωτική καταστροφή έχουν υπερκομματικά χαρακτηριστικά.

Άλλά δεν υπάρχει προηγούμενο στο δυτικό κόσμο, που επί μία εβδομάδα να συντελείται μια βιβλική καταστροφή σε χώρα 11 εκατομμυρίων και ούτε ένας από τους χιλιάδες δημοσιογράφους να μην έχει καταφέρει να υποβάλει έστω μία ερώτηση σε οποιονδήποτε κυβερνητικό παράγοντα!

Σε τόσο κρίσιμη περίσταση έχει καταργηθεί η ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, που παραμένει εξαφανισμένη. Αναγκάστηκε να εμφανιστεί το απόγευμα της Κυριακής, μόνο αφού διακινήθηκαν φήμες ότι συνοδεύει τη σύζυγο του πρωθυπουργού σε ταξίδι αναψυχής, με ανάρτηση στο twitter λέγοντας “είμαστε όλοι εδώ” . Ανάρτηση που δεν απάντησε όμως σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα, δηλαδή ποιο είναι οι “όλοι”, και που είναι το “εδώ”, αφού συνεχίζει να είναι άφαντη…

Όλοι οι υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης έχουν σωπάσει, αρκετοί βρίσκονται σε διακοπές, κάποιοι εμφανίζονται μόνο για να διακινήσουν fake news. Ενας -γραφικά ένστολος- Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, είναι ο μόνος που εμφανίζεται να κάνει μονολόγους τρεις φορές την ημέρα, διαβάζοντας ένα χαρτί με την κατάσταση στα πολλά μέτωπα -που ήδη γνωρίζουμε από τα ΜΜΕ- και να ψελίζει δικαιολογίες, συχνά ανυπόστατες, όπως για την ένταση του αέρα, ή τον αριθμό των εναέριων μέσων. Ομοίως και με προκλητικό ύφος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής στις ελάχιστες εμφανίσεις του. Μοιάζει σαν κάποιοι ένστολοι να έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση ενός απολυταρχικού καθεστώτος, αφού την ίδια ώρα  δημοσιεύονται επίσημα έγγραφα προετοιμασίας για επιστράτευση και πληροφορίες για αναστολή άρθρων του Συντάγματος.

Δεν λείπουν οι παρακρατικές μέθοδοι όπως η επίθεση ακροδεξιών, παρουσία της Αστυνομίας, σε βάρος δημοσιογράφων του μοναδικού σταθμού που καλύπτει αμερόληπτα τις εξελίξεις ενώ καταγγελίες υπάρχουν πάλι για περιορισμούς των κοινωνικών δικτύων στη διακίνηση υλικού από μη αρεστά ΜΜΕ.

Το αποκορύφωμα αυτής της παράδοξης κατάστασης είναι η διαχείριση του Πρωθυπουργού.. Λειτουργεί σαν ηγέτης-φάντασμα αφού οι εμφανίσεις του γνωστοποιούνται μόνο εκ των υστέρων, κανείς δημοσιογράφος η πολίτης δεν είναι σε θέση να τον πλησιάσει και μόνο μονταρισμένα βίντεο ελάχιστων δευτερολέπτων από τις -στημένες- επισκέψεις του ή διαγγέλματα, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, συχνά ούτε φωτογραφίες. Την ώρα που η τραγωδία εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο ο Πρωθυπουργός  είναι “μονταρισμένος” και απόλυτα σκηνοθετημένος.

Αν η σύγκριση αυτής της κατάστασης με τη Βόρεια Κορέα μοιάζει υπερβολική, η ταύτιση με το καθεστώς  Ερντογάν, είναι απόλυτη. Τραγική όσο και σημειολογική λεπτομέρεια ότι τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τον Μητσοτάκη κατά της διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών της Ελλάδας, όπως ακριβώς τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίασαν τον Ερντογάν στην αντίστοιχη κατάσταση που αντιμετώπισε στην Τουρκία, την περασμένη εβδομάδα…