ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Επιχείρηση αντιπερισπασμός

 

Ο «παρασυρμένος» κατασκευαστής Χρήστος Καλογρίτσας και ο «αποκαλυπτικός» Σάμπυ Μιωνής ● Ποιο δικαστήριο θα έκρινε ότι κάποιος… παρασύρθηκε, με αποτέλεσμα να προσβάλει τους όρους μιας υπογεγραμμένης από τον ίδιο επιχειρηματικής συμφωνίας; Και μπορεί μεν ο συνήγορος του κ. Καλογρίτσα να έχει κάθε λόγο να αναμοχλεύσει ξανά τα περί σκευωρίας, όμως ο ίδιος ο «παρασυρμένος» κ. Καλογρίτσας μάλλον, πέρα από τη δημοσιότητα, δεν έχει να προσδοκά οφέλη σε ό,τι αφορά το ποσόν που εισέπραξε και που ο ίδιος οφείλει.

Συνεχίστηκε και χθες η συντονισμένη προσπάθεια μετατροπής του άσπρου σε μαύρο. Ο κ. Πέτσας την ώρα που παρέδιδε την επικαιροποιημένη λίστα των ευνοημένων (και) επί πανδημίας ΜΜΕ ζητούσε από τον Αλέξη Τσίπρα «να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο “μαγαζί” και πληροφορήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι Ελληνες. Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας. Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις; Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια; Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ;».

Διέλαθαν μάλλον την προσοχή του κ. Πέτσα, που εύλογα θαμπώθηκε από το περιεχόμενο των ρεπορτάζ τού αδρά χρηματοδοτημένου φιλοκυβερνητικού Τύπου, τα άλλα δημοσιεύματα που πληροφορούσαν τους πολίτες για τον τρόπο που η κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της έχουν καταφύγει στην απέλπιδα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις ανοιχτές και μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων. Χάρη δε στο γνωστό «σύστημα» οι απροκάλυπτες κυβερνητικές προσπάθειες χειραγώγησης της δικαιοσύνης τυχαίνουν απόλυτης σιωπής.

Ο μηνυτής κ. Καλογρίτσας

Ταυτόχρονα με τη δημοσίευση της λίστας ο κ. Καλογρίτσας κατέθετε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κατά των Λιβανέζων ιδιοκτητών της αντίδικης εταιρείας, επικαλούμενος «στήσιμο» εικονικής συναλλαγής προκειμένου να χρηματοδοτηθεί αρχικά με τρία εκατομμύρια ευρώ ώστε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο μηνυτής έχει πρόσφατα κριθεί τελεσίδικα από την ελβετική Δικαιοσύνη και οφείλει να καταβάλει στην εταιρεία τα οφειλόμενα, ενώ και το Μονομελές Πρωτοδικείο την περασμένη Τετάρτη ζήτησε να κηρυχθεί εκτελεστή η απόφαση του δικαστηρίου της Ελβετίας. Προφανώς ο κ. Καλογρίτσας με τα δυσβάστακτα πρόστιμα και τις ζημίες προσπαθεί τώρα να αποτρέψει την απόφαση καταβολής των χρεών του στη λιβανέζικη εταιρεία CCC (με έδρα την Ελλάδα) με κάθε πρόσφορο δικαστικό μέσο.

Τώρα ζητάει ουσιαστικά από τον εισαγγελέα να θεωρήσει ότι τα δικαστήρια παραπλανήθηκαν διότι η σύμβαση ήταν εικονική, ενώ ο ίδιος, παρασυρμένος από το μέγαρο Μαξίμου, αναγκάστηκε να την υπογράψει με πρόθεση όχι την κατασκευή έργου αλλά την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας.

Στη μήνυση που άμεσα δημοσιοποίησε περιλαμβάνει μέιλ που είχε ανταλλάξει ο συνεργάτης του (της Τοξότης Α.Ε.) με Ελληνα που αναφέρεται ως εκπρόσωπος της CCC, το όνομα του οποίου δεν περιλαμβάνεται στους μηνυθέντες. Τα μέιλ αναφέρονται σε εικονικές συμβάσεις. Ολα αυτά που ασφαλώς θα παρουσιάστηκαν και στο ελβετικό δικαστήριο κρίθηκαν ως επουσιώδη, δεδομένου ότι αυτό που τελικά μέτρησε στην κρίση του δικαστηρίου είναι οι υπογραφές και οι εισπράξεις. Το ποιος αθέτησε δηλαδή τη δική του υπογραφή με την οποία και εισέπραξε τα χρήματα για κατασκευαστικό έργο κι όχι οι όποιες δικαιολογίες του αντίδικου.

Η υπόθεση Καλογρίτσα, τα δάνειά του και τα βοσκοτόπια πέρασαν στα αζήτητα μόλις ο καταχρεωμένος επιχειρηματίας, ενεργώντας προφανώς υπό τις νομικές συμβουλές του συνηγόρου του, Α. Λοβέρδου, αποφάσισε να στοχοποιήσει το μέγαρο Μαξίμου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως «ηθικό αυτουργό» για το γεγονός ότι ο ίδιος πήρε τρία εκατ. προκαταβολή από τη λιβανέζικη εταιρεία προκείμενου να κατασκευάσει έργο στα Αραβικά Εμιράτα.

Ποιο δικαστήριο άλλωστε θα έκρινε ότι κάποιος… παρασύρθηκε με αποτέλεσμα να προσβάλει τους όρους μιας υπογεγραμμένης από τον ίδιο επιχειρηματικής συμφωνίας; Και μπορεί μεν ο συνήγορος του κ. Καλογρίτσα να έχει –ως υπόλογος για αδικήματα σχετικά με την υπόθεση Novartis– κάθε λόγο να αναμοχλεύσει ξανά τα περί σκευωρίας, όμως ο ίδιος ο «παρασυρμένος» κ. Καλογρίτσας μάλλον, πέρα από τη δημοσιότητα, δεν έχει να προσδοκά οφέλη σε ό,τι αφορά το ποσόν που εισέπραξε και που ο ίδιος οφείλει.

Ο μάρτυρας Σ. Μιωνής

Επίσης, ταυτόχρονα με τη δημοσίευση της αμαρτωλής λίστας, ο κ. Μιωνής εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε εισαγγελείς και άμεσα στα ΜΜΕ που δημοσίευσαν ένα επίσημο δικαστικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Το έγγραφο αυτό που δημοσίευσε και η «Εφ.Συν.» το Σάββατο αφορά δίωξη εναντίον του που δεν αφορά την κύρια υπόθεση για την οποία αθωώθηκε ο ίδιος και ο κ. Παπασταύρου.

Η υπόθεση αυτή του 2014 ακόμα εκκρεμεί και αφορά Παπασταύρου – Μιωνής και το πώς απέφυγαν απέφυγαν να καταβάλουν αναλογούντες φόρους στο ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους περίπου ένα εκατ. ευρώ. Ο εισαγγελέας ασκεί δίωξη για απόπειρα απάτης με σκοπούμενο περιουσιακό όφελος και ζημία που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ (ο πρώτος) και άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή (ο δεύτερος), υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Νόμου περί Καταχραστών του Δημοσίου.

Ο κ. Μιωνής ευθέως προτρέπει μάλιστα τον Αρειο Πάγο να ελέγξει πειθαρχικά εισαγγελικούς λειτουργούς ως βοηθούς εγκληματικής συμμορίας. Παράλληλα αναφέρει ότι «τα φιλικά στην εγκληματική συμμορία μέσα, Αυγή, Ντοκουμέντο, Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοκρατία, μιλούσαν με πρωτοσέλιδα άρθρα για “έγγραφα φωτιά”. Ο στόχος προφανής, να πληγεί η αξιοπιστία μας [!] και να απονομιμοποιηθούν οι αποκαλύψεις που έχω κάνει». Προφανώς ο κ. Μιωνής έχει λησμονήσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη στοχοποίησή του, την πλήρη κάλυψη που είχε από την «Εφ.Συν.» στα ζητήματα αντισημιτισμού, όπως έχει ξεχάσει ότι ο ίδιος αρθρογράφησε κατά της Ν.Δ. στην «εγκληματική εφημερίδα».

Επίσης θα μας επιτρέψει να μην κατανοούμε το γιατί θυμήθηκε τις καταγγελίες με αυτοπρόσωπη μάλιστα παρουσία του στην προανακριτική και με παράνομα ηχογραφημένο από τον ίδιο υλικό που ήταν σε γνώση των βουλευτών της πλειοψηφίας, ενώ αρνήθηκε επίμονα επί δύο χρόνια να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη που τον καλούσε.

Μπορεί να έχει λοιπόν αθωωθεί, αλλά το δικό του όνομα ήταν στις λίστες Λαγκάρντ και το να θεωρεί τους μάρτυρες στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό πράκτορες ή εγκληματίες μάλλον δεν ωφελεί τον ίδιο, αλλά τα πολιτικά πρόσωπα που τον θεωρούν σήμερα χρήσιμο.