ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Ερώτηση Γιάννη Μπουρνού για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στη Λήμνο και περιοδεία του στο νησί

 

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, κ.Κεραμέως, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και τα ελλιπή μέτρα προστασίας στα σχολεία της Λήμνου.

Ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρατηρούνται, όπως και πέρυσι, σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά στην στελέχωση των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Λήμνου. Είναι προφανές, ότι η υποστελέχωση αυτή, ακόμα και μετά την δεύτερη φάση διορισμών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δυσχεραίνει την κατάρτιση των οριστικών προγραμμάτων μαθημάτων των σχολείων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και την ελλιπή εκπαίδευση που λαμβάνουν οι μαθητές της Λήμνου.
Ο Γιάννης Μπουρνούς επικαλείται τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, σύμφωνα με τον οποίο παρατηρούνται ελλείψεις 2 νηπιαγωγών για το 3ο και 4ο Νηπιαγωγείο Μύρινας, ενώ, όσον αφορά στο 3ο Νηπιαγωγείο, λείπουν και νηπιαγωγοί Παράλληλης Στήριξης. 
Επιπλέον, επισημαίνονται οι ελλείψεις εκπαιδευτικών θεατρικής αγωγής στα δημοτικά σχολεία του νησιού, ενώ οι ελλείψεις στην ειδική αγωγή και τα τμήματα ένταξης καθιστούν ανέφικτη την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού έργου. 
Όσον αφορά στα Τμήματα Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Κοντιά και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας υπάρχουν ελλείψεις σε δασκάλους ειδικής αγωγής ενώ υπάρχει ανάγκη και για δεύτερο δάσκαλο ειδικής αγωγής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας. Επιπρόσθετα, το ειδικό δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Καλλιθέας στερούνται φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, γυμναστή, σχολικού νοσηλευτή καθώς και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. 
Τέλος, εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, παρατηρείται το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες σε ορισμένα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Μύρινας και του Μούδρου, το Υπουργείο, ακατανόητα, επιμένει στη συγκρότηση πολυπληθών τμημάτων αντί να δοθεί η δυνατότητα για χωρισμό των τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό. 
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το μειωμένο ωράριο για το προσωπικό καθαριότητας συμβάλλουν, αφενός, στην αδυναμία συμμόρφωσης με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και, αφετέρου, επιτείνουν το πρόβλημα της μη ουσιαστικής προφύλαξης της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. 
Με βάση τα παραπάνω, ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί την Υπουργό Παιδείας να πράξει τα δέοντα, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά οι δομές της Πρωτοβάθμιας και της Ειδικής Εκπαίδευσης, αλλά και να διαφυλαχτεί η υγεία της σχολικής κοινότητας.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί στη Λήμνο από την Τετάρτη 7/10 έως την Παρασκευή 9/10, προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό των Ελευθερίων και να έχει σειρά συναντήσεων με φορείς του νησιού.
Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και ελλιπή μέτρα προστασίας στα σχολεία της Λήμνου».
Με το πέρας ενός μηνός από την έναρξη της σχολικής χρονιάς παρατηρούνται, όπως και πέρυσι, σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά στην στελέχωση των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Λήμνου. Είναι προφανές, ότι η υποστελέχωση αυτή, ακόμα και μετά την δεύτερη φάση διορισμών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δυσχεραίνει την κατάρτιση των οριστικών ωρολογίων προγραμμάτων μαθημάτων των σχολείων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και την ελλιπή εκπαίδευση που λαμβάνουν οι μαθητές της Λήμνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, παρατηρούνται ελλείψεις 2 νηπιαγωγών για το 3ο και 4ο Νηπιαγωγείο Μύρινας ενώ όσον αφορά στο 3ο Νηπιαγωγείο λείπουν και νηπιαγωγοί Παράλληλης Στήριξης. Επιπλέον, επισημαίνονται οι ελλείψεις εκπαιδευτικών θεατρικής αγωγής στα δημοτικά σχολεία του νησιού. Περαιτέρω, σχετικά με δομές ειδικής αγωγής και τα τμήματα ένταξης, οι υφιστάμενες ελλείψεις καθιστούν ανέφικτη την πραγματοποίηση του
εκπαιδευτικού έργου. Όσον αφορά στα Τμήματα Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Κοντιά και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας υπάρχουν ελλείψεις σε δασκάλους ειδικής αγωγής ενώ υπάρχει ανάγκη και για δεύτερο δάσκαλο ειδικής αγωγής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας. Επιπρόσθετα, το ειδικό δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Καλλιθέας στερούνται φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, γυμναστή, σχολικού νοσηλευτή καθώς και ειδικού βοηθητικού προσωπικού.
Τέλος, εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, παρατηρείται το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες σε ορισμένα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Μύρινας και του Μούδρου, το Υπουργείο, ακατανόητα, επιμένει στη συγκρότηση πολυπληθών τμημάτων αντί να δοθεί η δυνατότητα για χωρισμό των τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό. Το ως άνω σε συνδυασμό με το μειωμένο ωράριο για το προσωπικό καθαριότητας συμβάλλουν, αφενός, στην αδυναμία συμμόρφωσης με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και, αφετέρου, επιτείνουν το πρόβλημα της μη ουσιαστικής προφύλαξης της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:
1) Τι προτίθεται να πράξει ώστε, μετά το πέρας ενός μηνός από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σε ένα απομακρυσμένο και ακριτικό νησί, όπως η Λήμνος, να λειτουργήσουν κανονικά οι δομές της Πρωτοβάθμιας και της Ειδικής Εκπαίδευσης;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, με δεδομένη τη δυνατότητα χωρισμού των τμημάτων και ανεπάρκειας ενδελεχούς καθαρισμού και απολύμανσης των σχολικών χώρων, προκειμένου να διαφυλαχτεί η υγεία της σχολικής κοινότητας;
Ο ερωτών βουλευτής
Μπουρνούς Ιωάννης