ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Ερώτηση Γιάννη Μπουρνού: Να ενισχυθεί άμεσα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Μυτιλήνης

“Κατέθεσα την ερώτηση λίγες μέρες μετά τη συνάντησή που είχαμε με τον ιδιαίτερα δραστήριο Σύλλογο Νεφροπαθών της Μυτιλήνης, που μας μετέφερε κραυγή αγωνίας για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. 

Δεν μπορεί μια μονάδα στην οποία εξυπηρετούνται 90 νεφροπαθείς σε μόνιμη βάση και περιστασιακά επισκέπτες και αιτούντες άσυλο να λειτουργεί σήμερα με μια γιατρό νεφρολόγο. Δεν μπορεί ακόμη να διεξάγονται αιμοκαθάρσεις χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού. 

Γι αυτό το λόγο και ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας την άμεση στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με νεφρολόγους και λοιπό εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και τη λήψη εξειδικευμένων μέτρων για την ασφάλεια των αιμοκαθαιρόμενων στους χώρους αιμοκάθαρσης την παρούσα περίοδο λόγω COVID-19″, δήλωσε ο Γιάννης Μπουρνούς.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο  «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης».

 

Στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στην οποία προσέρχονται σε τακτική βάση περίπου 90 συμπολίτες μας από τη Λέσβο για αιμοκάθαρση, πέραν των εκτάκτων επισκεπτών ή των προσφύγων και μεταναστών. Η εν λόγω Μονάδα στελεχωνόταν μέχρι και το 2018 με τρεις ιατρούς νεφρολόγους και δυο ιατρούς γενικής ιατρικής, προκειμένου να λειτουργεί επαρκώς και να εξασφαλίζεται η παροχή άρτιων ιατρικών υπηρεσιών στους αιμοκαθαιρόμενους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σε συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησαν στην αντικατάσταση των περισσότερων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης με νέα, εντάσσοντας την μεγάλη αυτή δαπάνη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αυτή τη στιγμή στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετεί μόνο μια ιατρός νεφρολόγος, συνεπικουρούμενη από δυο ιατρούς γενικής ιατρικής, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της Μονάδας. 

Δυστυχώς, όμως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού, η Μονάδα υπολειτουργεί και ελλοχεύει συνεχώς ο κίνδυνος να κλείσει. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, αποτελεί το γεγονός, ότι οι αιμοκαθάρσεις της απογευματινής βάρδιας διεξάγονται χωρίς την παρουσία νεφρολόγου.

Περαιτέρω, εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε όλοι εξαιτίας του Covid-19 και με δεδομένη την υπαγωγή των αιμοκαθαιρόμενων συνανθρώπων μας στις άκρως ευπαθείς ομάδες, είναι υποχρέωση της Πολιτείας η εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας σε αυτούς και η απρόσκοπτη και ασφαλής παροχή των ιατρικών υπηρεσιών.  

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα και επαρκώς, με ιατρούς νεφρολόγους, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης;
  2. Προτίθεται να στελεχώσει με εξειδικευμένο λοιπό προσωπικό την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική της λειτουργία και να αναβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών της; 
  3. Ποια εξειδικευμένα μέτρα, λόγω Covid-19, έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των αιμοκαθαιρόμενων στους χώρους αιμοκάθαρσης;    

Ο ερωτών βουλευτής

Μπουρνούς Ιωάννης