ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Ερώτηση του Γ. Μπουρνού για τον αποκλεισμό των ελαιοκαλλιεργητών και ελαιοπαραγωγών της Λέσβου από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση

 

Eρώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την οποία ζητάει να περιληφθούν οι ελαιοκαλλιεργητές-ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19. 

Οι αποζημιώσεις, που εντάσσονται στο Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ), αναμενόταν να ανακουφίσουν μερικώς και τον πληττόμενο κλάδο των ελαιοκαλλιεργητών – ελαιοπαραγωγών της Λέσβου. 
Δυστυχώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που άνοιξε χτες 17/11 για υποβολή αιτήσεων, εξαιρούνται ενίσχυσης, αναίτια και αδικαιολόγητα, οι ποικιλίες Αδραμυτινή και Κολοβή, οι οποίες αφορούν στο 90% της παραγωγής της Λέσβου και αποτελούν τον κύριο οικονομικό πόρο για πολλές αγροτικές οικογένειες του νησιού. 
Συνέπεια αυτού του αποκλεισμού, όμως, είναι να μείνουν εκτός των κρατικών ενισχύσεων οι αγρότες της Λέσβου, με καταστροφικές οικονομικές συνέπειες, δεδομένης και της εξέλιξης του δεύτερου κύματος της πανδημίας αλλά και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί η Λέσβος.  
Ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ερωτάται για τις αιτίες του αποκλεισμού, αλλά και για το πώς προτίθεται να ενεργήσει ώστε να περιληφθούν στο δικαίωμα αποζημίωσης οι ελαιοκαλλιεργητές και ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου.  

 

ΕΡΩΤΗΣΗ                                                                                                                                             Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2020

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αποκλεισμός των ελαιοκαλλιεργητών – ελαιοπαραγωγών της Λέσβου από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση».

Στις 17 Νοεμβρίου 2020 ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αφορά στο Μέτρο 21, ήτοι, την έκτακτη προσωρινή στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών και ελαιοπαραγωγών, που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19. 

Οι αποζημιώσεις αυτές, που προέρχονται από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ), αναμενόταν να ανακουφίσουν μερικώς και τον πληττόμενο κλάδο των ελαιοκαλλιεργητών – ελαιοπαραγωγών της Λέσβου. 

Στη Λέσβο καλλιεργούνται κυρίως οι ποικιλίες Αδραμυτινή και Κολοβή, οι οποίες αφορούν στο 90% της παραγωγής και αποτελούν τον κύριο οικονομικό πόρο για πολλές αγροτικές οικογένειες του νησιού. 

Δυστυχώς, κατα την πρώτη ημέρα υποβολής των αιτήσεων, διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω ποικίλίες έχουν, αναίτια και αδικαιολόγητα, εξαιρεθεί του δικαιώματος αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνονται στα επιλέξιμα είδη, οι ελιές Αδραμυτινή (70% της παραγωγής) και Κολοβή (20% της παραγωγής). Συνέπεια αυτού του αποκλεισμού, όμως, είναι να μείνουν εκτός των κρατικών ενισχύσεων οι αγρότες της Λέσβου, με καταστροφικές οικονομικές συνέπειες, δεδομένης και της πλήρους εξέλιξης του δεύτερου κύματος της πανδημίας αλλά και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί η Λέσβος.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πού οφείλεται ο αποκλεισμός από την έκτακτη ενίσχυση των συγκεκριμένων ποικιλιών ελιάς, που αποτελούν το 90% της ελαιοπαραγωγής στην Λέσβο;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να μην αποκλειστούν της έκτακτης ενίσχυσης οι ελαιοκαλλιεργητές – ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Μπουρνούς Ιωάννης