ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Ιστορία

Η Αγία Όλγα που γιορτάζει σήμερα δεν ήταν και τόσο… «αγία»

Διάβαζα πριν ένα μικρό βιογραφικό της Αγίας_Όλγας (889-969 μ.Χ.) ή Χέλγκας – καθότι σκανδιναβικής καταγωγής. Δείτε τώρα ένα περιστατικό από τη ζωή του μεσαιωνικού αυτού celebrity, που αργότερα εκχριστιανίστηκε και η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Ιουλίου:

Ο βασιλιάς των Ρως και σύζυγος της Όλγας, Ιγκόρ, που λέτε, επισκέφθηκε το 945 μ.Χ. ένα υποτελές σλαβικό φύλο, τους Δρεβλιανούς, για να τους ξανα-ζητήσει τον ετήσιο φόρο. Απερίσκεπτος ο Ιγκόρ, αλλά απερίσκεπτοι και τούτοι οι βαρβαρίσκοι, που τον διαμέλισαν, επιχρύσωσαν το βασιλικό του κρανίο, το έκαναν κρασοπότηρο και τσούγκρισαν στην υγειά του! Cheers!

Και σαν να μην έφταναν αυτά, έστειλαν και είκοσι μνηστήρες για να ζητήσουν το χέρι της Όλγας! Η χήρα, μόλις το έμαθε, σκέφτηκε πως πρέπει να πάρει «ΕΚΔΙΚΗΣΗ». Καλοδέχτηκε τους Δρεβλιανούς με ολονύκτιους χορούς και ξεφαντώματα! Όμως, το επόμενο πρωί, διέταξε να τους θάψουν ζωντανούς σε λάκκους!

Και, έπειτα, έστειλε μήνυμα στους «άτιμους» υποτελείς να στείλουν κι άλλους μνηστήρες, γιατί δεν της άρεσε κανένας! Μόλις υποδέχτηκε τους αφιχθέντες, τους έκλεισε σε ένα ξύλινο κτίριο, σφράγισε τις πόρτες και τους έκανε φλαμπέ!

Έστειλε, τότε, μήνυμα στους Δρεβλιανούς, ότι οι μνηστήρες είχαν ένα ατυχηματάκι, και κάλεσε τους ευγενείς τους να παραστούν στην κηδεία. Τους υποδέχτηκε θερμά και, μετά την τελετή, τους πρόσφερε αλκοόλ! Τους πότισε μέχρι σκασμού και, μόλις αποκοιμήθηκαν, ο στρατός της κατέσφαξε και τους 5.000 Δρεβλιανούς αριστοκράτες!

Μετά η οργισμένη χήρα είπε να αφανίσει και τους υπόλοιπους Δρεβλιανούς! Έφτασε έξω από τα τείχη της Ισκορόστεν, της πρωτεύουσάς τους, με όλο τον στρατό της! Οι τρομαγμένοι κάτοικοι της ζήτησαν έλεος με οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Η Όλγα, λέει ο ΘΡΥΛΟΣ, ζήτησε από κάθε σπίτι της πόλης τρία σπουργιτάκια και τρία περιστέρια! Μόλις της τα πρόσφεραν, προσποιήθηκε ότι συνθηκολογεί!

Και ένα ξημέρωμα, άφησε τα πουλιά ελεύθερα από τα κλουβιά τους και αυτά γύρισαν στις φωλιές τους, στην ξύλινη πόλη της Ισκορόστεν, με τις πολλές αχυροσκεπές… Είχαν, όμως, δεμένα κάρβουνα στα ποδαράκια τους! Μέχρι το πρωί δεν είχε μείνει όρθιο ούτε κτίριο ούτε άνθρωπος, παρά καμένη γη!

 

* Βρείτε τον The Trivialist στο Facebook και στο Instagram