ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Η αποζημίωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τον ΕΛΓΑ

Στρατής Νικολάου, υπεύθυνος της Θεματικής Αγροτικού της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λέσβου

 

Με αφορμή τον υπό ψήφιση νόμο με τον οποίο θα αποζημιώνονται από φυσικές καταστροφές στο 50% και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ο Στρατής Νικολάου έκανε την παρακάτω δήλωση: 

Το θέμα αποζημίωσης των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών το έθεσε ο Σύριζα και κατά την επίσκεψη του Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας του κόμματος Χρ. Σπίρτζη κατά την επίσκεψή του στα Βατερά το περασμένο καλοκαίρι. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι στους παραδοσιακούς ελαιώνες και στις καλλιέργειες που επηρεάζουν το φυσικό τοπίο θα έπρεπε η αποζημίωση και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να είναι στο 100% της ζημιάς. Θα πρέπει, ακόμα, να αρθεί και η διάταξη του κανονισμού των ΚΟΕ – ΕΛΓΑ που θέτει ως προϋπόθεση για να δοθεί αποζημίωση η απόσταση μεταξύ της κατοικίας που διαμένει ο δικαιούχος και υποβάλει την δήλωση Ε1 και της εκμετάλλευσήςτου να είναι τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα.

Επίσης θα πρέπει να τεθούν όροι και προϋποθέσεις ότι με τα χρήματα της αποζημίωσης για το χαμένο πάγιο κεφάλαιο θα αποκατασταθούν οι καμένες εκτάσεις – καλλιέργειες και θα γίνουν οι δενδροφυτεύσεις, από αυτούς που θα εισπράξουν τις αποζημιώσεις, είτε είναι οι ενοικιαστές είτε οι ιδιοκτήτες.

Από εκεί και μετά θα πρέπει να εξασφαλιστεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών με την κανονική καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων για λόγους ανωτέρας βίας ή  κανονικής ένταξης των υπό σύσταση ελαιώνων στο ΟΣΔΕ.

Τέλος για να λάβουν τις αποζημιώσεις οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες των Βατερών θα πρέπει ο υπό ψήφιση νόμος να έχει αναδρομική ισχύ.