ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτισμός

Η απόφαση για αρχαία της Βενιζέλου ως διεθνές τραύμα

Μία παρέμβαση με σημασία και σε ιδιαίτερο χρόνο: Μόλις έλαβε την Ελληνική Ιθαγένεια, από σεβασμό στο έργο της, είδε την Ελληνική Πολιτεία να κωφεύει (και) στις δικές της εκκλήσεις για τα αρχαία της Βενιζέλου. Η παρέμβαση της εγνωσμένης αξίας καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο UCLA, Σάρον Γκέρστελ.

Υπήρξαν κυριολεκτικά εκατοντάδες παρεμβάσεις κορυφαίων ακαδημαϊκών, εντός και εκτός συνόρων, για το θέμα των αρχαίων της Βενιζέλου. Οι οποίοι δεν εισακούστηκαν. Η ιστορία της Θεσσαλονίκης θυσιάζεται, η πόλη και οι μελετητές της χάνουν ένα βασικότατο, σημαντικότατο κεφάλαιο Και γύρω από αυτό παίχτηκαν πολλές πράξεις, ειπώθηκαν πολλά και βγήκαν στο φως ακόμη περισσότερα (αν και όχι αυτά που έπρεπε), πριν καταλήξουμε στην απόφαση – τραγωδία που ελήφθη εχθές.

Οι αντιδράσεις είναι πολλές και ελάχιστες και συστημικές οι θετικές. Αλλά ίσως η πιο σημαίνουσα και οδυνηρή να μας έρχεται μιαν σημαντική νέα Ελληνίδα – νέα με κάθε έννοια της λέξης.

Η εγνωσμένης αξίας καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), Σάρον Γκέρστελ (Sharon Gerstel), πολιτογραφήθηκε ελληνίδα πριν περίπου δέκα μέρες. Κοινοποίησε μάλιστα, με χαρά, η ίδια, την φωτογραφία, στην οποία υπογράφει και ορκίζεται, λαμβάνοντας την ελληνική ιθαγένεια. Αρχική πηγή, το ελληνικό προξενείο στην πόλη της Καλιφόρνιας, δηλαδή το Επίσημο Ελληνικό Κράτος, που ανέβασε με εγκωμιαστικά και θερμά σχόλια την σχετική φωτογραφία, καλωσορίζοντάς την. Καλωσορίζοντάς την στο γνωστό μας τραύμα.

Η Dr. Sharon E. J. Gerstel, Καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο UCLA και το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης, μία από μας με υπογραφές και φιοριτούρες του κωφεύοντος κράτους, μαθαίνοντας την απόφαση για τα αρχαία της Βενιζέλου, έγραψε στο fb της χθες, Μεγάλη Πέμπτη:

«Σήμερα, παραμονή των Αγιότερων ημέρων στο Ορθόδοξο εορτολόγιο, καθώς η προσοχή μας στρέφεται στο ιερό, παραλάβαμε την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την μεταφορά των αρχαίων του μετρό της Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο αποφάσισε με ψήφους 13-12 την απομάκρυνση του δρόμου και των πλευρικών καταστημάτων που σχημάτιζαν την κεντρική αρτηρία της Θεσσαλονίκης της ύστερης αρχαιότητας και της Βυζαντινής περιόδου. Ο δρόμος αυτός, είχε από τις δύο πλευρές του σημαντικές εκκλησιές, τέτοιες μέρες θα ήταν γεμάτος με κατοίκους της πόλης, που πήγαιναν να προσευχηθούν. 13-12. Με μία μόνη ψήφο, η αρτηρία θα διαρραγεί και θα αφαιρεθεί από το σώμα της πόλης. Η καρδιά μου έχει ραγίσει με αυτό που πρόκειται να συμβεί και για τις ευκαιρίες που χάνονται για μια πόλη που αγαπώ – ευκαιρίες να να παρουσιάσει το παρελθόν της, να δημιουργήσει το μέλλον της και να διεδικήσει τον πολιτιστικό και ιστορικό της ρόλο ως σταυροδρόμι των πολιτισμών. Δεν ξέρω ποια βήματα πρέπει να γίνουν τώρα για να αντιστραφεί η απόφαση, που έχει πολιτικοποιηθεί τόσο ώστε οι δύο πλευρές έχουν χαρακωθεί και δεν έχουν αφήσει χώρο για κοινή διέξοδο. Η μετακίνηση των αρχαίων είναι καταστροφή για την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και του κόσμου ολόκληρου. Αυτή η πράξη καταστροφής έχει αντίκτυπο πολύ πέρα από τα όρια του ελληνικού κράτους. Μας αφορά όλους. Είναι μια πράξη που μιλά για έλλειψη δέσμευσης και έλλειψη φαντασίας. Η Θεσσαλονίκη, και ο κόσμος όλος, θα έπρεπε να έχουν καλύτερη τύχη».

Ελληνική ιθαγένεια… Καλώς ορίσατε, Δόκτωρ. Φρόντισαν να σας δείξουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν τι σημαίνει να είστε μία από μας.