ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα

Η βάρκα βουλιάζει και το λιμάνι δεν φαίνεται

17.850 οι άνεργοι/ες το Δεκέμβρη που μας πέρασε στο Β. Αιγαίο. 500 παραπάνω από τον Νοέμβρη (17.344), 1000 παραπάνω, από τον περσυνό Δεκέμβρη (16.799)

 Να κάνουμε όσους σχεδιασμούς θέλουμε για το “αύριο των νησιών μας”. Αν χάσουμε όμως το “σήμερα”, “αύριο” δεν θα υπάρχει.

Να φανταστούμε μια βάρκα που πλέει μεσοπέλαγα. Το λιμάνι ούτε καν φαίνεται και η αγωνία του βαρκάρη είναι αν θα έχει αρκετή βενζίνη για να φτάσει σε αυτό. Αν τελειώσει η βενζίνη με φουρτουνιασμένο το πέλαγο, λίγες ελπίδες έχει. Το λιμάνι  είναι άχρηστο.

Ετσι είναι η οικονομία του κάθε ενός από τα νησιά του Β. Αιγαίου σήμερα. Μια βάρκα που σε λίγο θα της τελειώσουν τα καύσιμα.

Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι τα “σταθερά εισοδήματα”, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, οι συντάξεις, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, είναι αρκετά να κρατήσουν την οικονομία του νησιού σε κάποιο ανεκτό επίπεδο. Μέχρι να φανεί το λιμάνι.

Κάνουν λάθος. Εκτός του ότι η οικονομική κρίση που είναι μπροστά μας, θα εξαντλήσει γρήγορα και αυτά τα αποθέματα, οικονομίες σαν των δικών μας νησιών, που στηρίζονται κυρίως στην εσωτερική κατανάλωση, δηλαδή σε εισοδήματα που ανακυκλώνονται κυρίως στο εσωτερικό τους, δεν έχουν ανοχές. Και δεν υπάρχει χρόνος, τώρα, να μεγαλώσει η πίτα. Η καταστροφή που απειλεί τις χιλιάδες που βιοποριζονται με μη σταθερά εισοδήματα είναι μεγάλη. Και αυτή θα πάρει κάτω όλους.

Ο αριθμός των άνεργων ξεπερνά κάθε προηγούμενο και δεν έχουμε δει ακόμα τους μεγαλύτερους αριθμούς. Έχουμε μπει σε μια μαύρη τρύπα. Η μείωση της εσωτερικής  κατανάλωσης θα είναι μοιραία για αυτούς που στηρίζονται σε αυτή: τους χιλιάδες μικροεπαγγελματιες, που ήδη το βιώνουν κοντά ένα χρόνο τώρα.

Η καταστροφή είναι μπροστά μας και δυστυχώς, δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά από το κεντρικό κράτος. Οι ιδιομορφίες της νησιωτικής κοινωνίας δύσκολα γίνονται αντιληπτές από κάποιον που δεν τις βιώνει, ακόμα και αν θέλει να τις κατανοήσει. Αλλά χρόνος δεν υπάρχει.

Μοιραία  το βάρος πέφτει σε εμάς και τους θεσμούς εκπροσώπησης που έχουμε στα νησιά: Περιφέρεια, Δήμοι, πολίτες με τις συλλογικότητες τους και τα διαφορετικά συμφέροντά τους.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, είναι  καύσιμα για να φτάσουμε στο λιμάνι. Που θα στηρίξουν, τώρα, την απασχόληση και τις μικρεπιχειρησεις , που θα δημιουργήσουν τώρα νέα απασχόληση, που θα στηρίξουν τώρα τη τοπική κατανάλωση και όσους/ες από εμάς δεν μπορούν να καταναλώσουν, γιατί δεν έχουν πλέον εισοδήματα

Να τα βάλουμε   κάτω.

  • Να δούμε τι μπορούμε να μαζέψουμε από τα υπόλοιπα του ΠΕΠ. Να βάλουμε κάτω τα αποθεματικά της Περιφέρειας και των δήμων. Να βάλουμε αλλιώς τις προτεραιότητες των διαφόρων έργων.
  • Να μαζέψουμε δηλαδή το σύνολο από τα λιανοντούφεκα που έχουμε. Να απαιτήσουμε και άλλα από το κεντρικό κράτος.
  • Να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους μας και να στηρίξουμε τα δίκτυα αλληλεγγύης. Να δημιουργήσουμε νέα!

Πρέπει να το κάνουμε αυτό και να το κάνουμε τώρα!

Η βάρκα βουλιάζει και το λιμάνι δεν φαίνεται