ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Η Γιόχανσον αδειάζει Μηταράκη για τις επαναπροωθήσεις [ Βίντεο ]

Ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα επιφύλασσε η Ευρωπαία Επίτροπος, Ιλβα Γιόχανσον, στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, για το ακανθώδες θέμα των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσαν τη Δευτέρα στη Λέσβο.

Η κ. Γιόχανσον όχι μόνο δεν έδειξε να συμμερίζεται την θέση της κυβέρνησης που σπεύδει να χαρακτηρίσει «ψευδείς ειδήσεις» τις αποκαλύψεις για παράνομες επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο, αλλά αμφισβήτησε ευθέως τις έρευνες που επικαλείται αορίστως η ελληνική κυβέρνηση για να διαψεύσει τις καταγγελίες και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να κάνουν περισσότερα για τη διερεύνηση και αποσαφήνιση των περιστατικών που καταγγέλλονται. Σημείωσε μάλιστα ότι έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα στον κ. Μηταράκη, αφήνοντας εμμέσως να διαφανεί η ενόχλησή της για την ολιγωρία που επιδεικνύει η κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση ξένου ανταποκριτή σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα (Spiegel, Guardian) ότι η Υπατη Αρμοστεία έχει δώσει στις ελληνικές αρχές στοιχεία που συγκέντρωσε η ίδια μέσω πρωτογενούς έρευνας για εκατοντάδες υποθέσεις επαναπροώθησης, μεταξύ των οποίων στοιχεία που επιβεβαιώνουν την καταγγελία για επαναπροώθηση 13 Αφγανών προσφύγων μέσα από την κρατική δομή στα Μεγάλα Θέρμα της Λέσβου στις 17 Φεβρουαρίου, η κ. Γιόχανσον σημείωσε το εξής:

«Mε ανησυχούν πολύ οι εκθέσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Και υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις που νομίζω ότι πρέπει να εξεταστούν με μεγαλύτερη προσοχή. Είναι ένα θέμα που το έχω θέσει πολλές φορές στο Νότη και σε κάποιους συναδέλφους του. Νομίζω πως οι ελληνικές αρχές μπορούν να κάνουν περισσότερα για τη διερεύνηση και αποσαφήνιση των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις».

Απαντώντας νωρίτερα στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Μηταράκης ισχυρίστηκε ότι έχουν γίνει ανεξάρτητες έρευνες από την ελληνική δικαιοσύνη σε ορισμένες περιπτώσεις όπου υπήρχαν αρκετές πληροφορίες, αλλά δεν έχει εντοπιστεί καμία παραβίαση της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας από άτομα που δρουν στη θάλασσα. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα των επαναπροωθήσεων, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε τη γνωστή ρητορική της κυβέρνησης για «ψευδείς ειδήσεις» που θέλουν να πλήξουν το Λιμενικό, πιθανότατα υποκινούμενες από τα δίκτυα των διακινητών που χάνουν χρήματα από το κλείσιμο των συνόρων. Επανέλαβε επίσης ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας της Frontex, δεν υπήρξαν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα περιστατικά που εξέτασε, απέφυγε όμως να αναφερθεί στις διαπιστώσεις της Ομάδας Εργασίας ότι το Ελληνκό Λιμενικό έδωσε ανακόλουθες ή αντιφατικές εξηγήσεις σε έξι περιστατικά.