ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Η ζωή σε μια σκηνή

Πάνω από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν -χωρίς βία μεν, υποχρεωτικά δε- στη δομή του Καρά Τεπέ με την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να θριαμβολογεί όμως οι εικόνες αποκαλύπτουν με δραματικό τρόπο το ζοφερό μέλλον των φιλοξενούμενων σε ένα καταυλισμό με σημαντικές ελλείψεις.

Η ΜΚΟ «Refugee Support Aegean (RSA)» έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν δεκάδες άτομα να είναι στοιβαγμένα σε μια σκηνή «χωρίς ντους, χωρίς αρκετό νερό και τουαλέτες» με το φόβο του Covid-19 να τους κυριεύει την ίδια ώρα που ο αρμόδιος υπουργός απόλυτα ικανοποιημένος δηλώνει (stonisi.gr) πως «έχουμε ολοκληρώσει το έργο της αντιμετώπισης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (…)».

Κλείνει η δημοτική δομή του Καρά Τεπέ

Με την Μόρια να αποτελεί παρελθόν η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην βάζει στους σχεδιασμούς της σχέδια αποσυμφόρησης του νησιού αντ’ αυτού προχωρά στο κλείσιμο της δημοτικής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ.

Με επιστολή του στο Δήμο Μυτιλήνης την ερχόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα ανακοινώσει το τέλος της συγκεκριμένης δομής όπως δήλωσε στο «stonisi.gr» ο Νότης Μηταράκης.

Η δομή που λειτουργεί εδώ και πέντε περίπου χρόνια σε οικόπεδο όπου είχε δημιουργηθεί από το Δήμο φιλοξενεί σήμερα σε άριστες συνθήκες 970 πρόσφυγες και μετανάστες, όλοι οικογένειες και μέλη ευάλωτων κατηγοριών. «Η τελευταία μέρα της λειτουργίας του θα είναι η 31η Δεκεμβρίου και αυτό είναι ειλημμένη απόφαση» είπε ο κ. Μηταράκης ενώ άγνωστο παραμένει πού θα μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι.

ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά τη Μόρια προανήγγειλε «την μελέτη ανασύστασης του καμένου και κατεστραμμένου ελαιώνα γύρω από τον κυρίως καταυλισμό της Μόριας. Και την εισήγηση του σχετικά με τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών των ελαιώνων αυτών τόσο για τη χρήση τους ως καταυλισμός όσο και για τη ζημιά που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες τους από την πυρκαγιά. Το ίδιο μέσω του Δήμου Μυτιλήνης θα γίνει και για τις αποζημιώσεις των επιχειρηματιών που δεν λειτούργησαν κατά μήκος του κατηλειμμένου δρόμου τις τελευταίες 10 μέρες».