Η Κεραμέως βρήκε επιτέλους προσφυγόπουλο με το “σωστό” χρώμα για να φωτογραφηθεί
Είναι πραγματικά εξοργιστικός ο συνδυασμός επικοινωνιακής εκμετάλλευσης και υποκρισίας, από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Να καλοσωρίσει και -κυρίως- να φωτογραφηθεί και να δημοσιεύσει στα social media τις φωτογραφίες της με τον Αλέξανδρο, ένα μικρό προσφυγάκι πολέμου από την Ουκρανία, που άρχισε μαθήματα σε δημοτικό σχολείο της Ραφήνας, έσπευσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Όπως μάθαμε μάλιστα από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, η Νίκη Κεραμέως έδωσε συγχαρητήρια στους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων για τη θερμή υποδοχή των μαθητών – προσφύγων και τη δημιουργία ενός κλίματος φιλοξενίας και αποδοχής.
Η Υπουργός Παιδείας, ανάρτησε σε χρόνο ρεκόρ στο Twitter φωτογραφίες με τον μικρό Αλέξανδρο, γράφοντας χαρακτηριστικά:
«Σας συστήνω τον Αλέξανδρο. Ο Αλέξανδρος (ή Oleksandr στα Ουκρανικά) είναι μαθητής της Α’ τάξης Δημοτικού, έφυγε από την εμπόλεμη Ουκρανία και έχει εδώ και λίγες ημέρες εγκατασταθεί στη χώρα μας και εγγραφεί σε Δημοτικό της Ραφήνας. Μιλήσαμε και ελληνικά και ουκρανικά: είχε ήδη μάθει το καλημέρα, είχα μάθει και εγώ αντίστοιχα το Доброго ранку (καλημέρα στα Ουκρανικά). Μου είπε για το αγαπημένο του άθλημα το ποδόσφαιρο και στο διάλειμμα καταφέραμε μάλιστα και να παίξουμε λίγο!».
«Ανοίγουμε την αγκαλιά μας για τα παιδιά που φεύγουν από τον πόλεμο, που αναζητούν την ασφάλεια και την επιστροφή στην κανονικότητα. Η χώρα μας είναι εδώ για να τους προσφέρει το σπίτι μακριά από το σπίτι τους, το σχολείο μακριά από το σχολείο τους», έγραψε -χωρίς να ντρέπεται- η υπουργός Παιδείας της χώρας που διασύρεται από διεθνή Μεσα και Οργανισμούς (όπως ο ΟΗΕ) ως κατηγορούμενη για παράνομες επαναπροωθήσεις, εκφοβισμό, χρήση βίας, σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και θανάτους προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.
Ελπίζουμε ο Αλέξανδρος, να βρει ένα φιλόξενο σπίτι στην Ελλάδα που θα τον κάνει να ξεχάσει τη φρίκη του πολέμου και γιατί όχι να ζήσει, να σπουδάσει και να εργαστεί σε μια πολυπολιτισμική χώρα που σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.
Μακάρι να ήταν έτσι.
Δυστυχώς, ο γλυκύτατος, μικρός Αλέξανδρος, έγινε το φόντο ενός ακόμα επικοινωνιακού σόου και υποκρισίας από την Νίκη Κεραμέως.
Δυστυχώς, ο μικρός Αλέξανδρος, χωρίς να φταίει σε τίποτα και χωρίς φυσικά να καταλαβαίνει τίποτα εκτός από χαρά, έλαβε μέρος στην “παράσταση” προσωπικής προβολής, σε ένα χυδαίο virtue signaling* της υπουργού παιδείας.
Πόση αναισθησία για μια πράξη που επιδίωξε να δείξει ευαισθησία.
Χιλιάδες άλλα παιδιά με… “λάθος” χρώμα όχι μόνο δεν είχαν την τύχη να έχουν τέτοια υποδοχή, αλλά πολλά από αυτά, δεν είχαν καν την τύχη να φτάσουν στη χώρα μας και ξεβράστηκαν στις ακτές κάποιου νησιού στο Αιγαίο. Όποια κατάφεραν να φτάσουν, ζουν σε άθλιες συνθήκες στα καμπ της ντροπής, χωρίς καν να έχουν τη δυνατότητα τηλεκπαίδευσης και φυσικά χωρίς η υπουργός Παιδείας να φωτογραφίζεται μαζί τους παίζοντας μπάλα.
Εκατοντάδες μάλιστα ασυνόδευτα παιδιά, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς στη χώρα μας, χωρίς να θέλουμε καν να πιστέψουμε -αν και φανταζόμαστε- σε ποια κυκλώματα έπεσαν θύματα.
Όλα τα παραπάνω δεν αφαιρουν ούτε μισό δράμι απ’ τη χαρά μας για τον μικρό Αλέξανδρο, επιβεβαιώνουν όμως τη σιγουριά μας για την υποκρισία που πρώτος ο πρωθυπουργός είχε, εν τη ρυμη του λόγου, παραδεχθεί. Ότι δηλαδή τον ενδιαφέρει περισσότερο η επικοινωνία από την ουσία.
Η συνάδελφος δημοσιογράφος Αναστασία Γιάμαλη, στην εκπομπή Kontra24, που παρουσιάζει, είχε μια εξαιρετική τοποθέτηση επί του θέματος την οποία αξίζει να ακούσετε.
Ως επίλογο, αντίστοιχες αντιδράσεις χρηστών στο Twitter.
*Virtue signaling
Το “Virtue signaling” είναι ένας υποτιμητικός όρος που αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που μιλά ή να συμπεριφέρεται με τρόπο που έχει αποκλειστικό σκοπό να δείξει δημοσίως τις καλές ηθικές του αξίες και αρετές. Η έκφραση χρησιμοποιείται κυρίως για να υπονοήσει ότι η αρετή που σηματοδοτείται από τις πράξεις του αυτές, είναι υπερβολική και ανειλικρινής.
Σύμφωνα με το The Cambridge Dictionary, το “Virtue signalling”, είναι «μια προσπάθεια να δείξετε σε άλλους ότι είστε καλός και ηθικός πολίτης, εκφράζοντας, για παράδειγμα, απόψεις που, ακόμα και αν δεν τις πιστεύετε, θα είναι αποδεκτές από την πλειοψηφία, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».