ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Η κυβέρνηση ωραιοποιεί την εικόνα της, η πραγματικότητα την καταρρίπτει

«Οι προκλήσεις του μέλλοντος δεν αντέχουν τις αντεγκλήσεις του παρελθόντος, ούτε και η φωτεινή πραγματικότητα τις σκοτεινές προσεγγίσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. «Η συνεδρίαση στη Βουλή θα είναι τα αποκαλυπτήρια της αραχνιασμένης αντιπολίτευσης. Λέμε άσπρο, λέτε μαύρο. Λέμε μαύρο, λέτε άσπρο», συμπλήρωσε στον ίδιο τόνο ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης. Με το φως και το σκοτάδι επιμένει να παίζει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αυτοανακηρυχθεί ως η μόνη «ελπίδα» στο δυσοίωνο μέλλον, που βέβαια εκείνη φροντίζει να εξασφαλίσει με τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες. Επιτίθεται στην αντιπολίτευση [ο Κ. Χατζηδάκης τη χαρακτήρισε «εμπαθή» και «πλήρως αναξιόπιστη»] την ίδια ώρα που προσπαθεί να φανεί ενωτική και προωθητική. Ενότητα με επιθέσεις, δεν ξανάγινε, είναι γεγονός. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε πως «η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας μπορεί να μετατραπεί, πρέπει να μετατραπεί στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας». Ανησυχία, αν όχι πανικό, είναι τα αισθήματα που δείχνουν αυτά τα αποσπάσματα.

Και γιατί να μην ανησυχεί η κυβέρνηση; Στην αίθουσα της Βουλής, από την οποία απουσιάζουν πλήρως οι κοινωνικοί φορείς εδώ και δύο χρόνια αλλά και οι βουλευτές από όταν ξεκίνησε η πανδημία, όπως και στους τηλεοπτικούς δέκτες, επιχειρείται η ωραιοποίηση της κατάστασης. Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης σε συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου της ΝΔ, όπου υπογράμμισε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει πολύ σημαντική αποδοχή και αντοχή. Έχει μια αναγνώριση που υπερβαίνει τα κομματικά όρια». Φαίνεται πως η «πρόσκαιρη υπεροχή», όπως χαρακτήρισε τη δημοσκοπική εικόνα της ΝΔ, ο Η. Νικολακόπουλος στο Κόκκινο, είναι το μόνο εργαλείο που έχει απομείνει στη ΝΔ και σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει στο έπακρο. Φιμώνοντας, με όποιο τρόπο μπορεί, την αντιπολίτευση [έσχατο παράδειγμα αυταρχισμού, η απαγόρευση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον πρόεδρο της Βουλής να μιλήσει] αλλά και ρίχνοντας φως στα στοιχεία που εκείνη επιλέγει και βυθίζοντας στο σκοτάδι την κοινωνική πραγματικότητα.

Ο αντίκτυπος της απεργίας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πώς αντιμετώπισε τη γενική απεργία της Πέμπτης. Κυβερνητικές πηγές δήλωναν στο cnn.gr πως «η ταλαιπωρία που επεφύλαξαν τα συνδικάτα στους πολίτες ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία». Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις συγκοινωνίες και τα πλοία η συμμετοχή ήταν 100%, στις τράπεζες 80%, στις ΔΕΚΟ 70%, όπως και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, ήταν πρωτοφανές να βρεθούν στην Κλαυθμώνος οι αρχηγοί όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «ο κόσμος της εργασίας θα δώσει σύντομα ρεπό διαρκείας στον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του». Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε «μαζί με τον κόσμο της εργασίας, είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ». Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε τη στήριξη του κόμματός του στα κινήματα και στους εργαζόμενους και ο Δημήτρης Κουτσούμπας από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Κοραή απευθύνθηκε στους εργαζόμενους που έχουν τον τελικό λόγο για να στείλουν στα σκουπίδια το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Η δε εικόνα που έχουμε σχηματίσει από τις απεργιακές κινητοποιήσεις ανά τη χώρα (βλέπε αναλυτικότερα σελ. 8 και 9) είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή που σκιαγραφεί η κυβέρνηση. Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στις διαδηλώσεις, ιδιαίτερα εργαζόμενοι σε βιομηχανίες ή στον τουρισμό, που έδωσαν και πολύ δυναμικό παλμό, ενώ στην περιφέρεια η κινητοποίηση ήταν ακόμα πιο μαζική από την Αθήνα, όπου διαδήλωσαν 22.000 απεργοί (η αστυνομία δίνει 16.500 άτομα συμμετοχή). Και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή (η Ελληνική Λύση συνεχίζει την τακτική να προσπαθεί να τείνει χείρα συνεργασίας στη ΝΔ και επιφυλάχθηκε). Την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνει στην ολομέλεια το νομοσχέδιο, με ημερομηνία ψήφισης την Πέμπτη 17 Ιουνίου, οπότε και αναμένονται νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η πραγματική οικονομία και κοινωνία

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει ανάψει φωτιά στα μπατζάκια της με το νομοσχέδιο που έφερε, και αντί να προσπαθήσει να μετριάσει τον κίνδυνο που δημιούργησε, κάνει λόγο για «καυτό Ιούλιο», αφού θα φέρει νέο ασφαλιστικό, με τους νέους να ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το ενδεχόμενο αξιοπρεπούς συνταξιοδότησης, και νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στο στόχαστρο της αξιολόγησης. «Η 1η Ιούλη είναι ημερομηνία ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα», σύμφωνα με τον Βασίλη Χιώτη, διευθυντή του ΣΚΑΪ 100,3, εννοώντας την ολοκληρωτική άρση των περιορισμών της πανδημίας, προκειμένου να δώσει ένα ευγενικό σκούντηγμα στην κυβέρνηση. Πράγματι είναι ορόσημο εκείνη η μέρα, αλλά για λόγους που δεν αναφέρθηκαν από το σταθμό, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό την Πέμπτη. Την 1η Ιούλη ενεργοποιείται ο πτωχευτικός κώδικας. Στην «άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων» κάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδων, ενώ στήνονται πρωτοβουλίες προστασίας από τους πλειστηριασμούς σε κάθε γειτονιά. Όπως μας ενημερώνουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 90.000, ενώ 616 έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, διαπιστώθηκαν δυσβάσταχτες ανατιμήσεις «που σε βασικά είδη διατροφής ξεπερνούν το 10%», όπως τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης στο Κόκκινο. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς IRI, στην κατηγορία των τροφίμων παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις (3,6% το πρώτο τετράμηνο του 2021), κάτι που αναμένεται να μειώσει αισθητά το εισόδημα των πολιτών, που κατά την πανδημία για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει πληγεί σημαντικά. Αυξήσεις, σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση αναμένεται να καταγραφούν και στις αντικειμενικές αξίες «συμπαρασύροντας προς τα πάνω το φόρο μεταβίβασης και κληρονομιάς, τα δημοτικά τέλη, τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και πάνω από είκοσι διαφορετικούς φόρους και τέλη επί ακινήτων».

Και ενώ στην πραγματική οικονομία έχει αρχίσει και φαίνεται το πρόβλημα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται στις 17 του μήνα (μέρα ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου) να υποδεχτεί την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής Ούρσουλα φον τερ Λάιεν για να προωθήσει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Συσκοτίζουν και εδώ το γεγονός ότι είναι πολύ κόσμος που βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς αναστολής της εργασίας, που όταν αρθούν αυτές οι «ενέσεις» δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει στο πεδίο της απασχόλησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν άνοιξε μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην εστίαση, ότι έχουν δηλωθεί ήδη 1.000 λουκέτα, ότι ο τουρισμός όσο και αν «άνοιξε» μοιάζει ακόμα παγωμένος.