ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Η Νέα Αριστερά ξεκινά την καμπάνια: Το κενό στ’ αριστερά, σε πρώτο πλάνο

Το ευρωψηφοδέλτιο ανακοινώνεται την επόμενη εβδομάδα   

Με έτοιμο πια το ευρωψηφοδέλτιό της, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση, αρχίζει η Νέα Αριστερά την προεκλογική της καμπάνια. Έναν αγώνα με διττό περιεχόμενο. Επιδιώκει αφενός, να πάρει όσο μπορεί υψηλότερο ποσοστό για να κερδίσει, άνετα αν είναι δυνατό, ευρωβουλευτή. Αφετέρου, στο διάστημα των πενήντα ημερών, να διαμορφώσει τα ιδεολογικοπολιτικά της χαρακτηριστικά. Να γίνουν επιπλέον γνωστά στην κοινωνία, ιδίως στις αριστερές και αριστερούς, μια στιγμή που το κενό, στον χώρο της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, γίνεται όλο και περισσότερο σαφές.

Μια στιγμή, ωστόσο, όπου η κοινωνική και πολιτική πλέον φθορά της ΝΔ είναι φανερή, όπως και η αδυναμία της αντιπολίτευσης να την οργανώσει σε ενεργή πολιτική ύλη η  ΝΑ αντιλαμβάνεται πολύ καθαρά ότι -όπως αναφέρει σε ανακοίνωση- “η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών ξεκινά από τις επικείμενες ευρωεκλογές και η ΝΑ είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας”. Αρωγοί σ’ αυτό τον σχεδιασμό έρχονται οι δημοσκοπήσεις όπου κάθε νέα μέτρηση καταγράφει μικρή αλλά σταθερή άνοδο. Πρόοδος που οφείλεται τόσο στην αύξηση της ορατότητάς της γενικώς όσο και στην αύξηση της πειστικότητάς της στη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Αντιπαράθεση με τον προεδρικό ΣΥΡΙΖΑ

Οι τελευταίες τοποθετήσεις, στις ΗΠΑ ιδίως, του Στ. Κασσελάκη, αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης και με τον προεδρικό ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που επιδρά όχι μόνο στους παραμένοντες και ασφυκτιώντες αριστερούς εντός του αλλά και ευρύτερα στους ανένταχτους αγωνιστές της Αριστεράς, που όλο και γίνονται πιο πολυπληθείς. Είναι μέτωπο, όπου όλο και πιο πυκνά παρεμβαίνει η ΝΑ. Την περασμένη βδομάδα μόνο, στην τοποθέτησή του για την ανταπάντηση του Ιράν στο Ισραήλ, ύστερα από την επίθεση στο προξενείο, αλλά και τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη, για το ΝΑΤΟ, τη σχεδιαζόμενη συνάντησή του με την ακραία οργάνωση AIPAC -την είχε ήδη συναντήσει ο Κ. Μητσοτάκης στο Μαξίμου- και γενικότερα την εγκατάλειψη κάθε εκδοχής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη εκφράστηκε μια πρώτη τοποθέτηση της ΝΑ έναντι των όσων πολύ σημαντικών ηγετικών απομακρύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της έκδηλης, πια, δυσφορίας μελών και στελεχών. Στον ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: “Η ΝΑ έχει σκοπό να απευθυνθεί και στον κόσμο που όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε ένα κόμμα με αριστερό πρόσημο και ιδεολογία, θέλουμε να φέρουμε νέο ήθος και ύφος στην πολιτική του τόπου”. Προχώρησε δε σε ένα σαφή διαχωρισμό του κ. Κασσελάκη από το κόμμα και τα στελέχη του. “Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία” παρατήρησε “έχει πάρει διαζύγιο με τις θέσεις της Αριστεράς (…) Με τις θέσεις που εκφωνεί ο κ. Κασσελάκης. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμβαδίζουν μ’ αυτές τις απόψεις”.

Παρεμβάσεις

Εν τω μεταξύ, η ΝΑ πυκνώνει τις πολιτικές της εκδηλώσεις και κινηματικές πρωτοβουλίες. Η εκδήλωση στο Αιγάλεω με θέμα ακρίβεια, εργασιακές σχέσεις και μισθούς ήταν πολύ καλή,  ποιοτικά και από άποψη συμμετοχής. Πυκνές ήταν και οι παρουσίες σε εγκαίνια γραφείων και εκδηλώσεις όπως στον Άγιο Δημήτριο και το Αγρίνιο. Επίσης, αξιολογήθηκε πολύ θετικά η άμεση παρέμβαση της ΝΑ το βράδυ της Κυριακής στο Σύνταγμα για την υπεράσπιση της ειρήνης ύστερα απ’ τη γενίκευση που κινδυνεύει να πάρει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Αισθητή ήταν και η συμμετοχή της στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Τετάρτης στην Αθήνα και επαρχιακές πόλεις.

Την ίδια μέρα, ο Αλέξης Χαρίτσης με αντιπροσωπεία του κόμματος από τη Φθιώτιδα παραβρέθηκε στην εκδήλωση των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ, όπου τραγούδησε συμπαραστεκόμενος στους άνεργους εργάτες ο Γιώργος Νταλάρας. “Είναι πραγματικά εξοργιστικό ότι το πολιτικό προσωπικό τη δεκαετία του 2000 χρησιμοποιούσε τη ΛΑΡΚΟ σαν λάφυρο για πολιτική πελατεία είναι το ίδιο που σήμερα οδηγεί μια σημαντική βιομηχανία στο ξεπούλημα” τόνισε. Και διατυπώνοντας πρόταση, παράλληλη με τις απόψεις του σωματείου σημείωσε: “Σε εποχή όπου η ηλεκτροκίνηση και οι ΑΠΕ καθιστούν το νικέλιο περιζήτητο, θα έπρεπε γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, με τον εκσυγχρονισμό της και αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις, να δημιουργηθεί ολοκληρωμένη βιομηχανία που θα στηρίζει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Αντίθετα τώρα υπάρχει πλήρης διάλυση και εννιακόσιοι εργαζόμενοι σε απόγνωση. Όμως δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την οικονομία χωρίς βιομηχανική παραγωγή. Αυτό τον αγώνα πρέπει να δώσουμε”.

Ανοίγουν γραφεία

Βαθμιαία η ΝΑ, εκτός από τα καθαρά προεκλογικά κιόσκια που θα εγκαταστήσει σ’ όλη τη χώρα, προχωρά και στο άνοιγμα κομματικών γραφείων. Εκτός από τη λειτουργία γραφείων στην Αθήνα υπάρχουν σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη (εκλογικό κέντρο στην Καμάρα), Πάτρα, Αμαλιάδα, Καλαμάτα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Βόλο, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Κοζάνη, Φλώρινα, Σέρρες, Ξάνθη, Κομοτηνή, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο. Στο λεκανοπέδιο άνοιξαν σε Άγιο Δημήτριο, Βύρωνα, Νέα Σμύρνη, Μαρούσι, Νέο Ηράκλειο, Ψυχικό, Ίλιον, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Κολωνό – Σεπόλια, Αμπελόκηπους, 6ο Διαμέρισμα Α΄ Αθήνας.