ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Η Ν.Δ. και ο «άρχοντας των βοσκοτόπων»…

 

Πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει προανακριτική για τον Νίκο Παππά, αξιοποιώντας τους ισχυρισμούς του Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος χρωστάει 3 εκατ. ευρώ στην αραβική CCC σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις ● Το χρονικό του διαγωνισμού του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται αληθινός μαέστρος στη συγκάλυψη. Εχει μακρόχρονη πείρα η κυβερνώσα Δεξιά στην «εξαΰλωση» μεγάλων σκανδάλων και πάντα με τη βοήθεια πρόθυμων πυλώνων εξουσίας. Μόλις ανέλαβε, εξαφανίστηκε το σκάνδαλο με τα θαλασσοδάνεια ΜΜΕ και κομμάτων, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το σκάνδαλο της Novartis κ.λπ. Με ταχυδακτυλουργικό τρόπο εκείνους που είναι ύποπτοι ή ακόμα και κατηγορούμενοι, εκείνους που η Ν.Δ. και τα ΜΜΕ απαξίωναν, τους μετατρέπει σε ηρωικούς μάρτυρες προκειμένου να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Φτάσαμε λοιπόν στην ώρα της ειλημμένης απόφασης να ενοχοποιηθεί μέσω προανακριτικής ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για ενδεχόμενη πράξη δωροληψίας και παράβασης καθήκοντος. Τη «θεμελίωση» της κατηγορίας ανέλαβε με όψιμες καταγγελίες ο επιχειρηματίας που λίγα χρόνια πριν ήταν ο «άρχοντας των βοσκοτόπων», ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Με την υπόθεση Καλογρίτσα δεν υφίσταται φυσικά και με κανέναν τρόπο ζημία του ελληνικού Δημοσίου. Αντιθέτως, μιλάμε για μία οικονομική διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτικών εταιρειών, της «Τοξότης» του κ. Καλογρίτσα και της αραβικής Consolidated Contractors Company (CCC) της επιχειρηματικής οικογένειας Χούρι. Η διαφορά τους είναι το χρέος του Χρ. Καλογρίτσα, ύψους 3 εκ. ευρώ. Τον Αύγουστο του 2016 ο Χρήστος Καλογρίτσας έλαβε 3 εκατ. ευρώ από τη CCC. Καμία από τις δύο πλευρές δεν το αμφισβητεί αυτό. Διαφωνούν όμως στο γιατί πληρώθηκαν τα χρήματα: η CCC, βάσει επίσημου συμβολαίου, ισχυρίστηκε ότι δόθηκαν στον Ελληνα επιχειρηματία προκειμένου να κατασκευάσει ένα εμπορικό κέντρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο δε Χρ. Καλογρίτσας ισχυρίζεται ότι η σύμβαση υπεργολαβίας ήταν εικονική και τα χρήματα προορίζονταν για να πάρει στην Ελλάδα τηλεοπτική άδεια.

Ερχεται λοιπόν τώρα ο Χρ. Καλογρίτσας να πει ότι όλα τα έκανε καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά σε γνώση του Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα. Η Ν.Δ. πρόθυμα υιοθετεί τους ισχυρισμούς αδημονώντας να οδηγήσει τον πρώην υπουργό στη Βουλή, με τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών. Η Βουλή θα εξετάσει μέσω της προανακριτικής αν υπάρχει δωροληψία και παράβαση καθήκοντος. Αυτή δε την κατηγορία ούτε ο κ. Καλογρίτσας δεν την έχει υπαινιχθεί μέχρι τώρα. Η CCC δηλώνει απολύτως άσχετη με το ζήτημα και στις 25/9/2020 ανακοίνωνε ότι «ουδέποτε είχαν συμμετοχή, ούτε εκδήλωσαν πρόθεση ή επιθυμία εμφανούς ή αφανούς συμμετοχής σε ελληνικά ή ξένα ΜΜΕ».

Σύμφωνα με την πλευρά Καλογρίτσα, τα 3 εκατομμύρια ευρώ προορίζονταν για την εγγυητική επιστολή ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016 η εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ανακηρύχθηκε προσωρινός υπερθεματιστής για τη μία από τις τέσσερις άδειες με εγγυητική που δόθηκε από ελληνική τράπεζα, ελεγχόμενη από την Τράπεζα της Ελλάδας, δηλαδή τον Γ. Στουρνάρα. Οταν όμως ήρθε η ώρα να καταβάλει την πρώτη δόση η εταιρεία Καλογρίτσα, τρεις εβδομάδες μετά, δήλωσε αδυναμία πληρωμής οπότε και αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό. Εκ των πραγμάτων κατέπεσε και η εγγυητική. «Θα προστατεύω την οικογένειά μου και το πρόσωπό μου παρότι χάνω 3 εκατ. ευρώ» δήλωνε ο κ. Καλογρίτσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θεωρήθηκε, από συμμετέχοντες και μη, αδιάβλητος και υποδειγματικός. Ηταν τότε που κλείστηκαν οι διεκδικητές των τηλεοπτικών αδειών για τρία μερόνυχτα στο κτίριο της

Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καταθέτοντας διαρκώς υψηλότερες προσφορές. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα διατάξεων του Νόμου Παππά. Οχι επειδή δεν ήταν δίκαιος ή διάφανος, αλλά επειδή έγινε χωρίς τη συμμετοχή του ΕΣΡ. ΕΣΡ βέβαια δεν υπήρχε για έναν ολόκληρο χρόνο επειδή δεν το ήθελε η Νέα Δημοκρατία.

Δεν τα επέστρεψε

Ακυρος τότε ο διαγωνισμός, άκυρες και οι εγγυητικές παρά τις γενναίες δόσεις που επιτέλους είχαν καταβάλει οι καναλάρχες στο δημόσιο ταμείο. Ετσι, τα 3 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται μετά σε όλους τους διεκδικητές. Είναι τα χρήματα της διαμάχης! Διότι, ούτε το έργο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτιαξε η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα, ούτε και τα χρήματα επέστρεψε στη CCC. Η τελευταία προσέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Ελβετίας. Στις 5 Ιουνίου 2019 αυτό επέβαλε στην εταιρεία του κ. Καλογρίτσα να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ και μάλιστα εντόκως. Στις 2 Δεκεμβρίου 2020 επικυρώνει την απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Σημείωση: τις δύο δικαστικές αποφάσεις η Νέα Δημοκρατία δεν τις αναφέρει στην πρότασή της για τη σύσταση της προανακριτικής που φέρνει σήμερα στη Βουλή.

Είναι γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία και τα φιλικά της ΜΜΕ ξέχασαν πια τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα. Ο επιχειρηματίας έχει γίνει για τη Νέα Δημοκρατία ένας αξιόπιστος μάρτυρας. Και, κατ’ επέκτασιν, θεωρείται αναξιόπιστη η Consolidated Contractors Company που δηλώνει ότι ουδέποτε συμμετείχε ούτε και ήθελε να συμμετέχει σε ΜΜΕ, ελληνικά ή ξένα. Εκτός και αν η CCC παρουσίασε πλαστό συμφωνητικό και αφού ο Νίκος Παππάς μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα την έπεισαν να ρίξει χρήμα στην ελληνική αγορά με ενδιάμεσο (!) τον κ. Καλογρίτσα και με στόχο να αποκτήσει η CCC ελληνικό κανάλι για να υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ!