ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ από την επόμενη κιόλας ημέρα του σεισμού με ανακοίνωση της ζητούσε από τη Περιφερειακή Αρχή να μην εφησυχάσει ούτε μία στιγμή και να ξεκινήσει τις προσπάθειες για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε ο σεισμός κύρια στη Σάμο αλλά και στη Χίο και την Ικαρία σε μικρότερο βαθμό.

Η παράταξή μας είχε κάθε λόγο να ανησυχεί μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «η Σάμος άντεξε», ενώ ήταν προφανές σε όλους ότι το μέγεθος των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις, εκκλησίες, μνημεία, σχολεία και υποδομές ήταν τέτοιο που θα χρειαζόταν ιδιαίτερη μέριμνα από τη πλευρά της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα ώστε το νησί να ξαναβρεί τους ρυθμούς του το συντομότερο δυνατόν.

 Στους τρεις μήνες που πέρασαν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας σε όλα τα επίπεδα. Ελάχιστα έχουν γίνει για ανακούφιση των πληγέντων, δεν έγινε αίτημα προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης των δημόσιων υποδομών, ενώ η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις θεσμοθέτησε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της Λέσβου και των άλλων περιοχών. Ταυτόχρονα οι συνολικές δεσμεύσεις της είναι θολές και η Αυτοδιοίκηση φαίνεται να μην αντιδρά. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η Kυβέρνηση δηλώνει ότι δεν μπορεί να διαθέσει περισσότερους μηχανικούς για τους ελέγχους των κτιρίων, βρίσκει τρόπους να προσλάβει συνοριοφύλακες, αστυφύλακες για τα πανεπιστήμια, ειδικούς φρουρούς κλπ, και η Περιφέρεια «ιχνιλάτες» πελατειακών σχέσεων, αλλά όχι υπαλλήλους για να συνδράμουν τους πολίτες.

Και πάλι δυστυχώς, πολλοί αυτοδιοικητικοί εξακολουθούν να αποδέχονται την αφόρητη αυτή κατάσταση μοιρολατρικά και σιωπηρά. Προτιμούν επιμελώς να αποφεύγουν τις δημόσιες συζητήσεις για το θέμα που θα αναδείξει την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής και την δική τους αδράνεια, αρκούμενοι, κατά περίσταση, πότε σε απρεπείς λεοντραρισμούς και πότε σε ανούσια ευχαριστήρια για τα αυτονόητα.

Μετά από πιέσεις της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ και άλλων παρατάξεων, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αρώνης μετά από πολλές αναβολές μας ανακοίνωσε ότι θα φέρει την επόμενη εβδομάδα το θέμα για συζήτηση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ως πολιτικό όργανο προγραμματισμού της ανάπτυξης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει κατά νόμο την αρμοδιότητα και την υποχρέωση, έστω και με 3μηνη καθυστέρηση, να ασχοληθεί με την μετασεισμική Σάμο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καταθέτει τις προτάσεις της δημόσια και ζητά από τη Περιφερειακή Αρχή να συνεργαστεί ώστε το ΠΣ να υιοθετήσει μια απόφαση που να πιέζει τη Κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και που θα ενεργοποιεί τη Περιφέρεια ώστε να εργαστεί σε συνεργασία με τους Δήμους και τους άλλους τοπικούς φορείς για να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση του νησιού το ταχύτερο δυνατόν.