ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Η «φιλότουρκη» και η «φιλόρωση»

 

Την Ingeborg Beugel, ακόμα κι αν δεν την είχατε ακούσει ποτέ, την μάθατε σχεδόν όλοι κι όλες. Ακόμα κι αν δεν το είχατε σκοπό, σας βοήθησαν σε αυτό τα ΜΜΕ της χώρας. Κυρίως τα φιλοκυβερνητικά.

Μετά την ερώτηση που έκανε στον Έλληνα πρωθυπουργό, για της επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, πέραν της οργισμένης απάντησης του ιδίου και του αδιανόητου ισχυρισμού περί “προσβολής της Ελλάδας”, ανέλαβαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και οι φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι, να την “κατασπαράξουν”. Το λιγότερο και το πιο ήπιο που της πρόσαψαν, ήταν “φιλότουρκη”.

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, όμως, για “δυσάρεστους” δημοσιογράφους που “έχουν την κουλτούρα των απευθείας και επιθετικών ερωτήσεων”, δεν είναι ελληνικό προνόμιο. 

Προς τα τέλη Φεβρουαρίου του 2019, η αλβανική κυβέρνηση βρισκόταν για μία ακόμα φορά, αντιμέτωπη με σφοδρές διαδηλώσεις, που ήταν κάτω από την “ομπρέλα” της αντιπολίτευσης. Κύριο αίτημά τους ήταν η “παραίτηση της κυβέρνησης για λόγους διαφθοράς”.  

Τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση Μέσα, παρουσίαζαν τους διαδηλωτές ως “πληρωμένους από την αντιπολίτευση” ενώ τα Μέσα που ελέγχει η αντιπολίτευση, έκαναν λόγο για “αγανακτισμένους πολίτες”.  Πραγματικά ανεξάρτητα ΜΜΕ, σχεδόν δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν.

Γιατί σχεδόν;

Διότι υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει μια μεμονωμένη δημοσιογραφική φωνή στην Αλβανία, η οποία δεν άρεσε τότε και συνεχίζει να μην αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που την στηρίζουν.

Είναι η Alice Taylor, ανεξάρτητη δημοσιογράφος και blogger, που κατάγεται από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία συνεργάζεται με ΜΜΕ του εξωτερικού, διατηρεί την ιστοσελίδα exit  και ζει μόνιμα στην Αλβανία. 

Με την κουλτούρα της Δυτικής δημοσιογραφίας, η Taylor δεν έχει “τσιγκουνευτει” καθόλου την σκληρή κριτική στην αλβανική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της. Είτε σε άρθρα της, είτε στα social media. 
Σε αντίθεση με τα ντόπια ΜΜΕ, που συνήθως τα βρίσκουν όλα καλά και δεν βρίσκουν λόγους να αμφισβητούν ή να ελέγχουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό. 

Αυτό, λοιπόν, έκανε και αυτή την φορά η Taylor, όταν μετέφερε την είδηση αλλά και τα αιτήματα των διαδηλωτών στα Μέσα που συνεργάζεται. Μεταξύ αυτών, και το ρωσικό RT, το διεθνές δίκτυο ειδήσεων, που χρηματοδοτείται από την Ρωσική κυβέρνηση. 

Την επόμενη των διαδηλώσεων, όμως, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι, σχεδόν ταυτόχρονα, σε Μέσα και social media, επιτέθηκαν μανιασμένα στην Taylor, κατηγορώντας την για “φιλόρωση” και για “ανθαλβανική προπαγάνδα”.

Κατηγόρησαν δε τον (Αλβανό) άντρα της ως “συνεργάτη του αρχηγού της αντιπολίτευσης”, κάτι το οποίο δεν ίσχυε. Επίσης, σχεδόν όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, δημοσίευσαν φωτογραφία της και του άντρα της από διάφορα ταξίδια και ιδιωτικές στιγμές.

Η Taylor κατήγγειλε της επιθέσεις που δεχόταν στο Αλβανικό Συμβούλιο των ΜΜΕ, το οποίο άμεσα έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία καταδίκαζε ρητά τις επιθέσεις και τις προσβολές των ΜΜΕ εναντίον της δημοσιογράφου.

Την 1 Μαρτίου του 2019, ούτε μια εβδομάδα μετά τις διαδηλώσεις και τις επιθέσεις εναντίον της, η Μεταναστευτική Υπηρεσία της Αλβανίας, ενημέρωσε την Βρετανή δημοσιογράφο ότι η άδεια παραμονής της “δεν μπορεί να ανανεωθεί”. Καίτοι μόνο μέρες νωρίτερα, η Taylor είχε ενημερωθεί αρμοδίως ότι η άδειά της είχε ανανεωθεί κανονικά. Η επίσημη δικαιολογία των Αρχών ήταν ότι ξαφνικά υπήρχαν “γραφειοκρατικά εμπόδια”. 

 Μετά την αντίδραση των Διεθνών Δημοσιογραφικών Ενώσεων, τα “γραφειοκρατικά εμπόδια” ξεπεράστηκαν εύκολα και η Alice Taylor συνεχίζει να εργάζεται και να ζει στην Αλβανία, μαζί με την οικογένειά της.

Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τους φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, να την αποκαλούν “φιλόρωση” και “πράκτορα”.

Και όσο συνεχίζουν να το κάνουν, τόσο περισσότερο δείχνουν τη γύμνια τους.

Όπως ακριβώς τα ελληνικά ΜΜΕ, στην περίπτωση της Ingeborg Beugel.