ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτισμός

Η Commedia dell’Arte Μυτιλήνης

Πέντε αιώνες μετά τη γέννησή της η Commediadell’Arte συνεχίζει να υπάρχει και να μας μαγεύει στη Μυτιλήνη μέσω ενός  θεατρικού σχήματος νέων ανθρώπων με όρεξη και μεράκι

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι είναι η Commedia dell’Arte

Πρόκειται για αυτοσχεδιαστικό θέατρο που έχει άμεση σύνδεση με το θέατρο του σώματος. Άνθισε στην αναγεννησιακή Ιταλία, δέσποζε για δύο αιώνες περίπου και έδυσε με το τέλος της κυριαρχίας της Γαληνότατης, το 18ο αιώνα, αφήνοντας το στίγμα της σε ολόκληρο το ευρωπαïκό θέατρο, από τους Γάλλους, Μολιέρο με την ComédieItalienne του και τον Μαριβώ, τον Άγγλο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ως τον Ρώσο σκηνοθέτη Βαχτάνγκοφ και τον Ιταλό νομπελίστα Ντάριο Φο, που θεωρείται και ο τελευταίος Αρλεκίνο. Ακόμα και οι Γερμανοί Γκαίτε και Σίλερ άντλησαν στοιχεία της Commediadell’Arte εντάσσοντας τα αρμονικά στο έργο τους. Το αποτύπωμά της το διακρίνουμε επίσης στον ΤσάρλυΤσάπλιν και στον Χοντρό και τον Λιγνό.

Η Commediadell’Arte αποτέλεσε ένα εξαιρετικά καινοτόμο για την εποχή θέατρο, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τότε ιερείς και λόγιοι έπαιζαν ερασιτεχνικά στις αυλές των αρχόντων.

Με την Commediadell’Arte όμως, για πρώτη φορά επαγγελματίες ηθοποιοί δημιούργησαν θίασο, πλανόδιο και έπαιζαν σε αυλές αρχοντικών και σε πλατείες χωριών, με μοναδικό σκηνικό μια ζωγραφισμένη κουρτίνα και μια πρόχειρα στημένη εξέδρα.

Πρώτη συμβολαιογραφική πράξη για ίδρυση θιάσου βρίσκουμε στη Βενετία τη 15η Φεβρουαρίου 1545.

Βασικό χαρακτηριστικό του είδους είναι η έλλειψη προκαθορισμένου κειμένου. Οι ηθοποιοί είχαν στα χέρια τους μόνο έναν καμβά (canovaccio), τον οποίο εμπλούτιζαν με διαλόγους και αυτοσχεδίαζαν. Ο Αρλεκίκος για παράδειγμα ξέφευγε από τον καμβά με τις burle, ολοκληρωμένα αστεία, σκετσάκια, τα lazzi, οπτικά κόλπα και τα concetti, λεκτικά αστεία. Γι’ αυτό και οι επαγγελματίες ηθοποιοί ήταν προικισμένοι με πολλά ταλέντα -σωματικά και νοητικά- και ήτανευέλικτοι στο λόγο και στο σώμα. κ.α.

Το αίσιο τέλος σε όλα τα έργα είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της. Το κοινό έπρεπε να φεύγει από το θέατρο ικανοποιημένο.

 

 

 

Η ομάδα Commedia Dell’ Arte Μυτιλήνης

Η ομάδα CommediaDell’ Arte Μυτιλήνης δραστηριοποιείται στο νησί από το 2013 έχοντας έντονη παρουσίαση στην θεατρική – καλλιτεχνική δημιουργία της Λέσβου με παραστάσεις, σεμινάρια, εκδηλώσεις, εργαστήρια υποκριτικής και κατασκευής.

Η ομάδα CommediaDell’ Arte Μυτιλήνης ιδρύεται στη Λέσβο τον Οκτώβριο του 2013, από τον ηθοποιό Παναγιώτη Σταθόπουλο.

Το Νοέμβριο του 2013 ιδρύεται στο Πλωμάρι η Ομάδα CommediaDell’ ArteΠλωμαρίου.

Το έτος 2014 παρουσιάζει:

-«Αποκριάτικο Variette» με ζωντανή ορχήστρα, στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.

-«Αποκριάτικα Δρώμενα» στους δρόμους του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης.

-Σεμινάριο υποκριτικής και κατασκευής μασκών με τον δάσκαλο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου CamiloBentacor στο Αρχοντικό Γεωργιάδη και το Πολύκεντρο Πλωμαρίου.

-«Το φάντασμα της εξουσίας» παράσταση τον Ιούνιο στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.

-«Οι επιχειρήσεις του Ντοττόρε» περιπατητική παράσταση στο χωριό Κουρνέλα Πλωμαρίου.

-Το έτος 2015 πραγματοποιείται τρίμηνο σεμινάριο υποκριτικής στη Μυτιλήνη ενώ μέλη της ομάδας  από την Μυτιλήνη και το Πλωμάρι συμμετέχουν στον θίασο CommediaDell’ ArteAllaImprovizata της Αθήνας παίζοντας σε παραστάσεις στο Πολιτιστικό χώρο Ελευσίνας, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στον Πολυχώρο Baumstrasse.

-Το 2016 συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στο Δημοτικό Θέατρο και το εργαστήριο υποκριτικής παρουσιάζει την κωμωδία του Ζωρζ  Φεϋντώ «Ράφτης κυριών» στο Θεατράκι των Αστέγων. Παράλληλα, πραγματοποιείται εξάμηνο εργαστήριο υποκριτικής στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου με την επονομασία «Θεατρική Ομάδα Πλωμαρίου».

-Το 2017, παρουσιάζει αποκριάτικα δρώμενα στον πεζόδρομο της Ερμού, εμφανιζόμαστε στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και ανεβάζει τον Ιούνιο στο «Τσαρσί Χαμάμ» την παράσταση «Του Πανταλόνε ο γάμος» υπό την αιγίδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου. Επίσης, πραγματοποιείται οκτάμηνο σεμινάριο υποκριτικής στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου δουλεύοντας το έργο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο.

-Για το 2018, ύστερα από πρόσκληση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου προετοιμάζει για τις αρχές Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη με την τεχνική και τις μάσκες της CommediaDell’ Arte, ένα εγχείρημα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

-To 2019 Παρουσιάζει στον καρά Τεπέ, την κωμωδία «Τα οστά της αγάπης» με παράλληλη έκθεση ζωγραφικής προσφύγων από το εργαστήρι HopeProject.

Όλες οι παραστάσεις της ομάδας στα επτά χρόνια δραστηριοποίησης στη Λέσβο ήταν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.