ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Ηave you been to eleftheria tou Typou?

 

Το γεγονός πως η Ελλάδα “κατρακύλησε” 38 ολόκληρες θέσεις στον ετήσιο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου και βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε., “αντικαθιστώντας” την Βουλγαρία στον πάτο της σχετικής λίστας, όχι μόνο δε συνιστά είδηση για την συντριπτική πλειοψηφία των συστημικών Μέσων, αλλά από χθες γίνεται αγωνιώδης προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα.

Ας πάμε όμως πρώτα λίγο πίσω.

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2021, τα ελληνικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία» και παρέδωσε, σε λαμπρή τελετή, το… «βραβείο ελευθερίας των ΜΜΕ», στον Αυστριακό Καγκελαριο και φίλο του, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Λίγους μήνες αργότερα ο Κουρτς θα υπέβαλε την παραίτησή του.
Όπως αποκαλύφθηκε από τις εισαγγελικές έρευνες, ο “αυστριακός Μωυσής”, χρησιμοποιούσε δημόσιο χρήμα για να χρηματοδοτήσει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις και εγκωμιαστικά για τον ίδιο άρθρα στον τύπο, με αντάλλαγμα την αγορά διαφημιστικού χώρου. 

Σας θυμίζει κάτι;

Χθες (03/05), όπως κάθε χρόνο, δημοσιεύθηκε ο Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου για το 2022.

Εκεί, η Ελλάδα κάνει για πρώτη φορά “μακροβούτι” 38 θέσεων όντας πλέον –και επισήμως- η χώρα με την πιο εχθρική στάση απέναντι στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, μεταξύ όλων των κρατών της  Ε.Ε..
Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 108η θέση, μεταξύ 180 χωρών, παγκοσμίως.
Πιο κάτω ακόμα και από απολυταρχικά καθεστώτα υποανάπτυκτων χωρών της Αφρικής και της Ασίας.

Στην Ελλάδα, οι πολίτες της χώρας, μαθαίνουν όλα τα παραπάνω από τα σοσιαλ μίντια, τα ξένα ΜΜΕ και τα ελάχιστα ελληνικά Μέσα που εξακολουθούν υπό ασφυκτικές συνθήκες να κάνουν τη δουλειά τους.

Την ίδια ώρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεωνΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταδίδει την είδηση για τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο..
Συγκεκριμένα, απαλείφει κάθε αναφορά στην Ελλάδα. Κυριολέκτικά. Δεν υπάρχει λέξη.


Η -για άλλη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων- ΕΣΗΕΑ, έβγαλε απλά μια “νερόβραστη” ανακοίνωση για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου», χωρίς να αναδείξει την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και την θέση της χώρας, που βρίσκεται στον πάτο της Ε.Ε. όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου.

Την ίδια ώρα, δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες από την παραίτηση του επικεφαλής της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί, όπου και αναδείχθηκε η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.


Για να μην το κουράζουμε.

Εδώ ζούμε, τα ξέρουμε (αν τα Δελτία των 8, δεν είναι η μόνη μας ενημέρωση).

Γνωρίζουμε ακριβώς ποιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας, είναι απέναντί μας.

Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για κανέναν μας, στο δημοσιογραφικό κλάδο.

Δεν έχουμε δικαίωμα να συγκαλύπτουμε, ενώ θα έπρεπε να αποκαλύπτουμε.

Έχουμε υποχρέωση να είμαστε η φωνή, όχι η σιωπή.