ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ιερή αντίσταση κατά της μάσκας

 

Όλοι με μάσκα πλέον. Εκτός αν είσαι ιερωμένος. Διότι, αν είσαι ιερέας, θα πας στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο και επιδεικτικά δεν θα φορέσεις μάσκα. Και δεν θα σου πει κανείς τίποτε

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους μάς είπε η κυβέρνηση. Και μάλιστα με απειλή προστίμου.  Όλοι με μάσκα πλέον. Εκτός αν είσαι ιερωμένος. Διότι, αν είσαι ιερέας, θα πας στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο και επιδεικτικά δεν θα φορέσεις μάσκα. Και δεν θα σου πει κανείς τίποτε. Ούτε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί. Αντιθέτως, όλοι θα σταθούν ευλαβικά μπροστά στους ιερωμένους και θα κάνουν τον σταυρό τους προσευχόμενοι να πειθαρχήσουν όλοι οι υπόλοιποι σε αυτή τη χώρα μπας και σωθούμε από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Το μήνυμα που εισέπραξαν χθες οι πολίτες ήταν σαφές. Οι νόμοι και οι κανόνες ισχύουν για όλους εκτός από την Εκκλησία. Και αυτό το επιβεβαίωσε με την ανοχή της χθες η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, η οποία ανέχθηκε την προκλητική στάση των ιερωμένων, που επιδεικτικά έθεσαν εαυτούς υπεράνω των κανόνων που η Πολιτεία έχει επιβάλει στους πολίτες. Και η ευθύνη της Προέδρου της Δημοκρατίας βαρύτατη, αφού ανέχθηκε τέτοια συμπεριφορά από τους εκπροσώπους του αρχιεπισκόπου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το μήνυμα της Πολιτείας ήταν σαφές και στο μέλλον να είστε σίγουροι πως θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια ανεξέλεγκτη διασπορά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία δηλώσεων από ιερείς, που θα καλούν τους πολίτες να βγάλουν τις μάσκες επειδή δεν τις εγκρίνει ο Θεός. Όπως ακριβώς τα είπε προ ημερών και ένας αρχιμανδρίτης στον  Άγιο Παντελεήμονα κερδίζοντας το χειροκρότημα πεντακοσίων και πλέον πιστών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην εκκλησία.  Ή όπως ακριβώς τα έλεγε κι ιερέας που πέταξε έξω από τον ναό μια πιστή που φορούσε μάσκα λέγοντάς της πως δεν επιτρέπει να του κάνουν την εκκλησία του καρναβάλι.

Και όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοινώνει και απειλεί με κυρώσεις όσους προτρέπουν τον πληθυσμό να μην εφαρμόζει τους κανόνες της Πολιτείας. Κυρώσεις που προφανώς δεν αφορούν την Εκκλησία και τους ιερωμένους, οι οποίοι όχι μόνο αρνούνται επιδεικτικά να συμμορφωθούν με τους κανόνες, αλλά και προτρέπουν τους πιστούς σε απειθαρχία.

Τα κρούσματα είναι καθημερινά και πολλαπλασιάζονται. Από τον γραφικό αλλά πάντα επικίνδυνο Αμβρόσιο μέχρι τον ιερέα της γειτονιάς και του χωριού, με την όποια επιρροή έχουν σε κάποια συνήθως ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας και του πληθυσμού.