ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς: Διεθνές Συνέδριο Αριστερή θεωρία για τον 21ο αιώνα _14-15 Ιανουαρίου

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει το δεύτερο συνέδριο του ερευνητικού προγράμματος «Αριστερή θεωρία για τον 21ο αιώνα» που χρηματοδοτείται από το Δίκτυο TransformEurope με την επιστημονική ευθύνη του προέδρου του ΙΝΠ Κώστα Δουζίνα και του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΠ Μιχάλη Μπαρτσίδη.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 14 και Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 και η παρακολούθησή του μπορεί να γίνει μέσω του καναλιού του Ινστιτούτου στο YouTube.

Στόχος του προγράμματος είναι να χαρτογραφήσει τις τρέχουσες φιλοσοφικές, θεωρητικές και πολιτικές σχολές σκέψης και να τις φέρει σε διάλογο. Το συνέδριο θα εξετάσει δύο θεματικές:

  1. Σκέψεις για την αριστερή κυβερνησιμότητα. Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019

Το πρώτο μέρος του συνεδρίου θα διερευνήσει θεωρητικά την εμπειρία της διακυβέρνησης και θα ανοίξει τη συζήτηση στους Ευρωπαίους φίλους μας. Τι μπορεί να μάθει η ευρωπαϊκή Αριστερά από την ελληνική εμπειρία; Και αντίστροφα, πώς μπορεί η αριστερή θεωρία να βοηθήσει ώστε να βελτιωθούν πτυχές στρατηγικής, σχεδιασμού και αριστερής διακυβέρνησης;

  1. Η ζωή σε σκοτεινούς καιρούς

Το δεύτερο μέρος θα μοιραστεί κάποιους προβληματισμούς για τη σκοτεινή πλευρά της εποχής μας, την αρνητικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσει, να διαχειριστεί και να μεταμορφώσει η ριζοσπαστική πολιτική στρατηγική. Η αρνητικότητα εμφανίζεται είτε ως διαλεκτική στιγμή μετάβασης είτε ωςεπιστροφή του «κακού» στη βιοπολιτική διακυβέρνηση,  στην αυταρχική στροφή των δημοκρατιών, στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Η πανδημία, το λοκντάουν και  η κατάσταση εξαίρεσης, η πολιτική του φόβου και οι πολλαπλές παραβιάσεις των ελευθεριών και των δικαιωμάτων φέρνουν κοντά τον νεοσυντηρητισμό, τον νεοφιλελευθερισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό (Τραμπ, Μπολσονάρο, Όρμπαν, Brexit,Ερντογάν, κ.λπ.) και δημιουργούν μια μεγάλη ιδεολογική και πολιτική πρόκληση για την Αριστερά και τη δημοκρατία.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου θα είναι ο JeanLucNancy.

Θα συμμετάσχουν οι:

Έφη Αχτσιόγλου, Αθηνά Αθανασίου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Heinz Bierbaum, Τάνια Βοσνιάδου, Ηλίας Γεωργαντάς, Έφη Γιαννοπούλου, Γιώργος Δαρεμάς, Κώστας Δουζίνας, Βίκυ Ιακώβου, AdamGearey, Marga Ferre, Sam Gindin, Paul Guillibert, Μαρία Καραμεσίνη, Κωνσταντίνος Καβουλάκος, Δανάη Κολτσίδα, Γεράσιμος Κουζέλης, Λόης Λαμπριανίδης, Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν, Todd McGowan, Αριστείδης Μπαλτάς, Μιχάλης Μπαρτσίδης, Άκης (Peter) Μπράτσης, Boaventura de Sousa Santos, Γιώργος Σταμπουλής, Γιάννης Σταυρακάκης, Έλενα Τζελέπη, Άρης Στυλιανού, Δημήτρης Τζανακόπουλος,  Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μαρίκα Φραγκάκη, Αναστασία Χαλκιά.

Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Λίο Πάνιτς.

 

Παρακολουθείστε διαδικτυακά, μέσω του καναλιού του ΙΝΠ στο  YouTube (https://www.youtube.com/channel/UClqH6weukTaINRJ8SB6ygg/videos)

 

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ : https://poulantzas.gr/wp-content/uploads/2021/01/program_left-theory-II-1.pdf

Και τις περιλήψεις των παρεμβάσεων και τα βιογραφικά των ομιλητών/-τριών εδώ : https://poulantzas.gr/wp-content/uploads/2021/01/LeftTheoryII_Abstract-and-Bio.pdf

Περισσότερα : https://poulantzas.gr/event/diadiktyako-synedrio-left-theory-for-the-21st-century-ii/

https://www.facebook.com/events/1113394295765349

Το υλικό της πρώτης εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στο https://vimeo.com/inp