Μέσα στη μελαγχολία της καραντίνας, πόσο μακρινό μού φαίνεται το 1999, τότε που Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί (πολιτικοί, επιχειρηματίες και απλοί άνθρωποι) προσπαθούσαν να χτίσουν ένα καλύτερο αύριο πάνω στα σαθρά θεμέλια της συμφωνίας του Όσλο. Τα φιλόδοξα σχέδια περιελάμβαναν τη δημιουργία μιας βιομηχανικής ζώνης στο Κάρνι, ανατολικά της πόλης της Γάζας, σε ένα από τα «μεθοριακά περάσματα» με το Ισραήλ. Ένα από τα οράματα που πνίγηκαν στις διαψεύσεις, στις βόμβες και στο αίμα…
Και όμως, παρά τους βομβαρδισμούς, τις επιθέσεις αυτοκτονίας, τον φράχτη της Γάζας, την οικονομία της κατοχής και του αποκλεισμού, κάποιοι και στις δυο πλευρές συνέχισαν να ελπίζουν, άλλοι συνέχισαν να κάνουν μπίζνες. Μετ’ εμποδίων και δίνοντας δουλειές, χαμηλά αμειβόμενες, σε κακές συνθήκες. Λίγα μεροκάματα σε έναν παλαιστινιακό πληθυσμό που υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά του αλλά θα πρέπει επίσης να έχει κάτι να τρώει. Πόσο μάλλον όταν η επισιτιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ λιγοστεύει -ελέω Τραμπ και Νετανιάχου- και η αλληλεγγύη των πλούσιων Αράβων αδελφών κάθε άλλο παρά άδολη είναι.
Ας επιστρέψω όμως στο Κάρνι. Εκεί στήθηκε πριν από είκοσι χρόνια μια βιοτεχνία ρούχων που συνέχισε να τροφοδοτεί και την αγορά του Ισραήλ, ακόμα και όταν η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ έκλεισε οριστικά το πέρασμα το 2011. Τα ρούχα από τη Γάζα έφταναν μέχρι τα καταστήματα του Τελ Αβίβ και της Ασκελόν, καθώς και στο εξωτερικό μέσω ισραηλινών εταιρειών. Τον τελευταίο μήνα όμως η εταιρία Unipal άλλαξε την παραγωγή της. Αντί για μπλούζες και πουκάμισα φτιάχνει μάσκες και προστατευτικές στολές. Ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας, ο Ναμπίλ Αλ Μπαντάουι, δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua ότι προσέλαβε και άλλους εργάτες καθώς οι παραγγελίες μεγαλώνουν διαρκώς. Τώρα η μονάδα φτιάχνει 30.000 μάσκες και 1.000 στολές προστασίας την ημέρα, ενώ 840 εργάτες και εργάτριες δουλεύουν μέρα και νύχτα. Η 20χρονη εργάτρια Ίσρα Αλ Σαϊντ είπε ότι δουλεύει πάνω από δώδεκα ώρες για να στηρίξει την οκταμελή οικογένειά της, καθώς στη Γάζα δεν υπάρχουν δουλειές. Ένας άλλος εργάτης, ο 26χρονος Αμπντούλ Αλ Μπαουάντ, είπε ότι δουλεύει όσο αντέχει γιατί έχει ανάγκη τα χρήματα και το προϊόν θα κάνει καλό σε όλο τον κόσμο. Αυτό που δεν είπαν είναι πόσο παίρνουν μεροκάματο. Στη Γάζα, για όποιον βρίσκει δουλειά, το μεροκάματο είναι γύρω στα 30-35 NIS (ισραηλινά σέκελ), δηλαδή γύρω στα 8 ευρώ.
Το αφεντικό λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει σε ποιους καταλήγουν οι μάσκες και οι στολές, γιατί «η πανδημία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε μουσουλμάνους, χριστιανούς, Εβραίους ή όποια άλλη θρησκεία».
Καλά όλα αυτά, καλό που βρίσκουν κάποιοι μια δουλειά, ας κάνουν κάποιοι και μπίζνες, βρε αδερφέ. Όμως με την καραντίνα που επιβάλλει το Ισραήλ στη Γάζα τι θα γίνει; Στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου, μια υγειονομική βόμβα, όπου συνωστίζονται δυο εκατομμύρια… τρόφιμοι, ο ένας στους δυο άνεργος, πόσο εφικτό είναι να επιβληθεί μια καραντίνα πάνω στην καραντίνα;
Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, ανέφερε, μέχρι την περασμένη Πέμπτη τουλάχιστον, 12 κρούσματα κορωνοϊού. Με τη μεσολάβηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα νοσοκομεία της περιοχής περίπου 1.500 τεστ που αγοράστηκαν από την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ διαμήνυσε στη Χαμάς ότι μια ανθρωπιστική βοήθεια από τη χώρα του θα πρέπει να έχει κάποιο αντάλλαγμα, όπως να επιστραφούν οι σοροί δυο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα το 2014. Χρειάζεται να αρχίσει ένας ευρύτερος διάλογος για τις ανθρωπιστικές ανάγκες της Γάζας και για τις δικές μας ανθρωπιστικές ανάγκες, είπε ο Μπένετ.
Στα νοσοκομεία της Γάζας υπάρχουν μόνο 96 αναπνευστήρες.