ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Κείμενο συμπαράστασης ή πανικού;

Και να πεις ότι ήταν ένα κείμενο συμπαράστασης που απλά έπασχε από τον τόσο φτωχό αριθμό υπογραφών; Περισσότερο με κείμενο επίδειξης ευγνωμοσύνης προς την υπουργό από ορισμένους που ή ίδια διόρισε έμοιαζε. Κάποιες από αυτές τις «56 προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού» που τάχθηκαν υπέρ της Λίνας Μενδώνη, σοβαροί άνθρωποι εννοείται, προτάθηκαν από την ίδια την κ. Μενδώνη για τις κρατικές θέσεις τους.

Αλήθεια, αναρωτιέμαι, δεν σκέφτηκαν ούτε κατ’ ελάχιστο να πουν: «Συγγνώμη, δεν είναι και τόσο κομψό να υπογράψω όταν λίγους μήνες πιο πριν βρέθηκα στη θέση που κατέχω μετά από πρόταση της κυρίας Μενδώνη;».

Ο κ. Νίκος Πιμπλής, «Δικηγόρος-Πρόεδρος Δ.Σ. Μεγάρου Μουσικής Αθηνών» διορίστηκε στο Μέγαρο από την κ. Μενδώνη στις 10 Ιανουαρίου 2020. Πώς να μην την εκτιμά ως υπουργό; Η Ιωάννα Καρύμπαλη, «Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Δ.Σ. Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος» διορίστηκε έπειτα από πρόταση της κ. Μενδώνη στις 6 Νοεμβρίου 2019. Ο Λουκάς Καρυτινός, «Διευθυντής Ορχήστρας-Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών» διορίστηκε στην ΚΟΑ, με πρόταση Μενδώνη. Το ίδιο και ο Νίκος Κολοβός που έγινε «Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος». Εκτός αυτών, όμως, υπογράφουν και διευθυντές κρατικών σκηνών, όπως ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο «Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής». Κρατικών σκηνών στις οποίες πολιτική προϊσταμένη είναι η κ. Μενδώνη.

Επίσης, είναι αρκετοί ανάμεσα στους 56 οι επικεφαλής εποπτευόμενων φορέων ή φορέων που ενισχύονται οικονομικά από το υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό και μόνο αποδυναμώνει πολύ τη δήλωση συμπαράστασης. Και ας την ανακοίνωσε θριαμβολογώντας ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, καταθέτοντάς τη και στα Πρακτικά. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται.

Υπογράφει και ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος, πίνακας του οποίου στολίζει το γραφείο του κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Υπογράφει επίσης και ο Σπυρίδων Φλογαΐτης, «Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ». Προικοδοτημένος ο ίδιος, η ΜΚΟ που είχε ιδρύσει και ο ιδιωτικός οργανισμός που διοικεί με δημόσια κτίρια ανυπολόγιστης αξίας, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τις πολύπλευρες δραστηριότητές του αλλά και πρόσφατες απευθείας αναθέσεις από υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Επίσης υπογράφει και η «Πρόεδρος του Δ.Σ. και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης», Ξένια Καλδάρα. «Το όνομα Ξένια Καλδάρα στον κατάλογο των υπογραφών δεν υφίσταται» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην σύζυγός της, ο γνωστός συνθέτης Κώστας Καλδάρας. «Εγινε κατάχρηση από την κα Μεταξία Τσιρταβή με την οποία είμαι διαζευγμένος από το 1990 και, ενώ βρίσκεται σε δεύτερο γάμο, εξακολουθεί καταχρηστικά και χωρίς την άδειά μου να χρησιμοποιεί το επώνυμο της οικογένειάς μου». Υπογράφει φυσικά και η Σώτη Τριανταφύλλου και θα μας έκανε έκπληξη αν απουσίαζε.

Τελικά, από κείμενο συμπαράστασης μετατράπηκε σε κείμενο πανικού, που αντιμετωπίστηκε με χλεύη, ειδικά στον χώρο του πολιτισμού.