ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Κοινή δήλωση της ΝΕ Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π. Σ. και του Βουλευτή Γιάννη Μπουρνού: Ανεπιθύμητη στη Λέσβο η κυβέρνηση Όρμπαν

 

Η επικείμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ουγγρικής κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν, προκειμένου να επισκεφτούν ανακαινισμένα εξωκλήσια στην περιοχή της Μόριας και να έχουν επαφές με τοπικούς παράγοντες, δημιουργεί απέχθεια και αρνητικούς συνειρμούς στον δημοκρατικό κόσμο της Λέσβου.

Η κυβέρνηση του Όρμπαν είναι μια ξενοφοβική, ακροδεξιά κυβέρνηση, που έχει βαρύτατες ευθύνες για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά μας, αφού παραβιάζει μέχρι σήμερα όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για μετεγκαταστάσεις προσφύγων από τις χώρες εισόδου (όπως η Ελλάδα) στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Λέσβος έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος μέχρι σήμερα, ακριβώς γιατί κυβερνήσεις όπως η ουγγρική κουρελιάζουν κάθε έννοια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Βαρύτατες ευθύνες φέρει φυσικά και η ευρωπαϊκή ηγεσία, που, με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης & Ασύλου, αντί να επιβάλει υποχρεωτική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με μετεγκαταστάσεις προσφύγων στην υπόλοιπη Ευρώπη, εν πολλοίς δικαιώνει τη στάση κυβερνήσεων όπως της ουγγρικής, δίνοντας την ευκαιρία σε όσα κράτη-μέλη αρνούνται να δεχθούν αναγνωρισμένους πρόσφυγες, να συνεισφέρουν οικονομικά στις χώρες υποδοχής.

Και είναι ντροπή για τους τοπικούς μας άρχοντες, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Μουτζούρη και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, κ. Κύτελη, να καλωσορίζουν αυτούς, που από τη μια καταδικάζουν τα νησιά μας κι από την άλλη προσφέρουν προσβλητικές χορηγίες-ψίχουλα, για να λένε ότι «δείχνουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα».  

Στον δε σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, να υπενθυμίσουμε, ότι, κατά την επίσκεψη στη Λέσβο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, τα μηνύματα που εξέπεμψαν, ήταν της χριστιανικής αγάπης και του αλτρουισμού και όχι του ξενοφοβικού μίσους, που κομίζουν  οι αντιπρόσωποι της Ουγγρικής κυβέρνησης.

Για μας, οι κήρυκες του μίσους της κυβέρνησης Όρμπαν είναι ανεπιθύμητοι στη Λέσβο.