ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Κορωνοϊός / Ολοταχώς για τραγωδία

Οι σφοδρές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία την περασμένη άνοιξη ανάγκασαν τους ηγέτες των χωρών που «οδηγούν» το άρμα της Ε.Ε. να αναπροσαρμόσουν τους χειρισμούς τους. Το πακέτο για την ενίσχυση της απασχόλησης χρησιμοποιήθηκε όσο το δυνατόν πιο συνετά και αποτελεσματικά, ενώ η διάρθρωση των οικονομιών τους επέτρεψε τα τελικά αποτελέσματα να είναι καλύτερα από το αναμενόμενο.

Η Ελλάδα αποτέλεσε δυστυχώς το καλύτερο παράδειγμα στρεβλής διαχείρισης των σημαντικών παράπλευρων απωλειών της πανδημίας. Η γεωγραφική θέση της χώρας μας σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων στη διάρκεια του δίμηνου lock down οδήγησε σε μικρή διασπορά του κορωνοϊού. Αλλά ήδη τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν πολύ στραβά.

Η κυβέρνηση, κινούμενη χωρίς σχέδιο και με βαθιά αντεργατική εμμονή, μοίρασε ένα επίδομα φτώχειας, χαμηλότερο και από τον κατώτατο μισθό, ενώ προοπτικά άφησε ελεύθερες τις απολύσεις. Παράλληλα θεώρησε πως το άνευ ελέγχων και περιορισμών άνοιγμα του τουρισμού θα μπορούσε να σώσει τις τοπικές οικονομίες όπου υπάρχει τουριστική «μονοκαλλιέργεια». Το μόνο που έφερε ήταν έξαρση των κρουσμάτων σε πολύ σύντομο διάστημα, εξευτελισμό της χώρας στο εξωτερικό, βαθιά οικονομική δυσπραγία.

Οι πανηγυρισμοί της, δε, τα παχιά λόγια από τα καλοταϊσμένα συστημικά ΜΜΕ και οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις που λαμβάνονταν με υπουργικές αποφάσεις, έφεραν κατακρήμνιση της αξιοπιστίας της Πολιτείας και άγρια ελαχιστοποίηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους ειδικούς και τους αρμοδίους.

Το μοναδικό πράγμα που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, δεν έγινε ποτέ: Η προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το δημόσιο ΕΣΥ, που έφερε εις πέρας τον σκοπό του την περασμένη άνοιξη, αυτό το δυσφημισμένο από τη Δεξιά σύστημα, λειτούργησε υποδειγματικά. Και αντί να ενισχυθεί με πόρους, κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό, βρίσκεται τώρα ακόμα πιο αδύναμο από ό,τι πριν μερικούς μήνες. Ο λόγος; Η απόλυτη υποταγή των κυβερνώντων στους σπόνσορές τους στο χώρο της υγείας, που σαν αρπακτικά αναμένουν τις κρατικές ενισχύσεις από ένα σύστημα απόλυτου επιχειρησιακού παραλογισμού.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση αντιγράφει πιστά τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ορισμένα είναι φυσικά ορθά, άλλα φαίνονται να μην ταιριάζουν σε οικονομίες όπως η ελληνική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιγράφει, όμως, τις άλλες κυβερνήσεις στην υγειονομική πρόληψη, παρά ακολουθεί κάθιδρη μόνο μια τιμωρητική λογική καταστολής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χτες lock down στη Γαλλία, η Γερμανία θα κλείσει την εστίαση για όλο το Νοέμβριο. Δεν είναι παράλογο να πιστέψουμε πως και η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε τέτοιες εξελίξεις. Με τις ΜΕΘ ήδη γεμάτες, χωρίς συνταγογραφημένα τεστ και χωρίς ουσιαστική στήριξη της εργασίας, η τραγωδία είναι δυστυχώς πολύ κοντά.