ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Κυβέρνηση: Από το «ταξίδι του μέλιτος» στους κραδασμούς με την κοινωνία

Ο «ιός» της πολιτικής φθοράς απειλεί τους ενοίκους του Μαξίμου – Ο κυβερνητικός προσανατολισμός στο σκέλος της οικονομίας πυροδοτεί τις αντιδράσεις των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των συνταξιούχων. Η «βύθιση» δε του «επιτελικού κράτους» και του… 112 στους πλημμυρισμένους δρόμους της Εύβοιας εξέθεσε τη “γαλάζια” παράταξη και στο μέτωπο της Πολιτικής Προστασίας

Τον τερματισμό της μακράς περιόδου μέλιτος ανάμεσα στη “γαλάζια” παράταξη και ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας σηματοδοτούν οι κυβερνητικές παλινωδίες στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης. Επιπλέον ο προσανατολισμός της κυβέρνησης στο σκέλος της οικονομίας πυροδοτεί τις αντιδράσεις των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των συνταξιούχων.

Το σχέδιο «ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» -που θα θεμελιώσουν οι κεντρικοί άξονες του νεοφιλελεύθερου πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη- θέτει στο στόχαστρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την επικουρική ασφάλιση και τα τελευταία ψήγματα προστασίας των εργαζομένων. Η «βύθιση» δε του «επιτελικού κράτους» και του… 112 στους πλημμυρισμένους δρόμους της Εύβοιας εξέθεσε τη Ν.Δ. και στο μέτωπο της Πολιτικής Προστασίας.

«Βλέποντας και κάνοντας» σε… ειδυλλιακό φόντο

Στις 13 Ιουνίου, χρησιμοποιώντας ως φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατράνωνε ότι ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει, με την ασφάλεια των επισκεπτών ως απόλυτη προτεραιότητα. «Ελάτε στην Ελλάδα» διεμήνυε -απευθυνόμενος στους ανταποκριτές των ξένων μέσων-, «μεταφέρετε στους αναγνώστες σας πως είναι ευπρόσδεκτοι. Παίρνουμε απολύτως σοβαρά την ευθύνη για την ασφάλειά σας» σημείωνε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Ήδη η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πειθαρχία των πολιτών την περίοδο του lockdown, επιχειρούσε να μετριάσει τις απώλειες στο σκέλος των εσόδων. Επαναπαυμένη όμως στις… δημοσκοπικές δάφνες της, λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας, έθεσε σε λειτουργία την πυξίδα «βλέποντας και κάνοντας» στον δρόμο για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.

Προειδοποιήσεις λοιμωξιολόγων: «Δεν είναι δύσκολο να πάμε σε τετραψήφιο αριθμό»

Δύο μήνες μετά το πρωθυπουργικό προσκλητήριο προς τους τουρίστες, ωστόσο, η κυβέρνηση «τρέχει και δεν φτάνει» πίσω από τον… κορωνοϊό. «Μπορούμε να γίνουμε Ιταλία χωρίς να το καταλάβουμε” ήταν η δήλωση – καμπάνα που χτύπησε προχθές ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν είναι δύσκολο να πάμε σε τετραψήφιο αριθμό» προειδοποίησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, ενώ οι επιστήμονες -στις δημόσιες παρεμβάσεις τους- τονίζουν ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανησυχητικός καθώς αποτυπώνει τη δυναμική ενός δεύτερου κύματος. Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ερευνητικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ελλοχεύει ο κίνδυνος για 700 κρούσματα ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020…

5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας!

Αξιοποίησε ωστόσο η κυβέρνηση την επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας για την ενίσχυση και την οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας;

Την ώρα που κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ενίσχυση του ΕΣΥ και κάνουν επίκληση στο “φιλότιμο” και την «ατομική ευθύνη», η «Α» αποκάλυπτε τη συρρίκνωση του υγειονομικού προσωπικού (μόνιμου και έκτακτου) κατά 5.000 θέσεις τον τελευταίο χρόνο! Τη σχετική αποκάλυψη δεν έχουν διαψεύσει κύκλοι της κυβέρνησης.

Μετακύλιση ευθυνών στους πολίτες

Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να επιρρίπτουν τις ευθύνες για την ανοδική καμπύλη των κρουσμάτων στους πολίτες λόγω της «χαλαρότητας» που επέδειξαν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ακόμα και για κομματικούς παράγοντες το συγκεκριμένο επιχείρημα αποτελεί «στάχτη στα μάτια» της κοινής γνώμης μετά το βιαστικό και πρόχειρο άνοιγμα των συνόρων. Οι έλεγχοι ήταν ελλιπείς, επισκέπτες έμπαιναν από τα σύνορα με μια απλή βεβαίωση διάγνωσης, ενώ και στα αεροδρόμια δεν υπήρξαν ενδελεχείς υγειονομικοί έλεγχοι.

Συν τοις άλλοις οι ένοικοι του Μαξίμου αποφάσισαν την αύξηση της πληρότητας στα πλοία από το 60% στο 80% παρακάμπτοντας την αντίθετη γνώμη των ειδικών επιστημόνων. Τους κινδύνους που κυοφορεί για τη δημόσια υγεία η ευνοϊκή ρύθμιση για τα συμφέροντα των πλοιοκτητών προσπάθησε η κυβέρνηση να «καλύψει» με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους ανοιχτούς χώρους των πλοίων.

Οικονομικό πλήγμα από τα νέα περιοριστικά μέτρα

Έκτοτε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πήρε την ανιούσα και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα. Σε αυτό το φόντο, βαθύτερο οικονομικό πλήγμα στο μέτωπο του τουρισμού αναμένεται να προκαλέσει το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.

Οι σχετικές δε αποφάσεις δεν λειτουργούν ανασχετικά στην εξάπλωση του ιού, καθώς οι πολίτες -ιδιαίτερα οι νέοι- συνωστίζονται πλέον στις πλατείες τις βραδινές ώρες.

“Μετεξεταστέοι” και στην Παιδεία

Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά -ύστερα από πρόταση των λοιμωξιολόγων- να αναβάλει το άνοιγμα των σχολείων, που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου!

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στην “Α” ότι, “εφόσον η εικόνα στο μέτωπο της πανδημίας σημειώσει περαιτέρω επιδείνωση, θα ληφθούν μέτρα για την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας” και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το πρώτο “κουδούνι” να χτυπήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου “αν υπάρξει πτώση της καμπύλης των κρουσμάτων”. Οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς αναμένεται να ληφθούν στα τέλη Αυγούστου.

Μνημόνιο Πισσαρίδη

«Διάρρηξη» δεσμών με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες

«Τορπίλη» στους δεσμούς της “γαλάζιας” παράταξης με τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συνιστά η ενδεχόμενη υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη. Το πόρισμα των «σοφών» προτάσσει τη θέσπιση κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης.

Ωστόσο η μείωση του τζίρου λόγω της οικονομικής κρίσης και της πτώσης της αγοραστικής δύναμης, αλλά και η δυσκολία πρόσβασης σε δανεισμό φέρνουν πολλές επιχειρήσεις (ειδικά όσες έχουν κάτω από εννέα εργαζόμενους) στα πρόθυρα της καταστροφής.

«Το επόμενο τρίμηνο κινδυνεύουν με λουκέτο τρεις στους δέκα μικρομεσαίους και να μείνουν άνεργοι άλλοι 190.000 συμπολίτες μας, αλλά η Επιτροπή Πισσαρίδη επιμένει σε βίαιο μετασχηματισμό της οικονομίας με μετατροπή μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε μισθωτούς, αντί να στηρίξει το επιχειρείν» προειδοποιεί, στρέφοντας το βλέμμα προς το Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Δομική αντίφαση συνιστά δε το γεγονός ότι στη νεοσύστατη πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή της Γραμματείας της Κυβέρνησης, που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, συμμετέχει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος. Ο Δ. Σκάλκος, στο βιογραφικό του, δηλώνει «μέλος της Ομάδας Δράσης της Νέας Δημοκρατίας για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και την προώθηση της εξωστρέφειας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων»…

«Ψαλίδισμα» της αξιοπιστίας προς τους συνταξιούχους

Βαθύ… κούρεμα της αξιοπιστίας της και στις τάξεις των συνταξιούχων υπέστη η κυβέρνηση μετά τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σκέλος των αναδρομικών. Η πρωθυπουργική ανακοίνωση της “πολιτικής επιλογής” να καταβληθεί το ποσό της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ -που αντιστοιχεί στο 40% των συνολικού ποσού των αναδρομικών (3,9 δισ.)- συνοδεύτηκε από την ψευδή επισήμανση ότι «η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις”.

Υπ’ αυτό το πρίσμα η Ν.Δ. -που πολιτεύτηκε προεκλογικά με τη σημαία της ενίσχυσης των απομάχων της εργασίας- θέτει εκτός του κάδρου των ενισχύσεων την πλειονότητα των συνταξιούχων, δηλαδή το 70%, που έχει άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης έως 1.000.

Η “γαλάζια” παράταξη, αφού φρόντισε να αυτοπροβληθεί ως “θεματοφύλακας” της αρχής διάκρισης των εξουσιών, εξαιρεί τα αναδρομικά για τα δώρα και τις επικουρικές παραβιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι τα δώρα και οι επικουρικές συντάξεις είναι πληρωμένες εισφορές των συνταξιούχων.

Επιπλέον οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου, επιχειρώντας τον ωμό εκβιασμό των συνταξιούχων, βάζουν φραγμό στις όποιες διεκδικήσεις τους.  Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με την καταβολή των 900 εκατ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα αποσβένονται και τα ποσά για δώρα και επικουρικές.

Νομικοί και εργατολόγοι διαμηνύουν στους συνταξιούχους να μην αποδεχτούν και να μην εισπράξουν τα “προσφερόμενα” από την κυβέρνηση αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν στη συνέχεια το σύνολο των αναδρομικών που επιδίκασε το ΣτΕ. Σε αυτό το φόντο αναμένεται ένα πελώριο κύμα προσφυγών στα δικαστήρια…

Ο Π. Τσακλόγλου στο… τιμόνι της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Παράλληλα η έκθεση Πισσαρίδη προλειαίνει το έδαφος για νέα σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους συνταξιούχους και τον κόσμο της εργασίας με την κυβέρνηση. Η έκθεση -που αποτελεί τη βάση του νέου οδικού χάρτη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας- προτείνει για την επικουρική ασφάλιση την αντικατάσταση του αναδιανεμητικού συστήματος από το κεφαλαιοποιητικό. Το κόστος μετάβασης δε υπολογίζεται στα 57 δισ. ευρώ από έγκριτους εργατολόγους…

Σε αυτό το πλαίσιο η τοποθέτηση του μέλους της Επιτροπής Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων -αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης- προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις μετά τις πρόσφατες «λειτουργικές βελτιώσεις» στο κυβερνητικό σχήμα…

Αγωνία και ανασφάλεια του κόσμου της εργασίας

Μεγάλη αγωνία για το εργασιακό μέλλον διακατέχει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά την άρση του γενικού lockdown. Τα σενάρια της απόλυσης ή της συρρίκνωσης του μισθού συγκροτούν τον διαρκή εφιάλτη του κόσμου της εργασίας. Τον πρώτο χρόνο, άλλωστε, της “γαλάζιας” διακυβέρνησης χάθηκαν σχεδόν 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ το εργασιακό δίκαιο μετατράπηκε σε “tabula rasa” με πρόσχημα την υγειονομική κρίση.

Η κυβέρνηση, αντί για πλήρη κάλυψη των μισθών, προέβη στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κατώτερου από τον κατώτατο μισθό μετατρέποντας την πλειονότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε ανέργους. Παράλληλα, αντί να υψώσει ομπρέλα προστασίας στις συμβάσεις εργασίας, θεσμοθέτησε ένα σύστημα εκ περιτροπής εργασίας που βασίζεται στη αντεργατική αρχή «μισή δουλειά – μισός μισθός».

Εργασιακός «μεσαίωνας»

Ωστόσο η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη -που αποτελεί το σύγχρονο νεοφιλελεύθερο ευαγγέλιο- αποτελεί τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Οι «νομπελίστες» προκρίνουν τη μείωση του κόστους των υπερωριών, την ανακύκλωση προσωπικού με αντίστοιχη μείωση των αμοιβών, την απελευθέρωση των απολύσεων και την πλήρη ευελιξία στον χρόνο και τον τόπο εργασίας.

Σε αυτό το φόντο δεν γίνεται η παραμικρή μνεία για την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Έστω μια αναφορά για το «άνοιγμα καλών θέσεων εργασίας», όπως έταζε -με μεγάλες δόσεις σκόπιμης ασάφειας- κατά τη διάρκεια των προεκλογικών συνεντεύξεών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης…