ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Κώστας Ζαφειρόπουλος | Οι «αρουραίοι» του ΣΥΡΙΖΑ και τα bots του Κασσελάκη

Οι «αρουραίοι» του ΣΥΡΙΖΑ και τα bots του Κασσελάκη

Το άρθρο Καρτερού που ερμηνεύεται ως έμμεση παρέμβαση Τσίπρα και ο άγριος πόλεμος κατά της Εφης Αχτσιόγλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από επώνυμους λογαριασμούς, δηλωμένους ψηφοφόρους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και από μερικές δεκάδες τρολ και bots, που δηλώνουν υποστηρικτές του Κασσελάκη.

Δύο μέρες μετά τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ο στενός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, που στο παρελθόν έχει, ουκ ολίγες φορές εκφράσει, τις απόψεις του τέως προέδρου με σημειώματα στην Αυγή, σε νέο άρθρο του στο avgi.gr με τίτλο «Τι λέει ο Τσίπρας;» υπογραμμίζει εμφατικά πως ο τελευταίος δεν στηρίζει κανέναν από τους δύο υποψηφίους, παραμένοντας «στεγανά ουδέτερος».

Η είδηση όμως ήταν αλλού. Η κατηγορηματική διάψευση συγκεκριμένων fake news, σύμφωνα με τα οποία η ηγεσία του είχε υπονομευτεί από την Εφη Αχτσιόγλου. Η τελευταία και το περιβάλλον της έχουν δεχτεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τις μέρες πριν από τις εκλογές, έναν οχετό παραπληροφόρησης, επιθέσεων και αστήρικτων σεναρίων από συγκεκριμένα «κέντρα» και «κανάλια», τα οποία προέρχονται κατά βάση από -κατά δήλωσή τους- ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.

Στο άρθρο του Θανάση Καρτερού αναφέρεται: «Πανούργα στήριξη του Τσίπρα στον Κασσελάκη, αφού είχε προηγηθεί λιγότερο πανούργα αλλά περισσότερο εμφανής στήριξη της Εφης. Ψέματα, προβοκάτσιες, αποκαλύψεις της γαστέρας για κακούργα SMS, που δεν τα αντιλήφθηκε ούτε ο παραλήπτης, ούτε κανένας άλλος, παρά όταν μας φώτισαν οι αρουραίοι του διαδικτύου. Και πάντα η καταραμένη επωδός, που έχει καταλήξει σε τραγωδίες για την Αριστερά, όταν διαπότιζε τις εσωκομματικές αναμετρήσεις».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτοί οι «αρουραίοι» προέχονται από τον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως υπογράμμισε προχθές και ο Νάσος Ηλιόπουλος, αυτά τα ψευδή σενάρια διακινήθηκαν από μέλη του κόμματος, ενώ πρόσθεσε: «Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί όταν κάποιοι θεωρούν ότι ο διπλανός τους είναι υπονομευτής του πρώην προέδρου;»

Τις τελευταίες 3 εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου φιλοτεχνείται με μαεστρία και επιτυχία το επικοινωνιακό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη, διεξάγεται ένας παράλληλος άγριος πόλεμος κατά της Εφης Ατσιόγλου από επώνυμους λογαριασμούς, δηλωμένους ψηφοφόρους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και από μερικές δεκάδες τρολ και bots, που όλοι υποστηρίζουν τον Κασσελάκη. Δεν αναφερόμαστε σε ανταλλαγή επιχειρημάτων, ακόμα και με έντονο τρόπο, αλλά σε επιθέσεις λάσπης.

Τα «θολά νερά», στα οποία αναφέρθηκε η ίδια στη δήλωσή της την Κυριακή, αποτελούν ήπιο χαρακτηρισμό σε σχέση με την τοξικότητα που επικρατεί. Την ημέρα των εκλογών βρεθήκαμε σε πολλά διαφορετικά εκλογικά κέντρα της Αττικής συνομιλώντας μεταξύ άλλων με ψηφοφόρους του κ. Κασσελάκη. Εκείνη την ημέρα διακινούνταν τρεις βασικοί ισχυρισμοί μεταξύ των τελευταίων: «Η Αχτσιόγλου έδιωξε τον Τσίπρα», «Η Αχτσιόγλου είναι “με τη διαπλοκή”» και «ο Αλέξης στηρίζει Στέφανο».

Εκείνη την ημέρα η εφημερίδα fmvoice επιλέγει να βγάλει την «είδηση» περί του υποτιθέμενου sms. Λίγη ώρα αργότερα εκατοντάδες διαδικτυακοί λογαριασμοί αναπαράγουν ακατάπαυστα το συγκεκριμένο δημοσίευμα, για το οποίο ήδη έχει κατατεθεί μήνυση από την πλευρά της Εφης Αχτσιόγλου.

Λίγες ώρες αργότερα στο facebook η δικηγόρος και συγγραφέας Μαρία Λιόπα προχωρά στην παρακάτω ανάρτηση, χωρίς αποδεικτικό στοιχείο: «Θα σας διηγηθώ τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κουμουνδούρου, στις 28 Ιούνη. […] Ο Αλέξης βρίσκει κλειδωμένο το γραφείο του, διωγμένη τη γραμματεία του κι έναν Τζανακόπουλο να τον βρίζει και να του φωνάζει “είσαι χειρότερος από τον Κυριάκο, θα φας το γαμήσι και των δημοτικών εκλογών και θα παραιτηθείς”. Το παρεάκι απαρτίζεται από τον παραπάνω “κύριο”, την Αχτσιόγλου, τον Τσακαλώτο και μερικούς άλλους. Ο Τσίπρας παίρνει τηλέφωνο την Μπέτη, η οποία του λέει ότι τα παιδιά τους θέλουν τον πατέρα τους και να οδεύσει προς το Ζάππειο και θα συναντηθούν εκεί, όπως και έγινε».

Η συγκεκριμένη ανάρτηση -όσο φαιδρή και αν είναι- είχε δεκάδες αναπαραγωγές στο διαδίκτυο. Eνδεικτική είναι και η σχετική ανάρτηση στο twitter του λογαριασμού @xatzistratis: «“Η έξοδος είναι εκεί Σύντροφε”, εκτός κι αν πας μέχρι τις Δημοτικές Εκλογές…. Τζανακοπουλε εάν ισχύει αυτό τότε πάρε την γυναίκα σου και φύγετε». Tο συγκεκριμένο tweet μέχρι χθες το είχαν δει 52.900 άτομα, με 173 αναπαραγωγές και πάνω από 800 likes.

Ο συγκεκριμένος ισχυρίστηκε απειλητικά μάλιστα: «Υπάρχουν μάρτυρες Τζανακοπουλε διέψευσε αν μπορείς. Η εικόνα είναι εικόνα… με ήχο». O ίδιος λογαριασμός στοχοποίησε χθες και τον Πάνο Σκουρλέτη λέγοντας: «Μουνόπανα τής Ομπρελας κάνετε καλά γιατί έρχεται Πελέκης. Ρουφιάνοι τών Δημοσιογράφων και των Καναλιών». Νωρίτερα έγραφε για την άρνηση του Κασσελάκη να αντιπαρατεθεί σε debate:«Μπράβο Κασσελάκη. Αυτή η Βρώμα η Αχτσιόγλου σε κατηγόρησε ευθέως με τον ψυχασθενή Σύντροφό της».

Στο twitter πάντως κεντρικό ρόλο στην ακατάπαυστη προώθηση του Κασσελάκη διαδραματίζει ο ανώνυμος «επαγγελματικός» λογαριασμός Πεν Νταλαούρα@ntalaoura (16.300 ακόλουθοι), πασίγνωστος στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρικτικός του κόμματος παλιάς «προεδρικής απόχρωσης». Αυτός ο λογαριασμός-«κόμβος» (με έντονη αλληλεπίδραση με τους γνωστούς ανώνυμους λογαριασμούς Marka2, Areti Athanasiou, kokkaliara) δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει πάνω από 150 αναρτήσεις την ημέρα, στοιχείο που δείχνει αυτοματοποιημένη συμπεριφορά (bot/semi-bot).

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις της Εφης Αχτσιόγλου την Κυριακή το βράδυ, ο συγκεκριμένος λογαριασμός τη χαρακτηρίζει «η wanna be αποτυχημένη Θάτσερ που κόντυνε τον εαυτό της με τις βιτριολικές επιθέσεις στον Στέφανο Κασσελάκη και απαξίωσε με αστική αριστερή ευγένεια τους ψηφοφόρους του. Ολη η δεξιά πτέρυγα της διαπλοκής και του ΣΚΑΙ, ευθυγραμμίστηκαν πλήρως και ετοιμάζονται για λυσσαλέα επίθεση στον Κασσελάκη. Τι ακούς τον Φίλη, τι τον Πορτοσάλτε είναι ένα και το αυτό. Τραγικό. Η νίκη του Στέφανου την επόμενη Κυριακή, θα πρέπει και θα είναι συντριπτική. Η αμετανόητη και αμετροεπής κυρία Αχτσιόγλου αφού δεν πήρε το μήνυμα με την 1η, τώρα θα την ακούσει στερεοφωνικά».

Στο ίδιο κλίμα βρέθηκε το τελευταίο διάστημα και ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, φανατικός υποστηρικτής και συνομιλητής του Στέφανου Κασσελάκη (αλλά και του Νίκου Παππά), ο οποίος πυροδότησε το κλίμα μία μέρα πριν από τις εκλογές με την ανατριχιαστική φράση: «Αύριο δεν ψηφίζουμε απλώς. Κάνουμε φασίνα, ξαράχνιασμα και αποπαρασίτωση».

Πρόκειται ακριβώς για τις φράσεις που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για τους Εβραίους, οι οποίοι παρομοιάζονταν με μολυσματικές κατσαρίδες και ψύλλους που αντιμετωπίζονται με «αποπαρασίτωση» ή με τσουκνίδες που «ξεριζώνονται» ή με δέντρα που θέλουν «κλάδεμα», με αποστήματα που χρήζουν «καυτηριασμού». Την ίδια φράση είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος και σε ακόμα μία ανάρτησή του χαρακτηρίζοντας «φίδια» και «τρωκτικά» εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Κασσελάκη.

Είναι προφανές ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν αντιπροσωπεύει αισθητικά και πολιτικά το συντριπτικό μέρος των στελεχών και των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και υπονομεύουν -όχι άδολα- τις εσωκομματικές διαδικασίες. Απέναντι σε όλους αυτούς θεωρείται ότι στάθηκε χθες -εμμέσως- ο Αλέξης Τσίπρας με την αναφορά του Θ. Καρτερού στους «αρουραίους του διαδικτύου».