ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

ΛΗΓΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 130 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ!

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται το αμέσως επόμενο διάστημα στη δυνατότητα λειτουργίας του Δήμου Μυτιλήνης αφού 130 εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες απολύονται σταδιακά αφού λήγουν οι συμβάσεις τους!

Τέσσερα χρόνια τώρα ακούμε τη Δημοτική Αρχή να μας λέει πως δεν μπορεί να κάνει το ένα ή το άλλο γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού! Καταλαβαίνετε τι θα γίνει τώρα αν αποχωρήσουν και 130 επιπλέον εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους εργάζονται και στον τομέα της καθαριότητας!

Εν μέσω καλοκαιριού και ενώ διατυμπανίζουμε την δαπάνη των 500.000 ευρώ για την προβολή του τουρισμού δεν είμαστε σε θέση να καθαρίσουμε ούτε την «πόρτα μας»

Οι 29 από τους 130 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν άμεσα, προσέφυγαν στις 23/06/2023 στο δικαστήριο όπου πέτυχαν την έκδοση προσωρινής διαταγής σύμφωνα με την οποία ο Δήμος υποχρεούται να συνεχίσει να απασχολεί και να πληρώνει βέβαια τους εργαζόμενους!

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα και κωμικοτραγικά!

Ενώ ο Δήμος συμφωνεί πως οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του δηλώνει αδυναμία να καλύψει το οικονομικό κόστος της μισθοδοσίας τους και προτίθεται για το λόγο αυτό να προσφύγει (την Παρασκευή ) κατά της απόφασης του δικαστηρίου που τον αναγκάζει να συνεχίσει να απασχολεί τους εργαζόμενους!

Αυτή ακριβώς η πρόταση επρόκειτο να έρθει και να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 5 Ιουνίου ώστε να εξουσιοδοτηθεί η Νομική υπηρεσία του Δήμου  να προσφύγει στο δικαστήριο για να ακυρώσει την απόφαση με την οποία η εργαζόμενοι κέρδισαν την προς το παρόν παραμονή τους στην εργασία. Για λόγους που ακόμα δεν γνωρίζουμε το θέμα αυτό δεν ήρθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Ήρθε όμως την επομένη, Τρίτη 5 Ιουνίου, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ώστε να αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή, 5 δηλαδή Δημοτικοί Σύμβουλοι, αφού οι άλλοι 4 απουσίαζαν! Να αποφασίσουν 5 δηλαδή άνθρωποι για την τύχη των 130!

Από την πρώτη στιγμή η παράταξή μας δήλωσε πως καταψηφίζει αυτή την πρόταση!

  • Πρώτα πρώτα το Υπουργείο Εσωτερικών ήξερε πολύ καλά από την ώρα που υπογράφηκαν οι συμβάσεις, πότε λήγουν και έπρεπε να έχει διασφαλίσει τον τρόπο παράτασής τους αφού πουθενά στον ορίζοντα δεν υπάρχουν μόνιμες προσλήψεις, ή την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου ώστε μα μπορεί να καλύψει το κόστος της μισθοδοσίας των εργαζόμενων!
  • Δεύτερον, ο Δήμος Μυτιλήνης γνώριζε επίσης πότε λήγουν οι συμβάσεις και έπρεπε να έχει ζητήσει πριν μήνες την παράταση των συμβάσεων τους από το Υπουργείο Εσωτερικών ή την έκτακτη χρηματοδότησή του!

Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν έγινε και τώρα τελευταία στιγμή ο Δήμος τρέχει να καλύψει τα νότα του, να ξεφορτωθεί δηλαδή το κόστος μισθοδοσίας των εργαζόμενων. Δεν μας λέει όμως πως θα καλυφθεί το κενό που θα αφήσουν οι εργαζόμενοι αυτοί!

Ο προβληματισμός αυτός που αναπτύχθηκε από μέρους μας και στην Οικονομική Επιτροπή και η συζήτηση που ακολούθησε οδήγησε στην ομόφωνη  απόφαση της παραπομπής του θέματος αυτού για συζήτηση σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο τα  παρόντα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ζήτησαν να συνεδριάσει άμεσα λόγω της σοβαρότητας του θέματος!

Καλούμε λοιπόν τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων να καταψηφίσουν την πρόταση για προσφυγή κατά της απόφασης του δικαστηρίου  με την οποία οι εργαζόμενοι κέρδισαν την προσωρινή παραμονή τους στην εργασία, και να αποφασίσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο τη δυναμική διεκδίκηση , είτε της παράτασης των συμβάσεων από τον ΟΑΕΔ, είτε την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου ώστε να καλυφθεί το κόστος μισθοδοσίας και των 130 εργαζομένων.

 

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Παράταξης «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ