ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Λιλιπούπολη, Χώρα Μαγική ( ; ) : Σκιαγραφώντας την ακροδεξιά στη Λέσβο

Αν υποθετικά το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή έφτασε στο τέλος του, στο βιβλίο της ακροδεξιάς υπάρχει χώρος να χυθεί ακόμα πολύ μελάνι για ομάδες και δίκτυα που εμφανίζονται σε συγκεκριμένες χρονικές συγκυρίες και σε διαφορετικά σημεία του χάρτη με παρόμοια χαρακτηριστικά, ανά την ελληνική επικράτεια. Στην ακριτική Λέσβο, παρόλο που η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε ποτέ να ισχυροποιηθεί, διάφορες ακροδεξιές φωνές από ομάδες «αγανακτισμένων πολιτών» συχνά με την ανοχή των αιρετών, πρωταγωνιστούν σε μία σειρά από βίαια και ρατσιστικά περιστατικά: Επιθέσεις κατά προσφύγων, εθελοντών και ΜΚΟ, δημοσιογράφων και ξενοδόχων, εργαλειοποίηση θρησκευτικών συμβόλων, ακόμα και πογκρόμ.

 

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο περιστατικό ακροδεξιού τραμπουκισμού, για να προστεθεί στον κατάλογο των φασιστικών επιθέσεων στο νησί: είναι μόλις λίγες μέρες μετά τη καταδίκη της Χρυσής Αυγής όταν μια περαστική γυναίκα καταγράφει με το κινητό της άνδρα στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών να γράφει με σπρέι συνθήματα και σταυρούς πάνω σε σύνθημα «ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ». Αφού γίνεται αντιληπτή από τον ακροδεξιό, τη βρίζει, την τραβάει από τα μαλλιά, τη ρίχνει κάτω, την κλωτσάει. Ο άντρας, έμπορος οπτικών και γνωστός ακροδεξιός του νησιού δεν είναι άλλος από τον Χριστόφα Πουλέλλη: εκλεγμένος στο Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης με την παράταξη «Ελεύθεροι Πολίτες», μέλος της Νέας Δημοκρατίας, υπόδικος για σειρά επιθέσεων και συκοφαντιών κατά πολιτών και κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος για τη συμμετοχή του στο πογκρόμ της Πλατείας Σαπφούς.

Σε ομιλία του τον Οκτώβριο του 2019 στο Περιφερειακό Συμβούλιο έλεγε, αναφερόμενος στο πογκρόμ της Πλατείας Σαπφούς: «Εμείς σαν “Ελεύθεροι Πολίτες” από το 2018 βλέπαμε το προσφυγικό-μεταναστευτικό να διογκώνεται. Δημιουργήσαμε τους “Ελεύθερους Πολίτες”, μία ομάδα πολιτών που μπήκε μπροστά και τον Απρίλιο του 2018 κάναμε τη πρώτη οργανωμένη αντίδραση απέναντι στους καταληψίες της πλατείας Σαπφούς με αποτέλεσμα αρκετοί Μυτιληνιοί να είναι ακόμη δυνάμει υπόδικοι»,  για να τονίσει λίγο αργότερα πως έχουν καταθέσει προτάσεις για το προσφυγικό στο Δήμο Μυτιλήνης και τη Περιφέρεια.

Από αυτή τη «πρώτη οργανωμένη αντίδραση» μέχρι σήμερα, πρωταγωνιστές με κατ’ εξακολούθηση δράση βρέθηκαν στο επίκεντρο σε πολλά περιστατικά της πρόσφατης ακροδεξιάς ιστορίας του νησιού, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020. Κάποιοι είναι υποψήφιοι ή εκλεγμένοι στο Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης με τους «Ελεύθερους Πολίτες» και άλλοι δρουν σε ένα ευρύτερο δίκτυο ατόμων και μικρών ομάδων που λειτουργούν γύρω από τον κεντρικό τους πυρήνα.

Είναι η περίοδος που με την αποσιώπηση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και τοπικών αιρετών, οργανώνονται -κυρίως διαδικτυακά- και πραγματοποιούνται επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που προέρχονται από τον χώρο της αλληλεγγύης, εργαζομένων ΜΚΟ, δημοσιογράφων και προσφύγων, εμποδίζουν πλοία και βάρκες να δέσουν στα λιμάνια και στήνουν μπλόκα. Στιγμές που αναφέρονται παρακάτω:

¤Τα Μπλόκα της Μόριας 

¤Επίθεση σε εθελοντές της «One Happy Family» 

¤Επεισόδιο στη Θερμή

¤Μπλόκο στη ΔΕΗ

¤Μπλόκο Παναγιούδας

¤Mare Liberum

Τα μπλόκα της Μόριας ξεκινούν στις 3 Φεβρουαρίου 2020,  όταν κατά την επιστροφή και μετά από τη διαδήλωση που πραγματοποιούν πρόσφυγες από το ΚΥΤ της Μόριας, η αστυνομία τους οδήγησε μέσα από το χωριό της Μόριας. Τότε οι κάτοικοι του χωριού εναντιώνονται σε αυτή τη κίνηση, οι καμπάνες του χωριού χτυπούν ακατάπαυστα με εντολή του κοινοτάρχη ο οποίος καλούσε τους κατοίκους στο Κτήριο της κοινότητας για συνέλευση. Λίγο αργότερα στο χωριό κατέφθασαν ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης.

Την ίδια ώρα η δημοτική παράταξη «Ελεύθεροι Πολίτες» καλεί σε συγκέντρωση στη πλατεία Σαπφούς και μετακίνηση στο χωριό της Μόριας. Κάποιοι από αυτούς παρευρίσκονται στην συνέλευση των κατοίκων, αν και το γενικότερο κλίμα φαίνεται ότι δεν ήταν με το μέρος τους.

Παρόλα αυτά οι επιθέσεις ξεκινούν, άγνωστοι βάζουν φωτιά σε εγκαταλελειμμένο σπίτι που ζουν μετανάστες, ενώ έπειτα πραγματοποιούν επιθέσεις σε ένα βάν καθώς και σε σπίτι εργαζομένου σε ΜΚΟ.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης ζητά να μην μεταφερθούν οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες από το Βόρειο τμήμα του νησιού στο hotspot της Μόριας. Πολλοί κάτοικοι στήνουν μπλόκα στους δρόμους που οδηγούν προς το hotspot και οδοφράγματα σε διάφορα μέρη όπως στην περιοχή της ΔΕΗ και το λιμάνι της Θερμής. Στα οδοφράγματα πραγματοποιούν ελέγχους σε κάθε διερχόμενο όχημα και επιτίθενται σε αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, αλλά και οχήματα ντόπιων που αρνούνται τον έλεγχο. Με καταιγισμό μηνυμάτων μίσους και απειλών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύονται διευθύνσεις εθελοντών ως μέσο εκφοβισμού και οι επιθέσεις συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα πραγματοποιούνται συλλήψεις από την αστυνομία. Παράδειγμα, η σύλληψη επτά μέσα στο χωριό της Μόριας, οι οποίοι με κράνη και στειλιάρια και έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους, πραγματοποιούν ελέγχους σε σπίτια του χωριού. Οδηγούνται στον εισαγγελέα με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής ομάδας και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

Την πρώτη Μάρτη, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης καλεί τους πολίτες να στήσουν μπλόκα ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να μην φτάνουν στη Μόρια αλλά να παραμένουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Δυτ. Λέσβου , με φυσική παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Χ. Αθανασίου, ο οποίος δεν αντιδρά. Μερίδα πολιτών φωτογραφίζουν αυτοκίνητα, ακόμα και τα δημοσιογραφικά οχήματα ξένων αποστολών, καταστρέφουν αυτοκίνητα ΜΚΟ και ξυλοκοπούν τους επιβάτες, ενώ καλούν στα όπλα για νυχτερινές επιδρομές, επώνυμα, μέσω διαδικτύου.

Και πράγματι, στήνεται μπλόκο στη διασταύρωση της Μόριας,  που παρεμποδίζει το όχημα του Λιμενικού να μεταφέρει πρόσφυγες στο ΚΥΤ. Από εκεί, μια ομάδα ντόπιων κατευθύνεται στο λιμάνι της Θερμής, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει σκάφος προσφύγων εν πλω για ώρες με σπασμένη μηχανή ρυμουλκούμενο από την ακτοφυλακή να δέσει στο λιμάνι της Θέρμης.

Η ομάδα στρέφεται επιθετικά κατά των προσφύγων, και επιτίθενται στην επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ενώ προπηλακίζει δημοσιογράφους που καλύπτουν το συμβάν μεταξύ των οποίων τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Raphael Knipping και τον δημοσιογράφο του Spiegel Γιώργο Χρηστίδη, ενώ φτάνουν στο σημείο να ξυλοκοπήσουν τον δημοσιογράφο Michael Trammer.

Ο Μιχάλης Ανδριάνης, υπόδικος για το πογκρόμ του 2018, παρευρίσκεται στην υποδοχή της βάρκας, όπως αποδεικνύεται από το διαθέσιμο υλικό και από το γεγονός ότι έκανε Livestreaming.

Αριστερά: Ο Ανδριάνης παρών στο πογκρόμ του 2018. Δεξιά: Ο Ανδριάνης στη Θερμή

 

Την ίδια μέρα, μέσα από κάλεσμα στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, ζητά από τους κατοίκους να βρίσκονται στις 18:00μμ στο μπλόκο της ΔΕΗ. Μεταξύ άλλων γράφει: «να είστε όλοι εκεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος κατάληψης από τους λάθρο σε πολλά σημεία της πόλης μας». Εκεί, στις 2 Μάρτη βρίσκεται και ο Δημήτρης Κάβουρας, μετά την καθιερωμένη υποστολή της σημαίας στη Προκυμαία σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της Λέσβου, στην οποία από βίντεο που ανήρτησε ο ίδιος διαδικτυακά, βρίσκεται δίπλα στον τότε αντιπεριφερειάρχη Άρη Χατζηκομνηνό και τον μέχρι σήμερα αντιδήμαρχο Τσακύρη.

Δεξιά: Η σχετική ανάρτηση του Ανδριανή με το κάλεσμα στη ΔΕΗ. Αριστερά: Ο Κάβουρας πλησίον Χατζηκομνηνού στην υποστολή

Ο Κάβουρας, παλαιότερα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής νεολαίας των ΑΝ. ΕΛΛ., ήταν υποψήφιος με τους «Ελεύθερους Πολίτες», ίσως γνωστός σε κάποιους ως πρωταγωνιστής στο βίντεο που ειρωνεύεται τους πνιγμούς προσφύγων στο Αιγαίο, βάζοντας φούμο.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το site Στο Νησί, ο Μιχάλης Ανδριάνης (άνδρας με το κόκκινο μπουφάν) φαίνεται στο πλήθος κόσμου, πίσω από τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη. Ο ίδιος διακρίνεται μέσα από βίντεο να είναι στην ομάδα ατόμων που στις 27 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, επιτίθεται σε διερχόμενο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο εθελοντές της ΜΚΟ «One Happy Family», επίθεση στην οποία φέρεται να συναυτουργεί και ο Δημήτρης Βασιλακάκης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δύναμη Ενότητας» του Στρατή Κύτελη αλλά και ο Χαράλαμπος Πετρέλλης, ένας ακόμη από τους πρωταγωνιστές του πογκρόμ. Άτομα από την εν λόγω ομάδα φέρονται να βρίζουν, χτυπούν το αμάξι, φτάνουν στο σημείο να επιχειρούν να βγάλουν τους επιβαίνοντες από το αυτοκίνητο. Οι παραπάνω ήταν ακροατές στην συγκέντρωση που είχε προηγηθεί έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου όπου μιλούσε ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης.

Μία μέρα αργότερα, σε live streaming της ομάδας στο Facebook «Ένωσης Ελλήνων Πατριωτών», ο Μιχάλης Ανδριάνης, αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στο νησί, λέει μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι είναι μεγάλο ατού που έχουμε τον κύριο Μουτζούρη μπροστά. Και όταν λέω μπροστά, είναι μπροστάρης παντού και σε όλα, όπως και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, ο κύριος Βέρρος. Ό,τι κάνουμε πάντα είναι σε συνεννόηση μαζί τους, γιατί δεν θέλουμε να τους εκθέσουμε. Θέλουμε ό,τι γίνεται να γίνεται βάσει συνεννόησης και σωστού σχεδιασμού. Εγώ, σαν Μιχάλης, θεωρώ ότι οι επόμενες κινητοποιήσεις θα πρέπει να είναι ακόμα πιο έντονες και πρέπει να γίνουν πλέον εναντίον και των ΜΚΟ, για να φύγει αυτή η γάγγραινα από τα νησιά μας και να μπορέσουμε επιτέλους να καθαρίσουμε τα νησιά μας».

Κάτοικοι του νησιού συγκεντρώνονται επίσης εκείνες τις μέρες στην διασταύρωση Μόριας – Παναγιούδας απέναντι από το νεκροταφείο Παναγιούδας ώστε να σταματήσουν τα λεωφορεία πού μεταφέρουν νέους πρόσφυγες και μετανάστες στην Μόρια. Το πρωί της 2ης Μαρτίου, μάλιστα η Ανθή Παζιανού, δημοσιογράφος της ιστοσελίδας StoNisi, δέχεται επίθεση από όχλο σε ένα από τα οδοφράγματα που έστησαν κάτοικοι στο αυτοκίνητό της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 3 Μαίου πραγματοποιείται και η άφιξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος μαζί με τον Χαράλαμπο Αθανασίου και άλλα στελέχη βρίσκονται εκείνο το πρωί στην Μόρια. Λιγοστοί πολίτες του νησιού πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην διασταύρωση της Μόριας με την Παναγιούδα. Τότε επιτίθενται σε μίνι βαν της UNHCR και της MKO Refugee For Refugee. Αντιπροσωπεία από τους πολίτες ζητά, μάταια, να μιλήσει στον υπουργό, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει σε προσαγωγές και σε πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση. Πολίτες που είναι στη διασταύρωση Μόριας – Παναγιούδας προχωρούν σε κατάληψη του παλιού Δημαρχείου Μυτιλήνης που βρίσκεται δίπλα στο χώρο της σύσκεψης για να συνομιλήσει τον Υπουργό.

Βασιλακάκης και Ανδριάνης, μαζί με Ταμβακέλλη, άλλον ένα υπόδικο του πογκρόμ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

 Δύο εξ αυτών πηγαίνουν στη σύσκεψη κι εκεί ο ένας εξ αυτών έρχεται σε ρήξη με τον διοικητή της Ασφάλειας και συλλαμβάνεται για απείθεια: είναι ο Δημήτρης Βασιλακάκης, ο οποίος το επιβεβαιώνει με δημόσια ανάρτηση του στη προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Ο άλλος είναι ο Μιχάλης Ανδριάνης ενώ η Ιωάννα Σινάνη, υποψήφια των «Ελεύθερων Πολιτών» στις εκλογές του Μαΐου 2019, βρίσκεται επίσης στο μπλόκο και ανεβάζει βίντεο στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook.

Tο περιστατικό επιβεβαιώνει και ο Νίκος Παπαγιαννίδης, πρώτος σε ψήφους εκλεγμένος των «Ελεύθερων πολιτών», κατηγορούμενος για τις επιθέσεις στη πλατεία Σαπφούς και ένθερμος υποστηρικτής της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, ο οποίος σε δημόσια ανάρτηση του διαμαρτύρεται για την αντιμετώπιση της αστυνομίας και των αιρετών, με τον Κώστα Μουτζούρη να σχολιάζει πως δε παρευρισκόταν στη σύσκεψη, διαχωρίζοντας τη θέση του.

Αριστερά: Παπαγιαννίδης στο πογκρόμ του 2018

 Στις 2 Μαρτίου στοχοποιείται και η Έφη Λατσούδη, εκ των ιδρυτικών μελών του πρότυπου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων ΠΙΚΠΑ, με ανάρτηση fake news που υποστηρίζει ότι το ΠΙΚΠΑ χρηματοδοτείται από τουρκική οργάνωση. Αρκετοί προτρέπουν σε πράξεις βίας εναντίον της, ακόμα και να κινηθούν εναντίον του Κέντρου Φιλοξενίας που λειτουργεί. Έπειτα από μήνυση, οδηγούνται στον εισαγγελέα ο Βαγγέλης Καλιάλης, οδηγός λεωφορείου και ο Κώστας Αλβανόπουλος, μέλος του Συμβουλίου στην Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, εκλεγμένος με τους «Ελεύθεροι Πολίτες». Και οι δύο κατά την αγόρευση τους στο δικαστήριο, ενώ «καταδικάζουν τις πράξεις βίας ενάντια σε πρόσφυγες» στη συνέχεια παραδέχονται την παρουσία τους και σε άλλα περιστατικά, μεταξύ των οποίων και η «απαγόρευση» ελλιμενισμού πλοίου στην Προκυμαία για ανεφοδιασμό.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Κώστας Αλβανόπουλος, από τους ιδρυτές της «Πατριωτικής Κίνησης» και του απότοκου της, των «Ελεύθερων Πολιτών», μόλις λίγες μέρες πριν, στις 26 Φεβρουαρίου, στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, δημοσίευε φωτογραφία του με τον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη με την λεζάντα «Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης μου δήλωσε ότι θα τους διώξει με την βοήθεια την δική μας».

Στις 5 Μαρτίου ομάδα κατοίκων δεν επιτρέπει στο πλοίο «Mare Liberum» να δέσει για τροφοδοσία στο λιμάνι της πόλης. Το πλοίο που ανήκει στην ΜΚΟ «Sea Watch» με εμπειρία στις θαλάσσιες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και αποτρέπεται επανειλημμένα να δέσει, μερικές μέρες πριν έχει δεχθεί επίθεση εμπρησμού στη Σκάλα Λουτρών από ομάδα φασιστών που ρίχνει βενζίνη στο κατάστρωμα του .

Σε βίντεο του CNN που καλύπτει το περιστατικό φαίνονται ξεκάθαρα δύο μέλη της ομάδας κατοίκων που παρεμπόδισε τον ελλιμενισμό του: τον Μιχάλη Ανδριάνη και τον Νίκο Παπαγιαννίδη. Μάλιστα, το άρθρο κάνει ειδική αναφορά στον (sic) «καραφλό μελαμψό άντρα με το κόκκινο μπουφάν» (Ανδριάνη) ο οποίος, όταν 22χρονη εργαζόμενη της ΜΚΟ του λέει θα καλέσει την αστυνομία, της φωνάζει «εγώ είμαι η αστυνομία».

Δεξιά: Ανδριάνης Αριστερά: Παπαγιαννίδης

Πρόσφατα οι «Ελεύθεροι Πολίτες», στη σελίδα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατυμπάνιζαν (με αφορμή τον σχηματισμό της δικογραφίας για τα 33 μέλη ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και η «Sea Watch») πως ήταν ανάμεσα στους κατοίκους που παρεμπόδιζαν τον ανεφοδιασμό του πλοίου.

Ο Μιχάλης Ανδριάνης συνδέεται, κατά τα λεγόμενα του, φιλικά με τον αντιδήμαρχο πολιτισμού Παναγιώτη Τσακύρη.

Ο Παναγιώτης Τσακύρης εκτός από αντιδήμαρχος είναι και δικηγόρος, ο οποίος έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα ακροδεξιούς στις δικαστικές αίθουσες. Μια περίπτωση αφορά την υποθεση Καθιώτη (αναφορά στο πρώτο άρθρο), μαζί με τον Άρη Χατζηκομνηνό και η άλλη αφορά το πρόσφατο συμβάν με την επίθεση του Χριστόφα Πουλέλλη σε νεαρή γυναίκα. Είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις δικτύωσης ακροδεξιών με αιρετών: στη παρακάτω φωτογραφία, ο Περιφερειάρχης φωτογραφίζεται πλάι σε πολλούς πρωταγωνιστές των παραπάνω γεγονότων, μεταξύ άλλων και του πογκρόμ του 2018:

(από αριστερά) Παπαγιαννίδης, Ταμβακέλλης, Αμανίδης (υπόδικοι πογκρόμ), Βασιλακάκης, Τσαμάκος (ΧΑ), Πουλέλλης (επίσης υπόδικος), Καλατζής (ΧΑ)

O Δημήτρης Καμμένος, ο Σταυρός του Απελλή και «Ελεύθεροι Πολίτες»

Στις 17 Νοεμβρίου του 2019 στη Λέσβο βρίσκεται ο πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος αφού επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας και τις γύρω περιοχές, επισκέφθηκε και τον Σταυρό του Απελλή.

Ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβρη του 2018, το νεοσύστατο κόμμα «Δύναμη Ελληνισμού» του Δημήτρη Καμμένου κατέθετε Επίκαιρη Ερώτηση ενώπιον της κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την καταστροφή από αγνώστους του τσιμεντένιου σταυρού επικρίνοντας επιστολή ΜΚΟ προς τον Δήμαρχο Λέσβου με την οποία η τελευταία ζητούσε την αποκαθήλωση του, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως «δεν θα μείνουμε αμέτοχοι μπροστά σε καταστροφές των Θρησκευτικών Συμβόλων της Ορθοδοξίας μας».

Οι διασυνδέσεις του Δημήτρη Καμμένου με την ακροδεξιά δεν είναι άγνωστες, έτσι διόλου περίεργο δεν είναι το γεγονός πως στις εξορμήσεις του στο νησί, δίπλα του βρίσκονται, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, αλλά και μέλη των «Ελεύθερων Πολιτών» (και όχι μόνο) στο πλαίσιο «συνομιλιών με τοπικούς φορείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής ανήλικων προσφύγων στην εγκαταστάσεις του “Θεομήτωρ”», (Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας στην Αγιάσο) σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικού μέσου.

Δεξιά: Καμμένος με Βασιλακάκη. Αριστερά: Καμμένος με Βασιλακάκη, Παπαγιαννίδη και Αλβανόπουλο

Κατά την επίσκεψή του ήταν, σύμφωνα με ανάρτηση του στο Facebook, σε εξέλιξη εργασίες από ΜΚΟ σε ελαιόκτημα της περιοχής και για αυτό έγινε αυτοψία από το Σύλλογο Κατοίκων Μόριας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Lesvosnews, «ο κάτοικος της περιοχής Μάκης Παυλέλλης αναφέρει: “Αυτοψία από τον Σύλλογο Μόριας και όμορων Κοινοτήτων μετά από πληροφορίες για νέα παράνομη επέκταση μέσα στον ελαιώνα. Η Αστυνομία που κλήθηκε δήλωσε αναρμόδια και δεν θέλησε αρχικά να καταγράψει καν το περιστατικό. Καλέσαμε τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου που έφτασε στο χώρο μέσα σε λίγα λεπτά. Ο εισαγγελέας μέσω τηλεφώνου έκρινε ότι καμία παρανομία δεν υπάρχει και μας παρέπεμψε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο Κώστας Μουτζούρης είναι με την πλευρά μας, είναι φανερό όμως ότι αυτό μόνο δεν αρκεί”». Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως ο Μάκης Παυλέλλης, δεν είναι μόνο  «κάτοικος της περιοχής» του οποίου η δήλωση χρησιμοποιείται προς ισχυροποίηση του ρεπορτάζ του site του Γιάννη Σινάνη, αλλά και ένας από τους βασικούς κατασκευαστές fake news με αντιπροσφυγική προπαγάνδα που ενισχύει τα τελευταία χρόνια την ρατσιστική και ισλαμοφοβική ρητορική.

Συγκεκριμένα, το φωτογραφικό υλικό του Παυλέλλη στο Facebook έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για «ειδήσεις» με βεβηλωμένα ξωκλήσια ή σπασμένους τάφους, ενώ φωτογραφίες του έχουν φιλοξενηθεί ακόμη και στο site της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αλλά και διεθνή Μέσα. Αναρτήσεις του συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό, παίρνουν εκατοντάδες likes όχι μόνο από χρήστες της τοπικής κοινωνίας αλλά λαμβάνουν διεθνείς διαστάσεις. Η δικτύωση του δε με Ευρωπαίους ακροδεξιούς και νεοναζί,  έχει αναφερθεί και στο άρθρο του Al Jazeera «How the Greek island of Lesbos became a stage for Europe’s Far Right», με αφορμή τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μάρτη, στα οποία συμμετείχαν ακροδεξιοί που κατεύθαναν στο νησί από την Αυστρία και τη Γερμανία.

Δημοσίευση του site της XA με φωτογραφικό υλικό Παυλέλλη

Στοχοποίηση δημοσιογράφου

Ο Θράσος Αβραάμ, δημοσιογράφος και τότε πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα ΜΜΕ Λέσβου, σε συνέντευξη του το 2018 στην εφημερίδα «Ξεκίνημα», χαρακτήρισε το πογκρόμ της 22ας Απρίλη ως «κίνηση διοργανώθηκε από την αυτοαποκαλούμενη “Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης”, η οποία συγκροτείται από ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία και δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2015», ενώ αναφερόμενος στην έκβαση που θα έπαιρνε το ζήτημα, έλεγε πως «(…) τα πράγματα δε θα ησυχάσουν αν δεν γίνουν συλλήψεις των φασιστοειδών που προσπάθησαν να δολοφονήσουν γυναίκες και παιδιά.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο και προς την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, ότι οι άνθρωποι που έκαναν τις επιθέσεις πρέπει να συλληφθούν, δεδομένου ότι έχουν αναγνωριστεί τα πρόσωπα, γνωρίζουν δηλαδή ποιοι είναι και τι έχουν κάνει». Τον Μάρτιο του 2020, ο Θράσος Αβραάμ, αναδημοσίευσε στην ιστοσελίδα «stonisi.gr» βίντεο, το οποίο δείχνει την επίθεση εναντίον αυτοκινήτου της οργάνωσης «One Happy Family». Λίγες μέρες αργότερα, ο δημοσιογράφος δέχεται μήνυση από τους επιτιθέμενους για συκοφαντική δυσφήμιση και για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, την οποία, μάλιστα, ακολούθησε και η σύλληψή του, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Εκ των δύο μηνυτών, ο ένας είναι υπόδικος για τον προπηλακισμό του δημοσιογράφου τον Μάιο του 2018, κατά τη διάρκεια επεισοδίων το βράδυ της επίσκεψης τού τότε πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη Μυτιλήνη. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Μιχάλη Ανδριάνη:

Ενδιαφέρον έχει πως παραπέμπεται, ενώπιον της τακτικής ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, να καταθέσει για τη σχηματισθείσα εναντίον του δικογραφία κάπως ανορθόδοξα: Στις 13 Μαρτίου ο Κώστας Αλβανόπουλος καλεί τον δημοσιογράφο στο κινητό του τηλέφωνο λέγοντας ότι πρέπει να τον δει αμέσως. Τον καλεί στα γραφεία του «Ν» όπου Αλβανόπουλος του λέει πως «πρέπει να προσέχει γιατί κάποιοι πρόκειται να τον δείρουν».

Η συνάντηση σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδιο το «Ν» είχε σκοπό να βγάλει τον δημοσιογράφο από το σπίτι του και να τον φέρει στο δρόμο, «ώστε να γίνει εύκολη η σύλληψη του». Άνδρες της ομάδας «ΔΙΑΣ» που περιμένουν έξω από τα γραφεία του «Ν», καθ’ υπόδειξη του Αλβανόπουλου και χωρίς να του εξηγούν, προβαίνουν στη σύλληψη του, αναφέροντας απλά πως πρόκειται για σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.