ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Περιβάλλον

Μαζική συγκέντρωση υπογραφών κατά της αντιδραστικής αλλαγής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Ελένη Πορτάλιου

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εκμεταλλευόμενη την υγειονομική κρίση και την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή, που ορθά δόθηκε στην αρχή της πανδημίας, διαμορφώνει ήδη την επόμενη μέρα προωθώντας μια σκληρά νεοφιλελεύθερη και απροσχημάτιστα ταξική πολιτική.
Ήδη έχει γίνει αντιληπτή η αδιαφορία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας γιατρών, νοσηλευτών και υπερωριακά εργαζομένων στους τομείς εξυπηρέτησης που εξακολουθούν να λειτουργούν. Όλοι αυτοί και αυτές που τους απονέμεται ο τίτλος του «ήρωα»  είναι άνθρωποι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακάλυπτοι την επόμενη μέρα.
Η άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική αφορά τους δύο κύριους τομείς της κρίσης: την οικονομική/εργασιακή και την περιβαλλοντική/υγειονομική.
Η επίθεση στην ούτως ή άλλως ανεπαρκέστατη περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία πολλαπλά θυσιάζεται στην «ανάπτυξη» που λεηλατεί τη φύση, είναι μέρος της στρατηγικής του σύγχρονου καπιταλισμού εντός του οποίου επωάζονται οι θανατηφόροι ιοί και οι πανδημίες.
Η κλιματική αλλαγή –παγκόσμια απειλή για την επιβίωση του πλανήτη, της φύσης και των πληθυσμών–  διεθνώς αναγνωρίζεται ότι οφείλεται σε δύο κύριες αιτίες: 1. την υπερχειλίζουσα αστικοποίηση του πλανήτη και 2. στη γενικευμένη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Η υπερχειλίζουσα αστικοποίηση όχι μόνο καταστρέφει τη βιοποικιλότητα και τις πολλαπλές εκφάνσεις του φυσικού κόσμου και αντίστοιχων πολιτισμών αλλά ταυτόχρονα φέρνει σε άμεση γειτνίαση τον αστικό χώρο με την άγρια ζωή.
Σε ένα σημαντικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών (22/4/2020) αναφέρεται ότι «υπεύθυνα δεν είναι τα άγρια ζώα, όπως ισχυρίζονται διάφορα δημοσιεύματα… Τα άγρια ζώα δεν μολύνονται ιδιαίτερα με θανατηφόρα παθογόνα έτοιμα να μας μολύνουν. Στην πραγματικότητα τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια ζουν ακίνδυνα στο σώμα των ζώων. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο η συρρίκνωση των δασών και η επέκταση των πόλεων και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων ανοίγουν δρόμους για την προσαρμογή των μικροβίων στα ανθρώπινα σώματα, τονίζει στο “The Nation” η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σόνια Σαχ» .
Τούτων δεδομένων το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε εν μέσω πανδημίας είναι να σταματήσουμε την περιβαλλοντοκτόνα παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Οι υπογραφές διαμαρτυρίας είναι κι αυτές ένας τρόπος.

Υπόγραψε κι εσύ στο:https://www.change.org/p/%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-withdrawal-of-the-anti-environmental-bill

Το σκεπτικό του κειμένου συλλογής υπογραφών

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:
1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης
2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)
3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών
4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών
5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις
Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος: Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση.
Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι έρχεται προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά  ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του.