ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Με τη βοήθεια του (ΜΕ)Θεού

 

Η είδηση έκανε από το πρωί τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας ποικίλα σχόλια. Όπως αρχικά ανακοινώθηκε, θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μεταφέρθηκε «προληπτικά» σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας — από εκείνες που οι γιατροί ψάχνουν αγωνιωδώς κι απεγνωσμένα, για ανθρώπους που νοσούν σοβαρά. Όπως σίγουρα κατανοεί ο καθένας, οι λέξεις «προληπτικά» και «ΜΕΘ» στην ίδια πρόταση αποτελούν μία κάποια πρόκληση.

Έπειτα από την κατακραυγή η είδηση άλλαξε λίγο — δεν εισήχθη σε ΜΕΘ ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) «η οποία διαμορφώθηκε ειδικά γι’ αυτόν», και πάλι όμως «προληπτικά», «με ήπια συμπτώματα». Ακόμα κι έτσι, η εισαγωγή έγινε σε αντίθεση με όσα ο ΕΟΔΥ προτείνει σε οποιονδήποτε άλλο πολίτη (πλην πολιτικών και μεγαλοεπιχειρηματιών) νοσήσει ήπια — η «πλέμπα» καλείται να μείνει σπίτι της και να ξεπεράσει την ασθένεια μόνη της.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως «θα το ξεπεράσει με τη βοήθεια του Θεού». Δεν έχουμε καμία διάθεση για ναζιστικού τύπου προτάγματα όπως «κανένας αρνητής του ιού σε ΜΕΘ». Όμως η φερόμενη ρήση του Αρχιεπισκόπου επιδεικνύει για ακόμα μία φορά την συμπεριφορά Εκκλησίας και ιεραρχών απέναντι στην κοινωνία και την επιστήμη, και την επίμονη άρνησή τους να τις σεβαστούν, ακόμα κι όταν μέλη της Εκκλησίας πεθαίνουν ή νοσούν από τον ιό.

Ευχόμαστε καλή ανάρρωση στον Αρχιεπίσκοπο, αλλά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η ανάρρωση αυτή θα έρθει με τη βοήθεια των γιατρών και των νοσηλευτών, και όχι με τη βοήθεια του όποιου θεού. Θα έρθει μάλιστα παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και ο «θεσμός» του οποίου προΐσταται έχουν κάνει τα αδύνατα δυνατά για να συνεχιστεί η λειτουργία της μηχανής παραγωγής χρημάτων που ονομάζεται Εκκλησία, μεταδίδοντας τον ιό σε πιστούς και απίστους, και δυσχεραίνοντας το έργο ακριβώς των ίδιων ανθρώπων στους οποίους οι ιερείς έπειτα σπεύδουν για ιατρική βοήθεια.

Διότι αυτοί οι άνθρωποι, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, που λοιδωρούνται ξανά και ξανά όποτε απαιτούν ενίσχυση του ΕΣΥ και αξιοπρέπεια, θα κάνουν σίγουρα ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αναρρώσει, όχι μόνο ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά κάθε πολίτης που θα βρεθεί στα χέρια τους, ασχέτως του αν «πιστεύει» στον ιό και ασχέτως του πόσους άλλους έχει θέσει σε κίνδυνο.