ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Μπουρνούς προς Σκρέκα: Να ανακληθούν άμεσα οι δασικοί χάρτες

 

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, απέστειλε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την ανάγκη άμεσης ανάκλησης των δασικών χαρτών της Λέσβου.

Ο Γιάννης Μπουρνούς τονίζει ότι έγινε δέκτης παραπόνων από δεκάδες πολίτες και φορείς του νησιού σχετικά με τον μεγάλο αριθμό λαθών που εμπεριέχονται στον εν λόγω χάρτη: Έχουν χαρτογραφηθεί ως δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, πλήθος εκτάσεων με αμπέλια, ελαιόδεντρα, οπωροφόρα δέντρα και βοσκοτόπια όπου ασκείται γεωργική δραστηριότητα. 

Επιπλέον, η χαρτογράφηση απεικονίζει και χαρακτηρίζει ως δασικές ακόμα και εκτάσεις που, βάσει τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές και άλλες που έχουν αποχαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Γιάννης Μπουρνούς επικαλείται την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και το Τμήμα Βορείου Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που αναφέρουν ότι οι δασικοί χάρτες συντάχθηκαν βάσει συνδυασμού αεροφωτογραφιών του 1945 και δορυφορικών φωτογραφιών, χωρίς τη διενέργεια επιτόπιων αυτοψιών ούτε δειγματοληπτικά.

Η προβληματική αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός αγροτών, κτηνοτρόφων και, γενικά, νόμιμων ιδιοκτητών γης να κινδυνεύει να χάσει τις γεωργικές του εκμεταλλεύσεις.

Η δε τρίμηνη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να απομακρύνει τους κινδύνους, να απωλέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού τα χωράφια και τα βοσκοτόπια τους, καθώς και την δυνατότητα αντίστοιχης επιδότησης και ένταξης σε επιδοτούμενα παραγωγικά προγράμματα.

Επιπλέον, τονίζει ο Γιάννης Μπουρνούς, το κόστος για την υποβολή ορθώς τεκμηριωμένης ένστασης είναι δυσβάσταχτο για όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, εφόσον σε αυτό προστίθεται η προσφυγή σε ιδιώτες δασολόγους, τοπογράφους και δικηγόρους.

Ακόμα, δε, και η παράταση της τρίμηνης προθεσμίας και οι διορθώσεις που ενδεχομένως πραγματοποιηθούν δεν δύνανται να αποτυπώσουν την πραγματική κατάσταση, αφού αρκετοί ιδιοκτήτες δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν ένσταση με αποτέλεσμα να χάσουν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των εκμεταλλεύσεων τους, ενώ θα εκμηδενιστεί και η αξία της γης τους.

Με βάση τα παραπάνω, ο Βουλευτής ζητά την ανάκληση του αναρτημένου δασικού χάρτη της Λέσβου και την αναμόρφωση του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και την ανάδοχο εταιρεία, με βάσει τα πραγματικά δεδομένα, ώστε να μην επιβαρυνθούν ακόμα μια φορά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με πρόσθετα έξοδα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. 

Η γενικευμένη κρίση, τα πολυεπίπεδα προβλήματα του νησιού μας, τα έξοδα για την επανακτηματογράφηση στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης και Γέρας, τα έξοδα για το Κτηματολόγιο όλης της υπόλοιπης Λέσβου συνηγορούν προς αυτή την λύση.

 

Μυτιλήνη, 16 Φεβρουαρίου 2021

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα

 

Κύριε Υπουργέ,

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες της Λέσβου. Από την πρώτη στιγμή έγινα δέκτης παραπόνων και διαμαρτυριών τόσο συμπολιτών μου όσο και φορέων του νησιού, σχετικά με τον μεγάλο αριθμό λαθών που εμπεριέχονται στον εν λόγω χάρτη. Συγκεκριμένα, έχουν χαρτογραφηθεί ως δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, πλήθος εκτάσεων με αμπέλια, ελαιόδεντρα, οπωροφόρα δέντρα και βοσκοτόπια όπου ασκείται γεωργική δραστηριότητα. Επιπλέον, η χαρτογράφηση απεικονίζει και χαρακτηρίζει ως δασικές ακόμα και εκτάσεις που, βάσει τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές και άλλες που έχουν αποχαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Επί του θέματος έχουν τοποθετηθεί δημοσίως η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και το Τμήμα Βορείου Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι οι δασικοί χάρτες συντάχθηκαν βάσει συνδυασμού αεροφωτογραφιών του 1945 και δορυφορικών φωτογραφιών, χωρίς τη διενέργεια επιτόπιων αυτοψιών ούτε δειγματοληπτικά. 

Η προβληματική αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός αγροτών, κτηνοτρόφων και, γενικά, νομίμων ιδιοκτητών γης να κινδυνεύει να χάσει τις γεωργικές του εκμεταλλεύσεις. Η ορισθείσα, δε, τρίμηνη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να απομακρύνει τους κινδύνους, να απωλέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού τα χωράφια και τα βοσκοτόπια τους, καθώς και την δυνατότητα αντίστοιχης επιδότησης και ένταξης σε επιδοτούμενα παραγωγικά προγράμματα. 

Περαιτέρω, σας επισημαίνω ότι το κόστος για την υποβολή ορθώς τεκμηριωμένης ένστασης είναι δυσβάσταχτο για όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, εφόσον σε αυτό προστίθεται η προσφυγή σε ιδιώτες δασολόγους, τοπογράφους και δικηγόρους. Ακόμα, δε, και η παράταση της τρίμηνης προθεσμίας και οι διορθώσεις που ενδεχομένως πραγματοποιηθούν δεν δύνανται να αποτυπώσουν την πραγματική κατάσταση, αφού αρκετοί ιδιοκτήτες δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν ένσταση με αποτέλεσμα να χάσουν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των εκμεταλλεύσεων τους, ενώ θα εκμηδενιστεί και η αξία της γης τους.

Με βάση τα παραπάνω, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάκληση του αναρτημένου δασικού χάρτη της Λέσβου και η αναμόρφωση του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και την ανάδοχο εταιρεία, με βάσει τα πραγματικά δεδομένα, ώστε να μην επιβαρυνθούν ακόμα μια φορά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με πρόσθετα έξοδα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Η γενικευμένη κρίση, τα πολυεπίπεδα προβλήματα του νησιού μας, τα έξοδα για την επανακτηματογράφηση στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης και Γέρας, τα έξοδα για το Κτηματολόγιο όλης της υπόλοιπης Λέσβου συνηγορούν προς αυτή την λύση.

Σας καλώ να προβείτε άμεσα σε ανάκληση και διόρθωση των Δασικών Χαρτών με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε αφενός να αποτυπωθούν ορθώς οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αφετέρου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την προστασία των Δασικών Οικοσυστημάτων.

 

Ιωάννης Μπουρνούς

                                                     Βουλευτής Ν. Λέσβου 

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία