ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Οικονομία

Νέα ΚΑΠ: Προσπάθεια επαναφοράς του σεναρίου της Εξωτερικής Σύγκλισης

 

Τα τελευταία νέα από τις Βρυξέλες που αφορούν τους Έλληνες αγρότες δεν είναι καθόλου ευχάριστα,αναφέρει στην προσωπική του διαδικτυακή ιστοσελίδα, ο πρώην Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης αφού, όπως φαίνεται, κάποιες χώρες, προσπαθούν να επαναφέρουν το σενάριο της πλήρους σύγκλισης των ανά εκτάριο άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Σε περίπτωση υλοποίησης μιας τέτοιας απόφασης  η χώρα μας θα χάσει το 40% των άμεσων ενισχύσεων που παίρνει!

Ας δούμε παρακάτω ολόκληρη την ανάρτηση του κ. Χαράλαμπου Κασίμη ο οποίος ως πρώην  Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, έχει χειριστεί με επιτυχία και γνωρίζει πολύ καλά τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις.

«Ο Λιθουανός πρόεδρος GitanasNausėda, προσερχόμενος την Σύνοδο Κορυφής χθες, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της χώρας του δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι υποσχέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2013 για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων σε σχέση με τις άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο στη γεωργία δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμα, γεγονός που παραμένει ένα επώδυνο ζήτημα για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, οι χώρες του Βίζεγκραντ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ανέδειξαν το ίδιο ζήτημα ως σημαντικής προτεραιότητας για τις διαπραγματεύσεις.

Φαίνεται ότι η υπόθεση της πλήρους ‘εξωτερικής’ σύγκλισης στην κατανομή των άμεσων ενισχύσεων των αγροτών, μεταξύ παλιών και νέων κρατών-μελών, επαναφέρεται ως διαπραγματευτικό χαρτί στο τραπέζι των συζητήσεων για το ΠΔΠ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο/κοινοτικό προϋπολογισμό) και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η χώρα μας έχει τη 2η μεγαλύτερη άμεση ενίσχυση ανά εκτάριο από όλες τις χώρες της ΕΕ. Η ενίσχυση που λαμβάνουμε ανά εκτάριο είναι σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ.
Η Επιτροπή στις θέσεις της για το ΠΔΠ 2021-2027 έχει προτείνει μερική σύγκλιση των ενισχύσεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το κόστος της να το επωμισθεί το σύνολο των κρατών-μελών και όχι μόνο τα κράτη-μέλη των οποίων οι ενισχύσεις είναι ανώτερες του μέσου όρου της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, έχει προτείνει να καλυφθεί σε έξι ίσα βήματα το 50% της απόστασης των χωρών που βρίσκονται κάτω από το 90% του μέσου όρου της ΕΕ, με 1ο έτος το 2022 και τελευταίο το 2027. Η χρηματοδότηση αυτής της διαφοράς θα προέρχεται από όλα τα κράτη-μέλη, αναλογικά, κάτι που επιβεβαιώνεται και στην αναθεωρημένη πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου CharlesMichel σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής. Σε αυτή την πρόταση οι απώλειες για τη χώρα μας είναι μικρές και δεν ξεπερνούν το 4% των πόρων σε τρέχουσες τιμές.

Όμως, στο σενάριο πλήρους σύγκλισης των ενισχύσεων, όλα τα κράτη-μέλη θα λαμβάνουν τον κοινοτικό μέσο όρο ενισχύσεων ανά εκτάριο. Σε αυτή την περίπτωση οι αναγκαίοι πόροι αναμένεται να μεταφερθούν από τις χώρες με υψηλές ενισχύσεις ανά εκτάριο, προς τις χώρες με τις χαμηλές ενισχύσεις
ανά εκτάριο, ώστε όλοι να καταλήξουν στον μέσο όρο της ΕΕ.
Έχει εκτιμηθεί ότι, σε αυτό το ενδεχόμενο, οι απώλειες για την χώρα μας θα ξεπεράσουν το 40% του συνόλου των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή κοντά στα 900 εκατ. ετησίως περίπου.

Σενάριο καταστροφικό για την ελληνική γεωργία!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πολύ νωρίς συνάψει συμμαχίες με άλλα κράτη-μέλη για να αντιπαλέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είχε συγκροτήσει ισχυρό διαπραγματευτικό φάκελο για να υπερασπιστεί τη θέση της και φαινόταν ότι το ενδεχόμενο πλήρους σύγκλισης απομακρυνόταν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίχθηκε στον φάκελο και τα επιχειρήματα που οικοδομήσαμε αλλά ούτε τις συμμαχίες σφυρηλάτησε ούτε και φάνηκε να είναι σε επαγρύπνηση. Επαναπαύθηκε σε μια εικόνα υπαναχώρησης των χωρών Βίζεγκραντ και αποδοχής της πρότασης της Επιτροπής για σύγκλιση των χωρών κάτω από το μέσο όρο στο 50% της διαφοράς μέχρι το τέλος της νέας προγραμματικής περιόδου.

Τώρα το θέμα επανέρχεται απειλητικά ή τουλάχιστον ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί από ένα σημαντικό αριθμό χωρών.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τι κάνουν άραγε;

Οι πρωθυπουργοί αρκετών χωρών, προσερχόμενοι, ανέφεραν ότι στις προτεραιότητές τους είναι η στήριξη του αγροτικού τομέα. Όχι όμως και ο δικός μας πρωθυπουργός.

Αναφορά στον αγροτικό τομέα δεν υπήρχε ούτε στις προτεραιότητες της επιτροπής Πισσαρίδη, όπως συνοπτικά αναφέρθηκαν στην Σύσκεψη του πρωθυπουργού με τα μέλη της επιτροπής, υπουργούς και κοινωνικούς εταίρους προ ημερών. Στην οποία σύσκεψη άλλωστε δεν συμμετείχε καν ο αρμόδιος υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδης.

Κάθε μέρα που περνάει ο αγροτικός κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει τον αγροτικό τομέα ούτε στις στρατηγικές, αναπτυξιακές προτεραιότητές της αλλά ούτε και στις καθημερινές διαχειριστικές της.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι το μόνο που απομένει, είναι να ελπίζουμε στην επιμονή της Επιτροπής στην πρότασή της για σταδιακή μερική σύγκλιση, στις καραμπόλες της διαπραγμάτευσης άλλων κρατών-μελών κατά της πλήρους σύγκλισης, αλλά και στο κρυφό χαρτί των αδιάθετων υπολοίπων στη νέα πρόταση του Προέδρου του Συμβουλίου CharlesMichel, το ύψος των οποίων πλησιάζει το κόστος μιας πλήρους σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων.