ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Νίκος Παππάς : Από την Αριστερά ως το Κέντρο για μια παράταξη νίκης

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η «Εποχή» συμμετέχοντας στη συζήτηση για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας, απευθύνει ένα κοινό ερώτημα και στους τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος: «Τι κατά τη γνώμη σας προέχει να αλλάξει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη λειτουργία και στην πολιτική του σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να επανακάμψει;».

Νίκος Παππάς : Από την Αριστερά ως το Κέντρο για μια παράταξη νίκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απώλεσε ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος από τμήματα των ψηφοφόρων που ονομάζουμε κεντρώα, κεντροαριστερά, μετριοπαθή, όπως και από τη νεολαία, τα οποία έρχονταν στην κάλπη μας, με συνέπεια, από το 2012. 

Δεν μπορούμε ούτε να εθελοτυφλούμε, ούτε να μη βλέπουμε την ανάγκη επανασυσπείρωσης αυτών των ανθρώπων. Δεν μπορούμε να μην αποδεχθούμε ότι αυτός είναι ο μονόδρομος για να επαναδιεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση και να καταστήσουμε το πρόγραμμά μας εφαρμόσιμο.

Η απώλεια της στήριξης χιλιάδων ανθρώπων δεν προέκυψε μόνο από τις «παραφωνίες» που αλλοίωσαν το μήνυμά μας, τις ελλιπείς, κατά τα τελευταία χρόνια, επαφές μας με τους φορείς της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την επιμονή μας να εμφανιζόμαστε ως «καλοί διαπραγματευτές», που έφερε στον νου του κόσμου δύσκολες στιγμές διαπραγμάτευσης και τρόμαξε μισθωτούς εργαζόμενους, αλλά και κομμάτια της μεσαίας τάξης. 

Προέκυψε και από σειρά οργανωτικών καθυστερήσεων και μη υλοποίησης των συλλογικά ψηφισμένων αποφάσεών μας.

Στη διεύρυνση, η οποία ξεκίνησε το 2012, που μας έφερε στην κυβέρνηση το 2015 και που μας έδωσε το «δάνειο» του 32% το 2019, μπήκε φρένο πριν από τέσσερα χρόνια. Ο δε μετασχηματισμός ακυρώθηκε. Αυτά έγιναν για λόγους αντικειμενικούς, αλλά και υποκειμενικούς.

Η διεύρυνσή μας ήταν μια πολιτική που άλλαξε τον πολιτικό χάρτη στην Ελλάδα, αλλά και τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Δεν μπορεί ούτε να υποτιμηθεί, ούτε να ακυρωθεί η συμβολή της εκ των υστέρων.

Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να μιλάμε για «ασπόνδυλο πολυσυλλεκτισμό». Ειδικά, όταν αναφερόμαστε σε μια συμπαράταξη ανθρώπων, ψηφοφόρων, αλλά και μελών μας πλέον –και όχι «επισκεπτών» ή κάποιων «ανεκπαίδευτων»– που ήρθαν δίπλα μας, περήφανοι για τις επιλογές τους, με γεμάτες ιστορικές αποσκευές, με καταγεγραμμένους αγώνες.

Η ανάγκη επανεκκίνησής μας σε αυτή την κατεύθυνση είναι μεγάλη. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία ευρύτατη παράταξη, όπως ακριβώς περιγράφεται στη διακήρυξή μας, από την Αριστερά ως το Κέντρο που θα μας πάει ως τη νίκη. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι η επιστροφή μας στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής Αριστεράς, καθώς τα καράβια, τα ευρύχωρα καράβια όπως το δικό μας, έχουν φτιαχτεί για τις ανοιχτές θάλασσες της πολιτικής και της προοπτικής των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών.

Ψευτοδιλήμματα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα στα οποία συλλογικά πρέπει να απαντήσουμε. 

Πρέπει άμεσα να επαναπροσεγγίσουμε τα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, τα οποία έχουν προσδοκίες για βελτίωση της ζωής τους και για κοινωνική κινητικότητα. 

Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τις καταστατικές μας προβλέψεις, οι οποίες έχουν μείνει ανενεργές, για εκλογή των οργάνων και των Νομαρχιακών Επιτροπών από τη βάση, για λόγο στα μέλη και μέσω δημοψηφισμάτων, για οικοδόμηση δικτύων στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό και στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. 

Οφείλουμε, τέλος, να διαμορφώσουμε άμεσα τους όρους της αντιπαράθεσής μας με τον κ. Μητσοτάκη, που θα μας οδηγήσουν και στη νίκη επί της ΝΔ. Μια πολιτική, δηλαδή, που θα αφορά από ζητήματα καθημερινότητας και δίκαιης ανάπτυξης ως τα εθνικά θέματα, στα οποία δεν θα πρέπει να συναινέσουμε σε «λύσεις» που αποκλίνουν από το διεθνές δίκαιο και αποσταθεροποιούν την περιοχή, υπονομεύοντας την προοπτική της ειρηνικής συνανάπτυξης των λαών της περιοχής.