ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Νεκρός 34χρονος -πλήρως εμβολιασμένος- από covid / Περίμενε κρεββάτι σε ΜΕΘ

 

Την Τετάρτη (10/11) χάθηκαν 70 άνθρωποι από covid. Ο ένας ήταν 34 χρονών και πλήρως εμβολιασμένος. Διακομίσθηκε στο «Γ.Ν. ΓΕΝΗΜΑΤΑΣ» με αναπνευστική ανεπάρκεια την Κυριακή. Διασωληνώθηκε εκτός ΜΕΘ λίγες ώρες μετά. Κατέληξε έπειτα από δυο μέρες περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντα θανάτου

 Η γιατρός της κλινικής covid του «Γ.Ν. ΓΕΝΗΜΑΤΑΣ» εξιστορεί με μια ανάσα:
«Ένας νέος άνθρωπος, πλήρως εμβολιασμένος από τον Ιούλιο. Δούλευε στην εστίαση. Ήρθε με συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας. Ήταν σπίτι του όταν μέτρησε το οξυγόνο. Είδε ότι ήταν πολύ χαμηλό και ήρθε στο νοσοκομείο. Είχε υποκείμενο νόσημα, με την έννοια ότι ήταν παχύσαρκος. Στο νοσοκομείο μπήκε στο κρεβάτι της covid κλινικής. Και χρειάστηκε να μπει απευθείας σε οξυγόνο υψηλής ροής. Του εξηγήσαμε πολύ αναλυτικά, ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσει σε διασωλήνωση αν επιβαρυνθεί το επόμενο διάστημα. Η πορεία του εξελίχθηκε σε λίγες ώρες. Το μεσημέρι της Κυριακής είχε διασωληνωθεί. Στα γνωστά λεγόμενα αναπνευστηράκια. Τα πρόχειρα, τα οποία είναι αποκλειστικά για μεταφορά ασθενών. Ο άνθρωπος ήταν σε ένα θάλαμο στην αρχή της κλινικής, έπρεπε να περπατήσει -αν υποθέσουμε ότι μπορούσε- μπροστά από 10 δωμάτια για να φτάσει στους νοσηλευτές. Σε ένα δωμάτιο με κλειστή πόρτα, λόγω covid. Πόρτα που δεν έχει παράθυρο, διασωληνωμένος άρρωστος.

Με τους νοσηλευτές και τους γιατρούς του συγκεκριμένου τμήματος να  μετράνε αναστολές εργασίας, να είναι στο πόδι 2 χρόνια, χωρίς άδειες και ρεπό. Ο άνθρωπος 34 χρονών, δηλώνεται στο ΕΚΑΒ -στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται τις κλίνες ΜΕΘ- και δεν βρέθηκε κρεβάτι μέχρι και 48 ώρες μετά. Ο άνθρωπος κατέληξε».

Όταν λέμε δεν βρέθηκε κρεβάτι εννοούμε ότι δεν βρέθηκε σε καμιά μονάδα εντατικής θεραπείας στην Αττική;
«Ναι, πουθενά».

Οπότε αυτό που λένε ότι υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ είναι ψέμα;
«Φυσικά. Δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα ένας 34χρονος άνθρωπος -πλήρως εμβολιασμένος- έμεινε σε κοινό θάλαμο, διασωληνωμένος και κατέληξε τραγικά. ΠΕΘΑΝΕ».

Τι διαφορά θα υπήρχε αν ήταν σε ΜΕΘ;
«Έχει τεράστια διαφορά η διασωλήνωση σε ΜΕΘ. Εκεί γίνεται σωστή παρακολούθηση με μόνιτορ, με εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν έχει καμία σχέση με τον αναπνευστήρα που είναι για απλή διακομιδή μεταφορά ασθενών. Μόνο ο εξοπλισμός και το προσωπικό σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας, σημαίνουν τελείως διαφορετική παρακολούθηση του αρρώστου. Είναι εντατική παρακολούθηση. Αυτό που λέει η λέξη».

Η κυβέρνηση επιμένει: Κανονική η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ

Μία μέρα μετά -την Πέμπτη 11/11- κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, πνευμονολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία από το 2006 και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας- Μίνα Γκάγκα, ρωτήθηκε τι σημαίνει να βρίσκεται κάποιος ασθενής διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ.

Και το εξήγησε ως εξής: «Πολλές φορές κάποιος άρρωστος που είναι στην κλινική ή στα επείγοντα ενός νοσοκομείου, βαραίνει απότομα – κάτι που στον κορονοϊό συμβαίνει συχνά – και χρειάζεται να διασωληνωθεί. Αυτό συμβαίνει όποτε και όταν χρειάζεται. Αν δεν υπάρχει μονάδα μέσα στο νοσοκομείο, αναμένουμε το ΕΚΑΒ να τον μεταφέρει σε άλλο νοσοκομείο που υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, που τα άτομα είναι αιμοδυναμικά ασθενείς, έχουν κολπική μαρμαρυγή, χρειάζονται ινότροπα κ.λπ… και είναι πάρα πολύ επίφοβη η μεταφορά τους.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε να τους κρατήσουμε σε μονάδες χειρουργείων, σε άλλους θαλάμους κατάλληλα διαμορφωμένους, ή σε άλλα κρεβάτια κλινικής με αναπνευστήρα, με monitorμε συνθήκες δηλαδή -που δεν είναι συνθήκες ΜΕΘ- ωστόσο μπορούν να κρατήσουν έναν διασωληνωμένο ασφαλή.

Επομένως, υπάρχουν φορές που μπορούμε να διακομίσουμε, υπάρχουν και φορές που για πολλούς λόγους δεν μπορούμε. Για τον κάθε ασθενή μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Σε κάποια νοσοκομεία έχουμε διαμορφώσει χώρους χειρουργείων, όπου οι αναπνευστήρες, η υποστήριξη και η διασωλήνωση είναι όλα κανονικά».

 

Εκατοντάδες “κανονικοί” θάνατοι

Τον Μάιο του 2021 ο Σπύρος Ζακυνθινός, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», παραχώρησε στο 2020mag.gr μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Από αυτήν αντιγράφουμε:

Υπάρχουν ακόμα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό;
«Φυσικά και υπάρχουν. Εκτός ΜΕΘ, ο διασωληνωμένος ασθενής, αν μείνει παραπάνω από μερικά 24ωρα, θα πεθάνει σίγουρα. Αν προλάβει και μπει στη ΜΕΘ μέσα σε ένα με δύο 24ωρα, μπορεί να επιβιώσει. Είναι σαν να έχεις έναν ασθενή σε χωράφι, όταν τον έχεις διασωληνωμένο σε κοινή κλίνη ενός νοσοκομείου. Και μιλάμε για τον “Ευαγγελισμό”, που είναι από τα καλύτερα νοσοκομεία. Σκεφτείτε άλλα νοσοκομεία, που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία και καλές κλινικές εκτός ΜΕΘ».

Γίνεται η αναπληρώτρια υπουργός και εν ενεργεία γιατρός, να μη γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει; Λέει ψέμματα; Έχει άγνοια;

Όπως και να έχει, η κυβερνητική επιλογή φαίνεται να είναι σαφής: Θα υπερασπιστεί το αφήγημα της, “πατώντας” πάνω σε νεκρούς. Που πλέον έχουν φτάσει τους 70 την ημέρα.