ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Κόσμος

Νότια Αφρική: «Aχτίδα ελπίδας» για την Omicron αλλά και προσοχή*

Η σημαντική μείωση του αριθμού των μολύνσεων από την παραλλαγή Omicron τις τελευταίες ημέρες στη Νότια Αφρική, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου, έχει δημιουργήσει «μια αχτίδα ελπίδας» στην επιστημονική κοινότητα.

«Η πλημμυρίδα των κρουσμάτων Omicron στη Νότια Αφρική φαίνεται να εξαντλείται τόσο γρήγορα όσο είχε διογκωθεί», γράφει η Washington Post.

Ο κορυφαίος ειδικός των μολυσματικών ασθενειών της Νότιας Αφρικής, Salim Abdool Karim, δήλωσε την Τετάρτη ότι «η κορύφωση της επιδημίας των νέων κρουσμάτων Omicron πέρασε γρήγορα στη Νότια Αφρική» και ότι αναμένει ότι «όλες σχεδόν οι χώρες βρίσκονται στον ίδιο δρόμο».

Η Νότια Αφρική ήταν η πρώτη που είδε το κύμα Omicron και «ο κόσμος παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξή του στη χώρα, για να ξέρει τι να περιμένει».

Η Marta Nunes, ερευνήτρια στο Τμήμα Εμβολίων και Ανάλυσης Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής Witwatersrand, επιβεβαιώνει στο πρακτορείο ειδήσεων ότι το κύμα μόλυνσης στην Omicron ήταν «μικρό» και διαβεβαιώνει ότι «δεν είναι σπάνιο, στην επιδημιολογία, να παρατηρείται μια πολύ ισχυρή αύξηση, όπως αυτή που παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο, και να ακολουθείται από ξαφνική μείωση».

Στην επαρχία Γκαουτένγκ, το επίκεντρο της πανδημίας στη Νότια Αφρική, όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια, υπήρχαν 16.000 κρούσματα στις 12 Δεκεμβρίου, πριν αρχίσει η συνεχής καθημερινή πτώση. Από την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, η επαρχία έχει μόνο 3.300 νέα κρούσματα.

Ένα άλλο ενθαρρυντικό σημάδι, μια μελέτη που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής -που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί- φαίνεται να επιβεβαιώνει προηγούμενα δεδομένα ότι η Omicron οδηγεί σε λιγότερες νοσηλείες και σοβαρές παρενέργειες από άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

Από την ώρα που ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων Covid-19 «αυξήθηκε κατακόρυφα από τα μέσα Νοεμβρίου, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και οι νοσηλείες δεν έχουν ακολουθήσει την ίδια καμπύλη», τονίζει το Africanews.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «άτομα που μολύνθηκαν από την Omicron στη Νότια Αφρική μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 30 Νοεμβρίου, είχαν πιθανότητα να νοσηλευτούν λιγότερο από το 80% όσων μολύνθηκαν με άλλη παραλλαγή», αναφέρει το Al-Jazeera.

Προσοχή

Όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής μορφής Covid, θα είναι 70% χαμηλότερη για τους ασθενείς με Omicron, σε σύγκριση με άτομα που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta και νοσηλεύτηκαν μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με δύο άλλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη σε μικρότερα δείγματα, στη Σκωτία και την Αγγλία.

Παρά τις «αχτίδες ελπίδας», η επιστημονική κοινότητα καλεί για προσοχή, υπογραμμίζει ο The Guardian. «Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς γιατί τα κρούσματα που παρατηρούνται είναι λιγότερο σοβαρά και η κατάσταση στη Νότια Αφρική – όπου ο πληθυσμός είναι πολύ νέος – μπορεί να μην μπορεί να μεταφερθεί σε άλλες χώρες που πλήττονται από την Omicron», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Ο καθηγητής Karim υπενθυμίζει επίσης, στην Washington Post, ότι «περισσότερο από το 70% των Νοτιοαφρικανών έχουν ήδη μολυνθεί με μια προηγούμενη παραλλαγή, που πιθανώς οδηγεί σε μια πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

 

*https://www.courrierinternational.com/article/covid-19-omicron-le-nombre-de-contaminations-en-forte-baisse-en-afrique-du-sud