Ο διευθυντής του Βήματος περιέγραψε την Κυριακή την ψυχολογική κατάσταση του κ. Μητσοτάκη, τον τελευταίο καιρό. «Ο κ. Μητσοτάκης πέρασε της ψυχής του τον τάραχο τον περασμένο Αύγουστο», έγραψε ο κ. Α. Καρακούσης. «Είναι ακριβές ότι εκεί στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου πέρασε δύσκολες και αποδιοργανωτικές μέρες».
Ο πρωθυπουργός έκανε μια προσπάθεια προσωπικής ανασυγκρότησης, με τη συνέντευξη τύπου τον Αύγουστο, μόλις έσβησαν οι φωτιές. Αλλά εκνευρίστηκε με την πρώτη δύσκολη ερώτηση δείχνοντας ότι είναι ευάλωτος. Στη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη επίσης έδειξε σημάδια εκνευρισμού. Είναι προφανές ότι δυσκολεύεται να κινηθεί σε μη προστατευμένο περιβάλλον και να διαχειριστεί την αμφισβήτηση.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές κλόνισαν την εικόνα που του είχε επιτρέψει «να εμφανίζεται κυρίαρχος στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι », εξήγησε ο κ. Καρακούσης. «Ήταν μια πραγματική κρίση, στο αποτέλεσμα της οποίας διαμορφώθηκε το πρώτο πεδίο ευθείας αμφισβήτησης».
Ύστερα ήρθαν οι προσωπικές αποδοκιμασίες, στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη. Θυμωμένος, ο κ. Μητσοτάκης αρχικά τις απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε παρατήρηση στον γραμματέα του ΚΚΕ που δεν τις είχε αποτρέψει. Αλλά το φαινόμενο των μαζικών αποδοκιμασιών, που συχνά καταλήγουν σε ύβρεις, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Τις προάλλες ήταν στο γήπεδο της ΑΕΚ, αυτή την Κυριακή στου ΠΑΟΚ και σε άλλα γήπεδα και δεν πρόκειται για χουλιγκάνους: στο Σάββατο το βράδυ στο Κατράκειο στη Νίκαια, ένα ολόκληρο θέατρο άρχισε να τραγουδάει εν χορώ το γνωστό υβριστικό σύνθημα κατά του πρωθυπουργού.
Το φαινόμενο έχει πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Από τότε που χρεοκόπησε η χώρα το 2009, σημειώθηκαν σποραδικές αποδοκιμασίες κατά πρωθυπουργών, που είχαν όμως να επιβάλλουν σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Αλλά ξέσπαγαν με κάποια αφορμή, όπως μια επίσκεψη του Γ.Παπανδρέου ή του Α. Σαμαρά, μια συγκέντρωση εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών στην περίπτωση του Τσίπρα. Και δεν ήταν ποτέ τόσο μαζικές.
Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης παραμένει δημοφιλής, αν και με μικρότερα ποσοστά απ ότι πριν το καλοκαίρι. Αλλά συγχρόνως υπάρχει μια αυξανόμενη μερίδα της κοινής γνώμης που δυσφορεί ή και είναι αγανακτισμένη μαζί του. Μια εξήγηση είναι ότι η υπερ-προστασία που τού παρέχουν τα ΜΜΕ εμποδίζει την εκτόνωση, μέσω των μέσων ενημέρωσης, όσων πολιτών έχουν διαφορές με την πολιτική του. Καμιά φορά δηλαδή, το σφιχταγκάλιασμα κάνει κακό..
Οι εκδηλώσεις αυτές εκφράζουν πάντως και βαθύτερες κοινωνικές διεργασίες, που ίσως προμηνύουν αυθόρμητες εκρήξεις. Συγχρόνως φαίνεται ότι το πριγκιπικό στιλ του προέδρου της ΝΔ, ένας συνδυασμός έπαρσης και ελιτισμού που λειτουργούσε υπέρ του τον καιρό του Μωυσή, αρχίζει και στρέφεται εναντίον του.
Στο άρθρο του στο Βήμα, ο κ Καρακούσης λέει ότι μετά τις « αποδιοργανωτικές μέρες» στα τέλη Αυγούστου, ο πρωθυπουργός «ανέλαβε γρήγορα δυνάμεις και επιχείρησε να ανασυγκροτήσει την κυβέρνηση, στρέφοντας κυρίως το ενδιαφέρον της στην οικονομία, στις ευκαιρίες και στις δυνατότητες που αυτή προσφέρει». Η χθεσινή συμπεριφορά του πρωθυπουργού με τους σεισμόπληκτους, ένα μείγμα ελιτισμού (“θα την φτιάξουμε την πόλη από την αρχή, σωστά αυτή τη φορά” ) και νευρικότητας, δείχνει ότι η ψυχολογική ανάκαμψη δεν έχει ολοκληρωθεί.