ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Κόσμος

Οι Γερμανοί πάνε για Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο-τελειώνουν τους Χριστιανοδημοκράτες

Ένα μήνα πριν τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, ένα πράγμα φαντάζει σχεδόν σίγουρο: Μετά από τα 16 χρόνια της Ανγκελα Μέρκελ, η  καγκελαρία θα αλλάξει ένοικο και χρώμα: Ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, Αρμιν Λάσετ αποδεικνύεται «κουτσό άλογο». Όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Θανάσης Βέγγος , «Μουλάρι ο Αστραχάν»! Η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico γράφει ορθά κοφτά ότι «ο Λάσετ έχει  αποτύχει μέχρι στιγμής  να πείσει τους πολίτες ότι είναι ένας άξιος διάδοχος της Μέρκελ».
Αλλά και ο Βαυαρός πρωθυπουργός και εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών, Μάρκους Ζέντερ δεν διστάζει να το παραδεχτεί: «Για εμάς ο κίνδυνος να πάμε στην αντιπολίτευση είναι πραγματικός», είπε χαρακτηριστικά ο Ζέντερ.
Σύμφωνα με ένα εβδομαδιαίο βαρόμετρο που  δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Bild am Sonntag ,οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν υποχωρήσει δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες και βρίσκονται μόλις στο 22% , μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες του υποψήφιου καγκελάριου Ολαφ Σολτς. Στην Τρίτη θέση ακολουθούν οι Πράσινοι με 17%, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες από την περασμένη άνοιξη ,που ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα της Ανναλένα Μπέρμποκ για την καγκελαρία. Μια υποψηφιότητα που δέχτηκε βέβαια σκληρές και πολλές φορές ανοίκειες επιθέσεις.
Για τον Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο , το χειρότερο είναι ότι αν χάσει στις εκλογές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην εκλεγεί καν βουλευτής στην Μπούντεσταγκ, όπως προβλέπει η βερολινέζικη συμβουλευτική εταιρεία «Johanssen &Kretschmer».

«Η κεντροδεξιά της Μέρκελ ξεθωριάζει» ,γράφει η Politico . «Το CDU και το CSU πρέπει να ξεκουραστούν στην αντιπολίτευση. Κυβέρνησαν αυτήν τη χώρα αρκετό καιρό », δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Η μεγάλη έκπληξη 

Υπουργός Οικονομικών στην απερχόμενη κυβέρνηση  Μέρκελ ο Σολτς, αναδεικνύεται ξαφνικά το τελευταίο διάστημα στη μεγάλη έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας. Εκεί που όλοι τον είχαν χαμένο, ο Σολτς ,περιέργως πώς, θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως ο επικρατέστερος διάδοχος της Μέρκελ στην καγκελαρία. Μόλις πριν επτά μήνες , το SPD, το κόμμα του Χέλμουτ Σμιτ και του Βίλι Μπραντ, είχε καταβαραθρωθεί στο ταπεινωτικό 13% , στις δημοσκοπήσεις και σήμερα είναι σχεδόν στην πρώτη θέση. Τι άλλαξε και αίφνης ο Σολτς έγινε ο εκλεκτός των ψηφοφόρων, αλλά κυρίως ενός σημαντικού τμήματος της οικονομικής ελίτ; Η «αλλαγή» δεν οφείλεται στον ίδιο τον Σολτς ,αλλά στα λάθη και τις γκάφες των βασικών αντιπάλων του: Ο Λάσετ αποδείχτηκε άχρωμος και άγευστος, εμφανιζόμενος μάλιστα να ξεκαρδίζεται στα γέλια με το δράμα των πλημμυροπαθών συμπατριωτών του. Οσο για την Πράσινη Ανναλένα Μπέρμποκ; Το εχθρικό σύστημα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και μεγιστοποίησε κάποιες αστοχίες της  στο βιογραφικό της και στη συγγραφή ενός βιβλίου της. Γιατί απλά, η γερμανική ελίτ στην πλειονότητά της, δεν θέλει ούτε να ακούσει προς το παρόν για καγκελάριο των Πρασίνων.
Αντίθετα, ο πρώην δήμαρχος του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς υπήρξε μια «σταθερά στη γερμανική πολιτική εδώ και δεκαετίες και  τον εμπιστεύονται ευρέως οι ψηφοφόροι όλων των πολιτικών τάξεων», σημειώνει η Politico.

«Πολλοί ψηφοφόροι βλέπουν τον μετριοπαθή Σολτς  το επόμενο καλύτερο πρόσωπο μετά τη Μέρκελ, της οποίας η κεντρώα πορεία βοήθησε να γίνει η πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας», προσθέτει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα.  «Ο τρίτος άνθρωπος μπορεί να κερδίσει », είναι ο τίτλος του εβδομαδιαίου Der Freitag. «Το SPD είναι ακόμα ζωντανό», γράφει με έκπληξη το Der Spiegel. Καθόλου άσχημα για έναν πολιτικό που μέχρι τώρα το χάρισμά του ήταν  «όπως αυτό ενός … παγοκρύσταλλου», όπως έλεγαν οι αντίπαλοί του, λόγω του μετριοπαθούς λόγου του.

«Οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ καλές. Και θέλω να πω ειλικρινά ότι είμαι πολύ συγκινημένος που πολλοί με εμπιστεύονται για το αξίωμα του  καγκελαρίου», είπε ο Σολτς σε ομιλία του στην Καρλσρούη. Η ομιλία του επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα βασικά σοσιαλδημοκρατικά συνθήματα όπως οι κοινωνικές ανισότητες και η κλιματική κρίση, για την οποία  κατηγόρησε τους Χριστιανοδημοκράτες ότι έχουν κάνει πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα.

Ο Σολτς  επιμένει εδώ και καιρό ότι όταν η προεκλογική εκστρατεία μπει στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, οι ψηφοφόροι θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτός, ο σημερινός αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, είναι ο πιο έμπειρος και καταλληλότερος υποψήφιος για να ηγηθεί της Γερμανίας. Το SPD έχει επικεντρώσει βασικά ολόκληρη την προεκλογική του εκστρατεία στον Σολτς και το κεντρικό σύνθημα είναι : «Scholz packt dasan», που  σημαίνει: «Ο Σολτς  θα το αντιμετωπίσει».

Επιπλέον, η κρίση στο Αφγανιστάν και η γερμανική ανάμιξη , κατέστησε κατακαλόκαιρο την εξωτερική πολιτική ένα ασυνήθιστα σημαντικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μάλιστα ότι  μόνο το 16% των Γερμανών πιστεύουν ότι ο Λάσετ ή η Μπέρμποκ έχουν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν τέτοιες κρίσεις, σε σύγκριση με το 39% που απέσπασε ο Σολτς .

Στροφή προς τα αριστερά – αλλά πόσο μακριά;

Στην προσπάθειά του να πείσει τους ψηφοφόρους ότι πρέπει να του εμπιστευτούν την ανάληψη της καγκελαρίας από τη Μέρκελ, ο Σολτς αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά θα κινηθεί πιο αριστερά. Το γεγονός αυτό προσπαθεί να εκμεταλλευτούν οι Χριστιανοδημοκράτες, καταφεύγοντας σε μια στρατηγική φόβου προς τους πολίτες. Λένε στους συντηρητικούς ψηφοφόρους ότι ο Σολτς μπορεί κάλλιστα να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με αριστερό προσανατολισμό ,  που θα περιλαμβάνει την ακόμη και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). “Αυτό θα ήταν δηλητήριο για την οικονομία μας και επικίνδυνο για την εσωτερική μας ασφάλεια», δεν δίστασε να πει ο Λάσετ , μιλώντας στην τηλεόραση της BILD.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σολτς αρνήθηκε να αποκλείσει μια τέτοια επιλογή συνεργασίας με την Αριστερά :«Νομίζω ότι αυτό εναπόκειται στους ψηφοφόρους που δίνουν και την εντολή», είπε στην BILD TV. «Τότε μπορούμε να δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε. Την επόμενη ημέρα πάντως, ο Σολτς ,στην ομιλία του στην Καρλσρούη τα γύρισε ,σχετικά με τις επιλογές του κυβερνητικού συνασπισμού. Εξέφρασε απλώς την ελπίδα ότι το SPD θα κερδίσει περισσότερη υποστήριξη, ώστε να αποφύγει δραματικές παραχωρήσεις στις συνομιλίες για τη συγκρότηση του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές στη Γερμανία θα αποτελείται από τρία κόμματα, για πρώτη φορά μετά τα αρχικά χρόνια της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας.  Αν και όλα τα κόμματα που έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην νέα Ομοσπονδιακή κυβέρνηση δηλώνουν ότι είναι φιλοευρωπαϊκά, ένας τριμερής συνασπισμός στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη χώρα της ΕΕ ,θα αποτελούσε επίσης, παρθένο έδαφος για τις Βρυξέλλες και την ευρωπαϊκή πολιτική. Κάτι που θα επηρεάσει αναμφίβολα το πολιτικό σκηνικό στη Γηραιά ήπειρο, και φυσικά στην Ελλάδα…