ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Οι διαχειριστές του «οικοπέδου Ελλάς»

 

 

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020. Τα πράγματα, όπως αναμενόταν, δεν πάνε καλά.

ΣΤΑ 10,8 δισ. ευρώ έφτασε το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού. Στα 6,6 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ. Κατά 3,5 δισ. ευρώ λιγότερα είναι τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Κι αυτά αφορούν μόνο τα δημόσια οικονομικά. Τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών; Τα κόκκινα δάνεια, τα κόκκινα ενοίκια, οι κόκκινοι λογαριασμοί σε προμηθευτές;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όμως αυτοί οι αριθμοί που δικαίως τρομάζουν και ανησυχούν, όσο οι αντιλήψεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτής της ειδικής και παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Το νεοφιλελεύθερο δόγμα που ζήτησαν για να υλοποιήσουν από τον θεωρητικό οικονομολόγο Πισσαρίδη είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά, γι’ αυτό άλλωστε καμιά χώρα δεν το χρησιμοποιεί στις σημερινές συνθήκες.

ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ μειώσεις στις αμοιβές εργασίας, παράλληλα με την εκτόξευση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, θα προκαλέσουν κύμα χρεοκοπιών στους τομείς που στηρίζονται στην καταναλωτική ζήτηση.

ΚΙ ΑΥΤΟ καθώς το 2019 η Ελλάδα ήταν δεύτερη σε όρους προστιθέμενης αξίας που παράγουν οι κλάδοι του εμπορίου, της εστίασης, της παροχής καταλύματος, της αποθήκευσης και των μεταφορών, πίσω από τη Λιθουανία, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία, για παράδειγμα, είναι στη 16η και 17η θέση αντίστοιχα! Αντιθέτως, είναι από τις τελευταίες όσον αφορά την παραγωγή προστιθέμενης αξίας στη μεταποίηση, μπροστά μόνο από τη Μάλτα, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο!

ΠΟΙΟΙ κλάδοι λοιπόν, όταν η πανδημία είναι εδώ και αγριεύει, θα ηγηθούν των προσπαθειών ανάκαμψης; Οι εγχώριες βιομηχανικές ελίτ απέδειξαν ότι είναι ανίκανες, καθώς μεταξύ 2009 και 2018 η παραγωγή επενδυτικών προϊόντων στη μεταποίηση μειώθηκε κατά 59%!

ΣΥΜΦΩΝΑ με στοιχεία της Eurostat για την περίοδο 2009-2016, ο μέσος όρος συμμετοχής της μεταποίησης στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν 16% και στην Ελλάδα σχεδόν στο μισό, 8,4%! Κι αυτοί δεν είναι αδιάφοροι αριθμοί για μια σύγχρονη οικονομία, διότι η μεταποίηση προσφέρει αμοιβές κατά μέσο όρο 34% υψηλότερες από την υπόλοιπη οικονομία και κατά κανόνα σταθερές θέσεις εργασίας δωδεκάμηνης απασχόλησης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο τομέας αυτός έχει σημαντική γεωγραφική διασπορά στην ελληνική περιφέρεια, ενώ το 85% της τουριστικής δαπάνης συγκεντρώνεται σε μόλις πέντε περιφέρειες, με τις υπόλοιπες οκτώ να μοιράζονται το 15% σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ.

ΟΤΑΝ λοιπόν στον 21ο αιώνα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης αυτοί που κυβερνούν σήμερα δεν έχουν καμία ιδέα τι να κάνουν και οι εγχώριες ελίτ που στηρίζουν αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική εξουσία δεν ενδιαφέρονται για το «οικόπεδο Ελλάς» κι εκείνους που κατοικούν σ’ αυτό, «μαύρα τα μαντάτα για τη σερενάτα», που λέει και ο στοίχος.

ΠΟΙΟΙ επιχειρηματίες έχουν σχέδια και μέσα για να προχωρήσουν μπροστά με τόλμη, σχέδιο και φαντασία; Ποιες τράπεζες θα συμβάλουν σε νέες επενδύσεις, όταν διαπλέκονται με τους χορηγούς της εξουσίας; Μην κουράζεστε. Τέτοιοι επιχειρηματίες δεν υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. Οι πιο καπάτσοι έχουν «κονέ» με τον Κυριάκο και την ομάδα που δημιούργησαν στο Μαξίμου απαιτώντας μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας και προνομιακές μειώσεις των φόρων – για όσους τέλος πάντων δεν μπορούν να αποφύγουν.

ΙΔΟΥ τα πρόσφατα στοιχεία για την απόκρυψη κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους όπου η, Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της, είναι μακράν η κορυφαία! Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί, όπου ο συνολικός πλούτος που έχουν σε υπεράκτιες εταιρείες ξεπερνά τα 330 δισεκατομμύρια ευρώ! Από κοντά και οι Γάλλοι, με 277 δισ. ευρώ, ενώ στην 3η θέση βρίσκεται η Βρετανία, με 218 δισ. ευρώ. Στην 4η θέση είναι οι Ιταλοί με 142 δισ. ευρώ και οι  Έλληνες βρίσκονται στην 5η θέση, έχοντας αποθησαυρίσει 63 δισεκατομμύρια ευρώ!

ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ενδιαφέρονταν για το μέλλον των Ελλήνων, δεν θα διέλυαν την Παιδεία, δεν θα δημιουργούσαν εργασιακό μεσαίωνα, δεν βίαζαν τη δημοκρατία, δεν θα καταργούσαν την ισονομία, δεν θα επιχειρήσουν να υποδουλώσουν την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν θα έλεγαν συνεχώς ψέματα για όλα σε όλους. Τα καλύτερα φιλέτα γης της χώρας θα ξεπουληθούν. Οι καλύτερες επιχειρήσεις, όσες έχουν απομείνει, θα περάσουν σε ξένα χέρια. Οι φιλόδοξοι νέοι θα μεταναστεύουν μαζικά.