ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Οι μικροί Μπολσονάρου, οι εκλογές και η ανεργία…

 

 

 

Συνέβη αρχικά στην Βραζιλία, όπου χρησιμοποιήθηκε η δικαιοσύνη, προκειμένου να διωχθούν ή να φυλακιστούν οι αριστεροί πολιτικοί αντίπαλοι, ο Λούλα και η Ντίλμα Ρούσεφ, και να βρεθεί στην προεδρία ο ακροδεξιός Μπολσονάρου. Συνέβη στη Βολιβία, όπου η δεξιά αντιπολίτευση μαζί με την αστυνομία έκαναν πραξικόπημα, ασκώντας πρωτοφανή τρομοκρατία, εκδιώκοντας ουσιαστικά τον εκλεγμένο πρόεδρο Έβο Μοράλες, ο οποίος διώκεται τώρα και δικαστικά. Στην Ελλάδα έχουμε μία παραλλαγή της τακτικτής της λατινοαμερικάνικης δεξιάς, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεν πλήττεται άμεσα, αλλά έμμεσα. Κι αυτό γιατί παρ’ ημίν, το προηγούμενο της δίωξης του Ανδρέα Παπανδρέου που ενισχύθηκε πολιτικά από την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο, λειτουργεί αποτρεπτικά για ανάλογη ποινική δίωξη πολιτικών αρχηγών. Βέβαια, η υπόθεση Novartis προσανατόλισε μία σημαντική μερίδα της ΝΔ, στην ποινική αντιμετώπιση των κατά τη γνώμη της «σκευωρών» του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ήταν αυτή που επεδίωξε να στείλει στο ειδικό δικαστήριο και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά εκεί παρενέβη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέλεξε αντί της ποινικής, την πολιτική φθορά του πρώην πρωθυπουργού με τις διώξεις των στενών συνεργατών του (του Παπαγγελόπουλου αρχικά, του Νίκου Παππά στη συνέχεια, της Όλγας Γεροβασίλη μετά, και έπεται συνέχεια).

Είχε προηγηθεί η δίωξη της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη. Όπως γράφει ο Μανώλης Κοττάκης σε άρθρο του με τον τίτλο «Το έγκλημα επί της έδρας!» (ΕΣΤΙΑ 13.7.2020) «Η κατάσταση στην δικαιοσύνη είναι οριακή. Η ποινική μεταχείριση της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, απαλλάσσει ο εισαγγελέας Σοφουλάκης αλλά κατηγορεί ο εισαγγελέας Ζαχαρής για τους χειρισμούς στην υπόθεση «Νοβάρτις», πυροδοτεί πρωτόγνωρες διαδικασίες…» γράφει ο διευθυντής της δεξιάς εφημερίδας. Το ίδιο ισχύει με το «δεμένο» πόρισμα του ανακριτή Καλούδη για απάτη σε βάρος του δημοσίου» το οποίο απέκρυψαν τα κανάλια, αλλά τα οποία μετέδωσαν τους ισχυρισμούς του «αδέκαστου επιχειρηματία από το Ισραήλ» εναντίον του ανακριτή, τονίζει ο δημοσιογράφος. Εδώ εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Κοττάκης αναφέρεται σε εσκεμμένη «απόκρυψη» και μεροληψία από τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης που έχουν καταστεί ηχεία απροκάλυπτης κυβερνητικής προπαγάνδας.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η δικαιοσύνη ελέγχεται από την εκτελεστική εξουσία. Η περίφημη διάκριση των εξουσιών είναι φενάκη. Απόδειξη και το γεγονός ότι η ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το σημερινό πρόβλημα όμως έγκειται στην εργαλειοποίηση της δικαστικής λειτουργίας. Αυτά που αναφέρει ο διευθυντής της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ συνιστούν ισχυρή απόδειξη. Ο έλεγχος της δικαιοσύνης σε συνδυασμό με τον απόλυτο έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τον αστυνομικό αυταρχισμό, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον, που λίγη σχέση έχει με την κλασσική έννοια της αστικής δημοκρατίας.

Βέβαια, υπάρχει ένας καταμερισμός στην επικοινωνία της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει την θετική, δημοκρατική εικόνα της πολιτικής του, με ήπιο, διαλλακτικό και φαινομενικά ανεκτικό τρόπο. Ο λεκτικός και πρακτικός αυταρχισμός επικοινωνείται από τους μικρούς Μπολσονάρου, από τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Κ. Μπογδάνο και προπάντων από τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τα ξεσαλωμένα ρομποκόπ του. Ο Μπολσοναρισμός ως πολιτική του ακραίου αυταρχισμού θα εφαρμοστεί από το φθινόπωρο και μετά, καθώς θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί η κοινωνική οργή λόγω της έκρηξης της ανεργίας και της οικονομικής καχεξίας. Αλλά πριν συμβεί αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει στις κάλπες.

Εκλογές το φθινόπωρο

Όταν ο υπουργός Εργασίας δηλώνει χθες στον περιώνυμο δημοσιογράφο Γ. Αυτιά ότι «αναδρομικά στους συνταξιούχους δεν δίνονται» γιατί το ταμείον είναι μείον. Όταν σήμερα, στον ίδιο Αυτιά, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Σταϊκούρας δηλώνει ότι «τα αναδρομικά θα δοθούν»! Όταν οι μαγνητοφωνήσεις βγαίνουν σωρηδόν (λέγεται ότι έχουν κασέτες απ’ όλη την δραστηριότητα των μελών της προηγούμενης κυβέρνησης) προκειμένου να πλήξουν τους άμεσους συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα και δι’ αυτών τον ίδιο. Όταν ο ανασχηματισμός δεν γίνεται. Όταν οι επιστροφές της εφορίας γίνονται εκπληκτικά άμεσα. Τότε οι εκλογές είναι κοντά.

Ο λόγος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θα είναι «εθνικός». Ποιος θα είναι αυτός; Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τη συνδιαχείριση ή το μοίρασμα του Αιγαίου. Λέγεται ότι αυτό έχει ήδη αποφασισθεί μεταξύ Μητσοτάκη και Μέρκελ. Εξάλλου, το έθεσε και ο Ερνογάν με το δίλλημμα: “Σύγκρουση ή διαπραγμάτευση”.

Πίσω από αυτήν την όντως σοβαρή εξέλιξη, βρίσκεται η κάκιστη κατάσταση της οικονομίας. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι δύσκολοι για την οικονομία και τους εργαζόμενους. Ο τουρισμός στον οποίο ήλπιζε η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας, δεν πάει καθόλου καλά. Η ανεργία αρχίζει πάλι να αγγίζει ποσοστά των αρχών της δεκαετούς κρίσης. Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη φοβάται την έκρηξη της οργής…

Οι εκλογές είναι μονόδρομος…