ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Οι πραίτορες του Θεοδωρικάκου

Τα δημόσια χειροκροτήματα από τους Θεοδωρικάκο και Γεωργιάδη στους δράστες παραπέμπουν σε αστυνομικό κράτος. Χωρίς κανένα ίχνος ανθρωπισμού και δημοκρατικής ευαισθησίας, έσπευσαν αμέσως να αιτιολογήσουν την ανεξέλεγκτη δράση της ομάδας ΔΙΑΣ με την ομοβροντία πυροβολισμών σε νεαρά παιδιά που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη.

Έτσι ο ρατσισμός και τα «λυμένα χέρια» της ΔΙΑΣ έλαβαν πλήρη κυβερνητική κάλυψη. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, μόλις διαψεύστηκε το βασικό επιχείρημα κυβερνητικών και δημοσιολογούντων πως οι αστυνομικοί «δεν γνώριζαν ότι ήταν Ρομά», επανήλθαν στην υπερμεγένθυνση του αδικήματος της κλοπής του αυτοκινήτου σαν να πρόκειται για έγκλημα που επιφέρει θανατική καταδίκη και μάλιστα χωρίς δίκη.

Μετά τα δεύτερα κυβερνητικά χειροκροτήματα στους επτά αστυνομικούς όταν αφέθηκαν ελεύθεροι, επανήλθε το επιχείρημα των δραστών ότι «απειλήθηκε η ζωή τους» ως κυρίαρχη άποψη στα ΜΜΕ κι ας κατέρρευσε πλήρως από την κατάθεση του 14χρονου οδηγού. Ενώ η ηλικία του θύματος σταθερά ανεβαίνει κατά δύο χρόνια για να εξυπηρετήσει το αφήγημα του «σεσημασμένου κακοποιού» που μπήκε σε επικοινωνιακή λειτουργία από τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν.

Δύο στιγμές περιγράφουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες. Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί των αστυνομικών μετά την απελευθέρωση των συναδέλφων τους και οι επευφημίες την ομάδα -«ΔΙΑΣ, ΔΙΑΣ, ήρωες»- και το τουίτ του αρμόδιου υπουργού να πανηγυρίζει για την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη επειδή η απόφαση ήταν της αρεσκείας του.

Οι αντιδράσεις αυτού του είδους προσιδιάζουν περισσότερο σε «συμμορία» που πανηγυρίζει επειδή τα μέλη της «τη γλίτωσαν», παρά σε κρατικούς λειτουργούς. Ο αρμόδιος υπουργός, από την άλλη, δηλώνοντας την ευαρέσκειά του, τους αθωώνει πριν τη δίκη χτυπώντας τους φιλικά την πλάτη και στέλνοντας σε φανταστικές «μάχες» αφιονισμένους Κορκονέες.

Παράλληλα, με ανεξέλεγκτη τη δράση της ΕΛ.ΑΣ. και τη στοχοποίηση της Αριστεράς με το ψευτοδίλημμα με την αστυνομία ή όχι, οι αστυνομικοί μπορούν να δρουν υπεράνω νόμου, ορίων και διαταγών με τη «σφραγίδα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ιδεολογικοποιεί επίσημα πλέον τον ρατσισμό.

Επιπλέον, όπως μας πληροφόρησαν χαρωποί τηλεπαρουσιαστές, οι ΔΙΑΣ δεν ακούνε τις εντολές λόγω τεχνικών αδυναμιών της ΕΛ.ΑΣ. Κάτι που, αν ισχύει, είναι τρομακτικό κι ακόμα τρομακτικότερο ότι, αντί να εκσυγχρονιστεί τεχνολογικά η αστυνομία λειτουργώντας βάσει οργανωμένων επιχειρησιακών σχεδίων, όπως αρμόζει σε κράτος δικαίου, επιλέγει να δρα με μπουλούκια αυτόκλητων τιμωρών και σερίφηδων.