Μετά από έναν αιώνα σχεδόν, η «διπλωματία των τρένων» εμφανίστηκε ξανά χθες, όταν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας ταξίδεψαν σιδηροδρομικώς στο Κίεβο, αποφεύγοντας τα αεροπλάνα. Μαζί τους όμως, τα τρένα από και προς την ουκρανική πρωτεύουσα κουβαλούσαν και αναμνήσεις από την παλιά υποκρισία των μεγάλων δυνάμεων.
Οι τρεις Ευρωπαίοι πολιτικοί έταξαν στην Ουκρανία το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της στην ΕΕ, αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Ήδη πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία ήταν μια από τις φτωχές χώρες της Ηπείρου και μαστιζόταν από τη διαφθορά, ένα υπανάπτυκτο πολιτικό σύστημα, την υπολειτουργία της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Και είναι γνωστό ότι ο πόλεμος δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για την βελτίωση των παραπάνω, όταν μάλιστα ένα μέρος της οικονομίας και των υποδομών της χώρας έχει καταστραφεί.
Μπορεί λοιπόν η αποδοχή της υποψηφιότητας της Ουκρανίας από τις Βρυξέλλες να έχει τη συμβολική της αξία, αλλά η διαδικασία θα πάρει δεκαετίες, αν ποτέ ολοκληρωθεί. Οσο για το τρίο Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι, αυτοί δεν ταξίδεψαν μόνο για να δώσουν απατηλές υποσχέσεις: αν η ικανοποίηση της κοινής γνώμης των χωρών τους ήταν το ένα κίνητρο (ο Μακρόν έχει και εκλογές την Κυριακή) ο άλλος σκοπός της επίσκεψης ήταν η βολιδοσκόπηση των προθέσεων της ουκρανικής ηγεσίας.
Γιατί στο πεδίο των μαχών τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για τον στρατό του Ζελένσκι. Μετά την «πανωλεθρία του Κιέβου» τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, ο ρωσικός ανασυντάχθηκε και ροκανίζει συστηματικά τις ρωσόφωνες περιοχές στο Ντονμπάς, στα ανατολικά της Ουκρανίας. Ενώ οι μάχες εκ του συστάδην, όπως στα περίχωρα του Κιέβου και των άλλων πόλεων, ευνοούσαν τους αμυνόμενους, οι Ρώσοι αξιοποιούν τώρα την υπεροχή τους σε πυροβολικό αλλά και την πλήρη αδιαφορία τους για την καταστροφή των πόλεων και τις ζωές αθώων αμάχων.
Επι πλέον, ο ουκρανικός στρατός έχει παραδεχθεί ότι χάνει από 100-200 στρατιώτες την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι απώλειες μπορεί να είναι μεγαλύτερες και αβάστακτες. Η ρωσική οικονομία δείχνει να αντέχει παρά τις δυτικές κυρώσεις, ενώ τις τελευταίες μέρες η Μόσχα περιόρισε τον εφοδιασμό της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας σε φυσικό αέριο. Οι γερμανικές αρχές άρχισαν από χθες να προειδοποιούν τους πολίτες ότι πρέπει να εξοικονομούν ενέργεια. Ολες αυτές οι εξελίξεις κάνουν τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο, αντίθετα με τις ΗΠΑ που έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν τη «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας.
Ετσι το ευρωπαϊκό τρίο έδωσε στον Ζελένσκι την ανέξοδη υπόσχεση της υποψηφιότητας στην ΕΕ, για να διερευνήσει παράλληλα την πιθανότητα να αποδεχθεί ο Ουκρανός πρόεδρος τη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. Ενας αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης το δήλωσε ανοιχτά: «ο Μακρόν, ο Σολτς και ο Ντράγκι μας έφεραν την υποψηφιότητα και μαζί το αίτημα επιστροφής στις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν».
Στις δηλώσεις που έγιναν μετά την χθεσινή επίσκεψη, ο Μακρόν απέφυγε για μια ακόμη φορά να δηλώσει ότι θέλει η Ουκρανία να βγει νικήτρια. «Το καθήκον μας σήμερα είναι να σταθούμε στο πλευρό των αξιών μας του διεθνούς δικαίου και επομένως της Ουκρανίας. Πρέπει να αντέξουμε και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντέξει σε έναν πόλεμο που θα διαρκέσει», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος πριν φύγει από το Κίεβο, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Αφού επισκέφτηκε τις κατεστραμμένες περιοχές στα περίχωρα του Κιέβου, ο Γερμανός καγκελάριος ήταν πιο σαφής: « Το Ιρπίν, όπως η Μπούτσα, έχει γίνει ένα σύμβολο της αφάνταστης ωμότητας του ρωσικού πολέμου, της άσκοπης βίας», έγραψε στο Twitter. «Η βάναυση καταστροφή αυτής της πόλης, είναι μια προειδοποίηση: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».
Mε τη Μόσχα να μη δίνει σημάδια υποχώρησης και επιστροφής στις διαπραγματεύσεις, από τις συζητήσεις του τρίο με τον Ζελένσκι δεν φαίνεται να υπήρξε σοβαρή πρόοδος σε αυτή την κατεύθυνση. Καθώς το Κίεβο περιμένει να δει αν οι νέες ενισχύσεις σε προηγμένα δυτικά οπλικά συστήματα θα φέρουν αποτελέσματα, ο πόλεμος προβλέπεται να συνεχιστεί για καιρό. Ενας πόλεμος συχνά χαρακωμάτων, όπου κανείς από τους δύο εμπόλεμους δεν μπορεί να επικρατήσει πλήρως και θυμίζει τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Οπως άλλωστε και το τρένο, που μετέφερε τους τρεις ηγέτες στο Κίεβο.