ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ούτε Μουτζούρης, ούτε Στεφανής

 

 

Γράφει ο Ορέστης Μεταξάς

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στη Μυτιλήνη για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο Αλκιβιάδης Στεφανής που έγινε γνωστός με την πρωτοποριακή του ιδέα να  απλώσουμε ένα πλαστικό δίχτυ για να ψαρεύουμε αντί για σαρδέλες πρόσφυγες. Δίχτυ που αγοράστηκε, κόστισε περίπου πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ και σύντομα αντιλήφθηκαν την γελοιότητα του πράγματος και το απέσυραν. Άλλη μια πρωτοποριακή ιδέα του κυρίου Στεφανή ήταν ο σχεδιασμός ενός προσφυγικού καμπ πάνω στο ερημονήσι Λέβιθα. Ο κύριος Στεφανής που έγινε επίσης γνωστός για τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών του. Αποδείχτηκε ότι ουδέποτε είχε 2 MBA όπως υποστήριζε, αλλά ένα MSc κι ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης σπουδών από ένα άγνωστο ιδιωτικό κέντρο που κανένας δεν το ήξερε.

Ο κύριος Κώστας Μουτζούρης ο νυν περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εκλέχτηκε όταν καβάλησε το κύμα της κόπωσης των πολιτών των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Στην προσπάθεια του αυτή να εκλεγεί, ο κύριος Μουτζούρης δεν δίστασε να προσεταιριστεί ακραίες αντιπροσφυγικές φωνές και να συμβάλει καθοριστικά και ο ίδιος στο αντιπροσφυγικό, ξενοφοβικό έως ρατσιστικό κλίμα που επικράτησε. Ακόμα και σήμερα ο κύριος Μουτζούρης εξακολουθεί να παίζει στο ίδιο πεδίο και να προσπαθεί να υποδαυλίσει ααντιπροσφυγικές-αντιμεταναστευτικές  φοβίες. Χαρακτηριστικές οι τελευταίες δηλώσεις του: «Η περιφερειακή αρχή διερωτάται: Κατά πόσον οι παραπάνω αριθμοί, (αυξημένοι αριθμοί προσφύγων), συνιστούν φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας; Επανέρχεται σταδιακά η Λέσβος σε απαράδεκτη κατάσταση; Επήλθε κάποια αλλαγή κατά τον τελευταίο μήνα στην ακολουθούμενη πολιτική;» O κύριος Μουτζούρης ουσιαστικά εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι αδρανεί και αυξάνεται ο αριθμός των  προσφύγων-μεταναστών στα νησιά μας. Προφανώς ο κύριος Μουτζούρης είναι υπέρ των push backs, που ουσιαστικά οδήγησαν στην τραγωδία της Πύλου με τους πεντακόσιους έως εξακόσιους νεκρούς. Push backs για τq οποία είναι συνεχώς κατηγορούμενη η χώρα μας στον διεθνή τύπο. Και συνεχώς πρέπει να απολογείται στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Υποκριτικές κατηγορίες  από πολλές μεριές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ουσιαστικά υποδαυλίζει  και στηρίζει τα push backs. Και που δεν αντιμετωπίζει το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα με όρους αλληλεγγύης για τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα.

Ο κύριος Μουτζούρης μπορεί να είναι κάποιες φορές απλός και αντισυμβατικός. Όπως την περίοδο της εισβολής των ΜΑΤ στην Λέσβο και τη Χίο, όταν δήλωνε:  «Διαβάζω σε σάιτ, ότι είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός με τον Μουτζούρη. Ε λοιπόν κι εγώ σου λέω να (κάνοντας την γνωστή κίνηση) κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός μαζί μου. Και τι έγινε; Με κάλεσε αύριο, εγώ δεν έρχομαι αύριο. Τι θα μου κάνει; Θα με κλείσει φυλακή; Ας με κλείσει…».

Φυλακή δεν τον έκλεισε ο ηγεμών Μητσοτάκης, αλλά του τη φιλούσε και έχρισε επίσημο υποψήφιο από την πλευρά της ΝΔ τον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Δεν είναι δυνατό οι επιλογές στα νησιά μας να είναι ένας περιφερειάρχης που δημιούργησε αντιπροσφυγική-αντιπροσφυγική ψύχωση και ως περιφερειάρχης υπήρξε μετρίως-μέτριος και μια φυτευτή επιλογή του Μητσοτάκη για να εκδικηθεί τον κύριο Μουτζούρη που αμφισβήτησε την αυθεντία και το μεγαλείο Του.

Δεν αξίζουν τέτοιες επιλογές για τον τόπο μας. Ούτε Μουτζούρης ούτε Στεφανής. Μας αξίζει κάτι καλύτερο.