Το όνομα του Φαμπρίς Λετζέρι, διευθυντή της Frontex, απασχολεί όλο και περισσότερο τους θεσμούς και τον Τύπο στην Ευρώπη και, εξ αντανακλάσεως, τα ελληνικά ΜΜΕ. Μετά τις αποκαλύψεις για εμπλοκή της Frontex σε τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο, η υπηρεσία και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το γραφείο του διευθυντή βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Ο κ. Λετζέρι έχει κληθεί να δώσει επανειλημμένες εξηγήσεις στο Δ.Σ. της Frontex, που έκρινε ότι τουλάχιστον σε πέντε υποθέσεις δεν έχουν δοθεί επαρκή στοιχεία. Οι ευρωομάδες της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών έκριναν ανεπαρκείς τις εξηγήσεις του στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου και ζητούν την παραίτησή του, ενώ οι Πράσινοι ζητούν εξεταστική επιτροπή.
Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή συνέστησε Ομάδα Εργασίας για τον Ελεγχο της Frontex, πρωτοβουλία της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων που βρήκε στήριξη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στους Σοσιαλδημοκράτες. Τους πρώτους τέσσερις μήνες, η Ομάδα Εργασίας θα αναλάβει να συγκεντρώσει πληροφορίες για επαναπροωθήσεις στα ευρωπαϊκά σύνορα, μιλώντας με ευρύτατο φάσμα εμπλεκομένων, από ευρωπαϊκούς θεσμούς και κρατικές αρχές μέχρι δημοσιογράφους και οργανώσεις.
Το όνομα του κ. Λετζέρι κινδυνεύει να συνδεθεί με παραβιάσεις δικαιωμάτων και επαναπροωθήσεις. Δικαίως, αν αποδειχτούν οι καταγγελίες. Αλλά η Frontex κατηγορείται για εμπλοκή σε επαναπροωθήσεις, τον πρώτο λόγο στις οποίες είχε το ελληνικό Λιμενικό. Κατηγορείται επίσης για συγκάλυψη, ενώ παραπέμπει αρμοδίως στις αθωωτικές έρευνες του ελληνικού Λιμενικού. Ομως τα ελληνικά κόμματα, που στην Ευρώπη ζητούν παραιτήσεις και έρευνες, στην Ελλάδα αποφεύγουν να κάνουν το ίδιο.
Το όνομα του Φαμπρίς Λετζέρι φαίνεται να το γνωρίζουν πολλοί στην Ελλάδα. Τι παράδοξο! Πολύ λιγότεροι φαίνεται να γνωρίζουν το όνομα του Θεόδωρου Κλιάρη, αρχηγού του Λιμενικού.