ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Ο «απαράδεκτος» εφοπλιστής Λασκαρίδης και οι διαδρομές του χρήματος

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα, η ελάσσων αντιπολίτευση αντέδρασε επίσης άμεσα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αντέδρασε ακόμη πιο σκληρά (ενδεχομένως και για τους δικούς του λόγους), η κυβέρνηση όμως χρειάστηκε τέσσερις ημέρες για να πει μετά βίας…  εννέα λέξεις. Για την ακρίβεια, επί τέσσερις μέρες μετά την – ιστορική πλέον – ρήση του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη ότι οι έλληνες εφοπλιστές «μπορούν να χέσουν πάνω στον πρωθυπουργό της χώρας», το Μαξίμου είχε πάθει αφωνία και τα κυβερνητικά στελέχη σφύριζαν αδιάφορα.

Και εν τέλει σήμερα, κατόπιν της γενικής κατακραυγής και της μάλλον ανεπιτυχούς απόπειρας του ίδιου του εφοπλιστή να ανασκευάσει, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη περιορίστηκε να πει ότι «είναι απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται καμία διόρθωση».

Η δήλωση των εννέα λέξεων από την κυβερνητική εκπρόσωπο έγιναν κατόπιν σχετικής ερώτησης, σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά FM». Η δήλωση δεν συνοδεύθηκε από κανένα σχόλιο για την, επιεικώς αμήχανη, στάση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη όταν οι δημοσιογράφοι του European Investigative Collaboration του πρόβαλαν τις επίμαχες δηλώσεις Λασκαρίδη στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ Black Trail.

Η δε λακωνικότητα της τοποθέτησης, όπως και η καθυστερημένη αντίδραση, ήρθαν απλώς να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες για την ταραχή που είχε προκαλέσει, από την Παρασκευή στο Μαξίμου η δήλωση του εφοπλιστή ο οποίος, πλην των άλλων, είναι γνωστό ότι διατηρεί και προσωπική φιλία με τον πρωθυπουργό. Ηρθαν επίσης να ενισχύσουν τα ερωτήματα για το ποιου ακριβώς είδους σχέση του εφοπλιστή με την κυβέρνηση επέβαλε την σιωπή αφενός του υπουργού Ναυτιλίας στο ντοκιμαντέρ και την προσπάθεια αφετέρου όλο το τελευταίο τετραήμερο να «θαφτεί» το θέμα από τα περισσότερα εγχώρια, συστημικά μέσα ενημέρωσης.
Ενδεικτικό εδώ είναι μάλλον το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας» το οποίο έχει τίτλο «Ρεσιτάλ υποτέλειας» και αναφέρει: «Καμία απάντηση στον φίλο και συνεργάτη της οικογένειας Μητσοτάκη που δήλωσε ότι «έχει χε….νο τον πρωθυποθργό» – «Σιωπή της κυβέρνησης για τις ύβρεις του αλαζόνα εφοπλιστή Λασκαρίδη».

Εχει ενδιαφέρον ότι από την προβολή του ντοκιμαντέρ μέχρι σήμερα μεσολάβησε – πριν τοποθετηθεί η κυβερνητική εκπρόσωπος –και  η δήλωση αποστασιοποίησης του αδελφού του Πάνου Λασκαρίδη, επίσης εφοπλιστή, Αθανάσιου Λασκαρίδη:

«Αναφορικά με τον πρόσφατα δημιουργηθέντα θόρυβο σχετικά με τις δηλώσεις του αδελφού μου Παναγιώτη Λασκαρίδη σε συνέντευξή του στο European Investigative Collaboration, επιθυμώ να δηλώσω ότι αυτές είναι προσωπικές του απόψεις τις οποίες όχι μόνο δεν συμμερίζομαι, αλλά με βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο. Η Ελληνική Ναυτιλία οφείλει την μετεωρική άνοδο και εξαιρετική επιτυχία της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, κατά κύριο λόγο, στην προστασία και υποστήριξη που επέδειξαν όλες ανεξαιρέτως οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις προς αυτήν.  Κάθε άλλος σχολιασμός εκ μέρους μου για το θέμα αυτό περιττεύει», δήλωσε από το Λονδίνο ο Αθανάσιος Λασκαρίδης.

Επίσης ενδιαφέρουσα, ενδεχομένως και στο πλαίσιο των αντικρουόμενων συμφερόντων, ήταν και η άμεση αντίδραση του μιντιακού ομίλου του , επίσης εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη με τα ΝΕΑ να καταγγέλλουν «προσβολές και απρέπειες».

Το πιο ενδιαφέρον όμως όλων μάλλον παραμένει το ιστορικό των σχέσεων που φέρεται να έχει ο Πάνος Λασκαρίδης με το Μαξίμου και την κυβέρνηση.

Oπως είχε γράψει το Documento η οικογένεια Λασκαρίδη φέρεται να είχε συμμετάσχει μέσω offshore  στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας Zeus+Dione, από την οποία αποχώρησε πρόσφατα η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, δίνοντας περίπου 800 χιλιάδες ευρώ.

Φέρεται επίσης να είχε χρηματοδοτήσει, με τον ίδιο τρόπο, το «Πρώτο Θέμα», ενώ και πάλι σύμφωνα με το Documento η οικογένεια Λασκαρίδη ήταν ανάμεσα και στους μεγάλους ευνοημένους από το μεγάλο «κούρεμα» εφοπλιστικών δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς – ένα «κούρεμα» από το οποίο φαίνεται να ωφελήθηκε κατά 26 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά του τον περασμένο Οκτώβριο, το Documento έγραφε, επικαλούμενο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος:

«Κούρεψαν» 26 εκατ. ευρώ στον κρυφό χρηματοδότη του ζεύγους Μητσοτάκη – Και η εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη ανάμεσα στους μπαταχτσήδες εφοπλιστές που «καθάρισαν» τα δάνειά τους μέσω του ομίλου Λογοθέτη…
 
…Συνέχεια στο σκάνδαλο του προκλητικότατου «κουρέµατος» των εφοπλιστικών δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία, αφού αφέθηκαν να «κοκκινίσουν», αγόρασε εταιρεία του οµίλου Λογοθέτη µόνο και µόνο για να τα ξαναπουλήσει πίσω στους ίδιους κροίσους οφειλέτες που «καθάρισαν» αντί λίγων εκατοµµυρίων, δίνει σήµερα το Documento. Ανάµεσα στους µπαταχτσήδες Ελληνες εφοπλιστές βρίσκεται και η εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη, η οποία επωφελήθηκε από «κούρεµα» σχεδόν 26 εκατ. ευρώ».