ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ο αριστούχος και οι «άριστοι»

Λίγες ημέρες πριν βγήκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων και όπως κάθε χρόνο οι αριστούχοι μίλησαν στα ΜΜΕ για την επιτυχία και τα όνειρά τους. Μερικές από αυτές τις επιτυχίες και αυτά τα όνειρα δεν είδαν το φως της δημοσιότητας κι ας είναι τόσο αξιοθαύμαστα.

Αντιγράφουμε ένα μικρό δημοσίευμα: «Μόλις στα 18 του ο Ζιγιέν έφυγε μόνος του από την πατρίδα του στην Αφρική λόγω εμφυλίου. Μπήκε φυλακή στην Ορεστιάδα ως παράνομος και μετά βρέθηκε στην Αθήνα χωρίς φαΐ και στέγη. Υστερα τον έστειλαν στην Κόνιτσα, στο κέντρο προστασίας ανήλικων προσφύγων, όπου ζήτησε αμέσως να πάει σχολείο. Μέσα σε τρεις μήνες έμαθε ελληνικά. Τέλειωσε το ΕΠΑΛ της Κόνιτσας με βαθμό απολυτηρίου 19,8 και σήμερα είναι πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια. Ενα μεγάλο μπράβο στον 20χρονο Αφρικανό πρόσφυγα που αρίστευσε, χωρίς φροντιστήριο, και ζώντας στην Ελλάδα μόλις 4 χρόνια. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας».

Προφανώς τέτοιες ιστορίες δεν συγκινούν την υπουργό Παιδείας, που φροντίζει μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης να περιορίζει συνεχώς τις όποιες μικρές ευκαιρίες των προσφυγόπουλων να σπουδάσουν και να ενταχθούν με αξιοπρέπεια στον κοινωνικό ιστό. Μοναδικό τους μέλημα η με κάθε τρόπο απαλλαγή από το βάρος των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Αφρικανός πρόσφυγας μπορεί να τα κατάφερε, όμως ο ανελέητος ρατσιστικός παλμός της κυβέρνησης και μάλιστα στο σχολικό περιβάλλον δόθηκε ξανά με την απάνθρωπη εγκύκλιο που ορίζει τον τρόπο μοριοδότησης των σχολικών καθαριστριών με πιστοποιητικά ελληνομάθειας. Εκατοντάδες μετανάστριες που έβγαζαν το μεροκάματό τους για δεκαετίες θα μείνουν στον δρόμο διότι αυτές προφανώς δεν γνωρίζουν πώς να εμφανίσουν πλαστούς τίτλους σπουδών για να διοριστούν!