ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Ο εμπαιγμός των κτηνοτρόφων από τον κ. Βορίδη

Δεν έχει τέλος ο εμπαιγμός των κτηνοτρόφων οι οποίοι αναμένουν από τον Απρίλιο να πάρουν την ενίσχυση που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση μεταφέροντας την υπόσχεση για πληρωμή από μήνα σε μήνα.  Ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο δίνονται, οι ενισχύσεις  λόγω covid 19 στους αγρότες,  είπε ότι η παρούσα ηγεσία του ΥπΑΑ δεν ακολουθεί την λογική των προκατόχων της αλλά προσεγγίζει το όλο θέμα με βάση τον αριθμό των πωλήσεων, τις τιμές, τη μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης, τη συνολική επίπτωση σε κάθε κλάδο και ότι προσδιορίζει τη ζημιά και την κατανέμει με ένα δίκαιο και ορθολογικό κριτήριο».

Με βάση τα παραπάνω μπορεί μας πει ο κ. Βορίδης με ποιο τρόπο υπολόγισε τη ζημιά των κτηνοτρόφων όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως υπουργός ανάπτυξης δήλωνε, τρεις εβδομάδες  πριν το Πάσχα, πως θα κλείσει τα σφαγεία της χώρας λόγο Covid με αποτέλεσμα ο φόβος της παραμονής των αμνοεριφίων στα χέρια των κτηνοτρόφων να τους αναγκάσει να τα δώσουν στην αγορά όσο- όσο; Ας  μας πει τελικά πόση ήταν η ζημιά των κτηνοτρόφων με βάση την προσφορά, την ζήτηση, τις τιμές σφαγής και τον τρόπο υπολογισμού της; Ποια ήταν η ζημιά των Λεσβίων κτηνοτρόφων που έσφαξαν πέρυσι τα αμνοερίφιά τους με δύο ευρώ περίπου, κατά μέσο όρο, λιγότερο από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (όπως κάθε χρόνο) και πως είναι δυνατόν, αφού μοιράζει τις ενισχύσεις με «δίκαια και ορθολογικά κριτήρια»,να δίνει και σ’ αυτούς την ίδια αποζημίωση με όλους τους άλλους κτηνοτρόφους της χώρας; Θα μας πει γιατί το συνολικό ποσό που όρισε το ΥπΑΑΤ και ενέκρινε η ΕΕ είναι 31.700.000 ευρώ ενώ τώρα το ποσό  που θα μοιράσει είναι 30.155.000 ευρώ, μειωμένο δηλαδή κατά 1,645.000 ευρώ; Θα μας πει γιατί το επιτελικό κράτος των «Αρίστων»ακόμα δεν έχει δώσει την ενίσχυση στους κτηνοτρόφους που είχε υποσχεθεί αν και από τότε έχουν περάσει πέντε ολόκληροι μήνες; Και το πιο σημαντικό.  Θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι τα τέσσερα ευρώ που εξαγγέλθηκαν ή θα πάρουν τελικά λιγότερα και από αυτά; Λιγότερο κι από τέσσερα ευρώ; Ενίσχυση θέλουν οι κτηνοτρόφοι όχι ελεημοσύνη!

Δυστυχώς παρά τα όσα λέει ο κ. Βορίδης, ούτε τη ζημιά που προκάλεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης μέτρησε, ούτε «τα τιμολόγια και τις πωλήσεις»,ούτε «την προσφορά και την  ζήτηση», ούτε τις ιδιαιτερότητες των κτηνοτρόφων της Λέσβου, ούτε κάποιο άλλο «ορθολογικό κριτήριο»έλαβε υπόψη του για να καθορίσει το ύψος της ενίσχυσης. Γι αυτό το συνολικό ποσό που  τελικά θα δώσει είναι πολύ μικρό για να καλύψει τις απώλειες των κτηνοτρόφων. Η ενίσχυση,κατά την προσωπική μου άποψη, καθορίστηκε με πολιτικά κριτήρια. Οι «στοχευμένες παρεμβάσεις» του  κ. Βορίδη δεν είναι τίποτα άλλο από το πρόσχημα να μοιράζει τις ενισχύσεις όπου θέλει και όπως θέλει. Γι αυτό και το ποσό ξεκίνησε από τα 24 εκατ, για να ανέβει στα 35 εκατ. να κατεβεί στα 31,7  εκατ. και τελικά να γίνει 30,15 εκατ.!

Στο ερώτημα τι θα γινόταν αν ο κ. Βορίδης. δεν τα έκανε όλα «σωστά», «δίκαια»,«ορθολογικά»και «στοχευμένα», αλλά ενεργούσε όπως οι προκάτοχοί του, η απάντηση έρχεται αβίαστα. Ήδη οι κτηνοτρόφοι θα είχαν πάρει την ενίσχυσή τους και αυτή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη!

 

*Συντονιστής του τομέα Αγροτικού της Ν.Ε Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικής Συμμαχίας