ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Ο λαός σώζει τον λαό

Ενώ τα ωραία κορίτσια, νοσηλεύτριες από το Ηράκλειο, το Αργος, τα Γιάννενα φτάνουν στην Θεσσαλονίκη εθελοντικά για να στηρίξουν τα νοσοκομεία, η κυβέρνηση «στέλνει τελεσίγραφο στους κλινικάρχες». Χρειάστηκε τα νοσοκομεία να φτάσουν στα όριά τους, χρειάστηκε μια πόλη να κρατάει την ανάσα της, χρειάστηκε οι γιατροί και οι νοσηλευτές και τα σωματεία τους να επιμείνουν ξανά και ξανά ώστε η κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο: να πιέσει δηλαδή τους ιδιώτες να συστρατευτούν με 200 κλίνες στον κοινό αγώνα κατά της πανδημίας.

Για τη στάση των κλινικαρχών είναι ενδεικτικό πως το «τελεσίγραφο» έληγε χτες στις 8 μ.μ., πήρε παράταση για τις 9 και μέχρι τις 10 χτες ήταν άγνωστο αν θα δεχτούν να μπουν σε αυτόν τον αγώνα ζωής και θανάτου, έχοντας πια πάνω από το κεφάλι τους τη δαμόκλειο σπάθη της καθολικής επίταξης.

Δεν υπάρχει ίσως παράδειγμα πιο τρανταχτό για το τι σημαίνει να λείπουν κλίνες αυτές τις ώρες από εκείνο του 45χρονου που -αφυδατωμένος, πεινασμένος, λερωμένος και με υψηλό πυρετό- κουλουριασμένος σε στάση εμβρυϊκή πέρασε δύο 24ωρα δίπλα στο σώμα της νεκρής μάνας του. Είχαν και οι δυο διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, είχαν εξεταστεί και τους είχαν συστήσει να μείνουν σπίτι…

Αυτό που έγινε σαφές σε όλους μας είναι πόσο βαθιά ταξική είναι (και) η πανδημία και ποιος (και) σε αυτές τις ώρες απλώνει το χέρι της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Αυτοί που σήκωσαν το βάρος μιας σκληρής δεκαετίας βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή: οι γιατροί, οι νοσοκόμες, το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στο δημόσιο σχολείο. Ο λαός σώζει τον λαό.